chleb – pilne

Postów wyświetlanych: 13 - od 1 do 13 (wszystkich: 13)
  • Autor
    Wpisy
  • #92951

    chilli

    mam chleb w piekarniku – czy moge go patykiem jakos sprawdzic? czy oklapnie?
    taki na drozdzach…
    nie urosl jakos w piekarniku i nie wiem cholera co z nim?

    moze go dluzej potrzymac?

    #1791134

    elik

    i co z tym chlebem? Generalnie nie zaleca sie otwierania piekarnika z pieczacym sie ciastem drozdzowym zeby nie opadlo. Czasem nie wyrasta, bo np jest cos nie tak z drozdzami albo z iloscia soli,albo za ciepla woda do drozdzy albo proporcja mak roznych o ile jest mieszany.



    #1791135

    chilli

    Zamieszczone przez elik
    Czasem nie wyrasta, bo np jest cos nie tak z drozdzami albo z iloscia soli,albo za ciepla woda do drozdzy albo proporcja mak roznych o ile jest mieszany.

    no ekstra – na bank wytropie powod niepowodzenia :D:D
    wszystkie 4 mozliwosci sa prawdopodobne 😀

    #1791136

    elik

    zawsze do uslug 😀

    #1791137

    chilli

    Zamieszczone przez elik
    zawsze do uslug 😀

    i ku mojemu zaskoczeniu jeden zakalec a drugi dobry – staly obok siebie w piekarniku 😀

    #1791138

    ewike

    No nie wiem, nie wiem
    Ale ty jesteś: „Absolutnie Specjalny Member” 😀



    #1791139

    chilli

    Zamieszczone przez ewike
    Ale ty jesteś: „Absolutnie Specjalny Member” 😀

    cos musze byc 😉

    #1791140

    ciapa

    Zamieszczone przez szpilki
    i ku mojemu zaskoczeniu jeden zakalec a drugi dobry – staly obok siebie w piekarniku 😀

    Zawsze musi być jakaś czarna owca 🙂

    #1791141

    chilli

    a juz absolutnie zaskakujace jest to smaczny jest ten co sie upiekl 😀

    #1791142

    dorotka1

    a ile razy rosl ci wczesniej przed wsadzeniem do wlasciwego pieczenia?

    edit bo widze ze juz po chlebie

    ciekawe jak to sie stalo z tym rosnieciem 🙂



    #1791143

    ciku

    Zamieszczone przez dorotka1
    a ile razy rosl ci wczesniej przed wsadzeniem do wlasciwego pieczenia?

    edit bo widze ze juz po chlebie

    ciekawe jak to sie stalo z tym rosnieciem 🙂

    Aaaa….czyli to jednak ma znaczenie…..w przepisie na ciasto drożdzowe, który mam od babci ciasto musi wyrastać 3 x zanim wsadzi się go do pieca….myślałam, ze to nadgorliwość, ale widać że jednak coś w tym jest.

    #1791144

    aborka

    Zamieszczone przez ciapa
    Zawsze musi być jakaś czarna owca 🙂

    ja zauwazyłam ze rózne foremki róznie pieką – czarne przypalają sie od spodu a srebrne wolniej pieką. najlepij wychodzi jak sie papierem wyłozy



    #1791145

    aborka

    Zamieszczone przez CIKU
    Aaaa….czyli to jednak ma znaczenie…..w przepisie na ciasto drożdzowe, który mam od babci ciasto musi wyrastać 3 x zanim wsadzi się go do pieca….myślałam, ze to nadgorliwość, ale widać że jednak coś w tym jest.

    juz tak miałąm ze wyrosło super – w piekarniku ciepłym przy otwartych dzwiczkach – a jak wsadzałąm do pieca to lekką trząhbełam foremką o opadało.

Postów wyświetlanych: 13 - od 1 do 13 (wszystkich: 13)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close