Chleb domowy

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 79)
  • Autor
    Wpisy
  • #105593

    ciapa

    Ostrzegam wychodzi po prostu pycha, dostaliśmy przepis od znakomitej gospodyni
    Nasz domowy debiut i wyszedł super
    Mieliśmy pierwszy zakwas otrzymany w prezencie 🙂 ale daję przepis jak zrobić samemu

    Chleb żytni-razowy (na zakwasie)

    60 dkg mąki pszennej,
    30 dkg mąki żytniej razowej (ew. 20 dkg mąki żytniej razowej i 10 dkg
    mąki orkiszowej),
    1/2 szklanki ziaren słonecznika (lub dynii),
    1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego (lub sezamu),
    1/2 szklanki otrąb pszennych (lub żytnich),
    1 łyżka soli,
    3 szklanki ciepłej wody
    Zakwas

    Wyrobić ciasto, aż wyjdą bąble powietrza ok 3-4 minuty. Odłożyć 2
    garści zakwasu (tej masy) na następny chleb. Resztę wyłożyć do wysmarowanej
    olejem foremki. Trzymać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – 3-4
    godziny. Włożyć do zimnego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze
    170 stopni celcjusza.

    Zakwas trzymać w ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie (po 3-4 godzinach) – włożyć do lodówki. Mozna go przechowywąc do 2 tygodni (ja to przechowuję w pojemniku plastykowym)

    Zakwas:
    1 dzień
    1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
    1/2 szklanki ciepłej wody
    wymieszać

    2 dzień
    Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
    1/2 szklanki ciepłej wody
    wymieszać

    3 dzień
    Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
    1/2 szklanki ciepłej wody
    wymieszać

    4 dzień
    Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
    1/2 szklanki ciepłej wody
    wymieszać

    5 dzień – zakwas gotowy do pieczenia chleba.
    Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
    1/2 szklanki ciepłej wody
    wymieszać

    Zakwas gotowy do pieczenia chleba

    Smacznego 🙂

    Edytuje
    Chleb musi byc brdzo dobrze wyrosnięty, w sezonie letnim zdecydowanie lepiej rośnie, w zimowym zostawiamy na 8-12 h do wyrrosniecia a potem jeszcze na 1 h w 50 st w piekarniku

    #3806886

    kiniusia

    potwierdzam, robię identycznie, tylko do 3 szkl wody dodaje jeszcze 1/6 kostki drożdży

    PYCHOTA



    #3806887

    ciapa

    Zamieszczone przez kiniusia
    potwierdzam, robię identycznie, tylko do 3 szkl wody dodaje jeszcze 1/6 kostki drożdży

    PYCHOTA

    No właśnie my chcieliśmy taki bez drożdży, bo jak wiadomo zdrowiu one nie służą, bez drożdży wychodzi genialny 🙂

    #3806888

    kiniusia

    Zamieszczone przez ciapa
    No właśnie my chcieliśmy taki bez drożdży, bo jak wiadomo zdrowiu one nie służą, bez drożdży wychodzi genialny 🙂

    musze sprobowac bez 🙂

    #3806889

    kasialublin

    A czy ten chlebek można upiec w maszynie do pieczenia chleba czy koniecznie piekarnik?
    Pozdrawiam Kasia
    i Kuba 7lat i Dominik 13lat

    #3806890

    ciapa

    Zamieszczone przez KasiaLublin
    A czy ten chlebek można upiec w maszynie do pieczenia chleba czy koniecznie piekarnik?
    Pozdrawiam Kasia
    i Kuba 7lat i Dominik 13lat

    Nie mam pojęcia :Niepewny:



    #3806891

    Anonim

    Zamieszczone przez KasiaLublin
    A czy ten chlebek można upiec w maszynie do pieczenia chleba czy koniecznie piekarnik?
    Pozdrawiam Kasia
    i Kuba 7lat i Dominik 13lat

    Możesz upiec w maszynie – na podstawoym programie – tylko najpierw wsyp mąkę a dopiero na mąkę przełóż zakwas – bo przyklei Ci sie wszystko do dna i nie wyrobi dobrze ciasta.

    #3806892

    Anonim

    Zamieszczone przez ciapa
    Gdy wyrośnie (po 3-4 godzinach) – włożyć do lodówki. Mozna go przechowywąc do 2 tygodni (ja to przechowuję w pojemniku plastykowym)

    Zakwas jest wiecznie żyjący 😉
    Wystarczy przed kolenym pieczeniem wystawićgo z lodówki do ogrzania.
    Gdy się ogrzeje nakarmić – 12 godzin przed pieczeniem.
    Tyle ile trzeba do pieczenia odlozyc i na tym piec, a resztę mozna znow wlozyc do lodówki na następny raz.
    Wazne jest to ze zakwas w lodówce nie bedzie zyl wiecznie, raz na 2-3 tygodnie (jesli tylko stoi i na nim nie pieczemy) trzeba zakwas mimo to dokarmić żeby nie zjadł sam siebie i się po prostu nie zepsuł.

    #3806893

    bep

    Zamieszczone przez Mamrotka
    Możesz upiec w maszynie – na podstawoym programie – tylko najpierw wsyp mąkę a dopiero na mąkę przełóż zakwas – bo przyklei Ci sie wszystko do dna i nie wyrobi dobrze ciasta.

    Myślisz, że można?
    Ja bym się bała, że nie da wyrosnąć chlebkowi :Hmmm…: Mój sobie rośnie w spokoju długo, długo.. Nie spieszę się 😉
    Ale ja z tych co wolą chleb w foremki – bo się lepiej kroi i nie ma tej dziury po śmigle, którego nigdy nie wyciągam :Śmiech:

    #3806894

    Anonim

    Zamieszczone przez Bep
    Myślisz, że można?
    Ja bym się bała, że nie da wyrosnąć chlebkowi :Hmmm…: Mój sobie rośnie w spokoju długo, długo.. Nie spieszę się 😉
    Ale ja z tych co wolą chleb w foremki – bo się lepiej kroi i nie ma tej dziury po śmigle, którego nigdy nie wyciągam :Śmiech:

    Myslę, że spokojnie można, smak będzie ten sam. Nie będzie tylko takich fajnych dziurek no i tej skórki chrupiącej – bo całą moja miłośc do chleba to właśnie ta chrupiąca skórka.

    Ja też wolę z piekarnika, ale często wyrabiam w maszynie i potem wyjmuję, jescze pomatretuję trochę w rekach i potem już w spokoju sobie rośnie – tyle ile potrzebuje 🙂

    Wlasnie zamowilam u mojego „Mikołaja” kamień i garnek żeliwny 😀

    ps. wlasnie wyjełam moj WŁASNORĘCZNY zakwas 😉 z lodówki i go ogrzewam w kuchni na blacie…wieczorem podkarmię….a rano ……mmmmmmmmmmm będę piec pyszności 🙂

    Bep – jak często pieczesz?
    Bo mam zakwas żytni o hydracji 100% , ale siedzę i od wczoraj rozkminiam czy niezrobić sobie też pszennego….



    #3806895

    bep

    Zamieszczone przez Mamrotka

    Bep – jak często pieczesz?
    Bo mam zakwas żytni o hydracji 100% , ale siedzę i od wczoraj rozkminiam czy niezrobić sobie też pszennego….

    A od czasu do czasu od paru lat. Eksperymenty z zakwasem – od może 1,5 roku, może od roku. Wychodzą różnie. MM mnie zmotywowało bo te kupne wynalazki to różnie smakują :Hyhy:

    A jak chcesz zrobić ten pszenny zakwas? Bo pszennego nie robiłam… :Hmmm…: nie wiem czemu.

    #3806896

    ciapa

    Zamieszczone przez Mamrotka
    Zakwas jest wiecznie żyjący 😉
    Wystarczy przed kolenym pieczeniem wystawićgo z lodówki do ogrzania.
    Gdy się ogrzeje nakarmić – 12 godzin przed pieczeniem.
    Tyle ile trzeba do pieczenia odlozyc i na tym piec, a resztę mozna znow wlozyc do lodówki na następny raz.
    Wazne jest to ze zakwas w lodówce nie bedzie zyl wiecznie, raz na 2-3 tygodnie (jesli tylko stoi i na nim nie pieczemy) trzeba zakwas mimo to dokarmić żeby nie zjadł sam siebie i się po prostu nie zepsuł.

    O widzisz tego nie wiedziałam
    Początkująca jestem więc trzymałam się kurczowo zaleceń 🙂

    Dzięki

    P.S Trzymam się dzielnie co by nie jeść chleba i wrócić na dietę ale kurcze ciężko jest jak takie cóś lezy w chlebaku…



    #3806897

    Anonim

    Zamieszczone przez Bep
    A od czasu do czasu od paru lat. Eksperymenty z zakwasem – od może 1,5 roku, może od roku. Wychodzą różnie. MM mnie zmotywowało bo te kupne wynalazki to różnie smakują :Hyhy:

    A jak chcesz zrobić ten pszenny zakwas? Bo pszennego nie robiłam… :Hmmm…: nie wiem czemu.

    Tak samo jak zytni – tylko mąkę dać pszenną 1800 – ale czy wyjdzie nie wiem. Będę eksperymentować 😉

    #3806898

    bep

    Zamieszczone przez Mamrotka
    Tak samo jak zytni – tylko mąkę dać pszenną 1800 – ale czy wyjdzie nie wiem. Będę eksperymentować 😉

    Nie kuś! Moja Teściowa poratowała mnie kamionkowym garneczkiem. Teraz mam 2… Nic tylko eksperymentować i piec. Tylko ja z tych bardzo puszystych i nawet nie powinnam nawet myśleć o domowym chlebie, nie mówiąc o pieczeniu :Wstyd:

    #3806899

    Anonim

    Zamieszczone przez Bep
    Nie kuś! Moja Teściowa poratowała mnie kamionkowym garneczkiem. Teraz mam 2… Nic tylko eksperymentować i piec. Tylko ja z tych bardzo puszystych i nawet nie powinnam nawet myśleć o domowym chlebie, nie mówiąc o pieczeniu :Wstyd:

    Oj Kochanie…MM-owy chlebek upiecz :))))))))))) i wsuwaj z ogórczasami i pomidorczasami – na zdrowie i smacznego 😉

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 79)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close