Chodzi za mna zupa szczawiowa…

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)
  • Autor
    Wpisy
  • #108810

    joannam

    Dziewczyny macie moze jakis sprawdzony przepis na zupe szczawiowa?
    Jako, ze „lato” mamy przypomnialo mi sie o jej istnieniu ;).

    #4610928

    agakaster

    ja na wywar miesno- warzywny doję szczaw konserwowy gotuję i jedno żółtko rozbełtane na nie gotującą się już zupę aby zagęścić 🙂 podaje z ugotowanym i pokrojonym jajem



    #4610929

    regi

    Zamieszczone przez Agakaster
    doję szczaw

    A jak się doi szczaw? :Śmiech:

    Smaka mi narobiłyście
    Szczawiową i szpinakowa na okrągło bym mogła jeść

    #4610930

    joannam

    Zamieszczone przez Reginka
    A jak się doi szczaw? :Śmiech:

    Smaka mi narobiłyście
    Szczawiową i szpinakowa na okrągło bym mogła jeść

    O szpinakowej nie jadlam jeszcze dasz przepis?

    Ja lubie wszystkie kwasne ogorkowa, kapusniak,szczawiowa.

    #4610931

    agakaster

    myjesz wymiona i na przód lewa prawa 🙂

    #4610932

    regi

    Szpinakowa to jak kazda warzywna tyle ze albo mrozony szpinak odmrazasz podsmazasz i dajesz do zupy

    albo swiezy kroje podsmazam i dodaje do zupy

    na wywar miesny + ziemniaczki

    no i zabielic smietana bo wtedy jest smaczniejsza

    Moze dzis zrobie szczawiową

    Taki znalaalm przepis w necie na szpinakowa
    składniki: 50 dag szpinaku
    pół cebuli
    1 ziemaniak
    1 ząbek czosnku
    2 szklanki warzywnego bulionu
    1 zółtko
    sok z ćwiartki cytryny
    1/4 szklanki śmietany
    3 łżki masła
    2-3 łżki tartego parmezanu
    sól, pieprz, gałka muszkatułowa

    przyrządzanie: Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki. Dusić do miękkości we własnym sosie. Masło stopić w rondelku. Wrzucic pół posiekanej cebuli i przeciśniety przez praskę ząbek czosnku. Smażyć na małym ogniu prze 3-4 minuty. Po zdjęciu z ognia przetrzeć do tego rondelka szpinak i ugotowany wcześniej w mundurku, a nstępnie obrany, ziemniak. Zalać bulionem i przez chwilę gotować. Do kubka wlać zółtko, dodać sok z ćwiartki cytryny i gałkę. Wymieszać i połączyć z zupą. Należy uważać, aby nie zagotować zupy, bo zółtko może się wtedy ściąć. Do zupy wlać następnie śmietanę. Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać tarym serem.

    No wlasnie zapomnialam ze czosnek i galka daja swietny smak



    #4610933

    joannam

    Zamieszczone przez Agakaster
    ja na wywar miesno- warzywny doję szczaw konserwowy gotuję i jedno żółtko rozbełtane na nie gotującą się już zupę aby zagęścić 🙂 podaje z ugotowanym i pokrojonym jajem

    A ile tego szczawiu dajesz tudziez doisz 😉 ?

    Zamieszczone przez Reginka
    Szpinakowa to jak kazda warzywna tyle ze albo mrozony szpinak odmrazasz podsmazasz i dajesz do zupy

    albo swiezy kroje podsmazam i dodaje do zupy

    na wywar miesny + ziemniaczki

    no i zabielic smietana bo wtedy jest smaczniejsza

    Moze dzis zrobie szczawiową

    Taki znalaalm przepis w necie na szpinakowa
    składniki: 50 dag szpinaku
    pół cebuli
    1 ziemaniak
    1 ząbek czosnku
    2 szklanki warzywnego bulionu
    1 zółtko
    sok z ćwiartki cytryny
    1/4 szklanki śmietany
    3 łżki masła
    2-3 łżki tartego parmezanu
    sól, pieprz, gałka muszkatułowa

    przyrządzanie: Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki. Dusić do miękkości we własnym sosie. Masło stopić w rondelku. Wrzucic pół posiekanej cebuli i przeciśniety przez praskę ząbek czosnku. Smażyć na małym ogniu prze 3-4 minuty. Po zdjęciu z ognia przetrzeć do tego rondelka szpinak i ugotowany wcześniej w mundurku, a nstępnie obrany, ziemniak. Zalać bulionem i przez chwilę gotować. Do kubka wlać zółtko, dodać sok z ćwiartki cytryny i gałkę. Wymieszać i połączyć z zupą. Należy uważać, aby nie zagotować zupy, bo zółtko może się wtedy ściąć. Do zupy wlać następnie śmietanę. Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać tarym serem.

    No wlasnie zapomnialam ze czosnek i galka daja swietny smak

    Kurcze a ile tej galki? Nigdy nie uzywalam, szczerze mowiac nie mam pojecia jak wyglada, smakuje :Wstyd: …

    #4610934

    rea

    Jejku smaka mi narobiłaś..
    kiedyś jadłam co tydz:D
    a teraz nie robię bo mój K. nie lubi..
    Mam wielką ochotę, chyba przymknę oko, zrobię więcej kanapek a dla nas zupkę :):Fiu fiu:

    #4610935

    joannam

    Zamieszczone przez evela
    Jejku smaka mi narobiłaś..
    kiedyś jadłam co tydz:D
    a teraz nie robię bo mój K. nie lubi..
    Mam wielką ochotę, chyba przymknę oko, zrobię więcej kanapek a dla nas zupkę :):Fiu fiu:

    Mi sie szczawiowa z latem kojarzy dlatego tak mnie na nia naszlo :).

    We wtorek lece do PL to napewno mamusia mi ugotuje mlask mlask :).

    #4610936

    regi

    Gałke tartą to tak szczypte na poczatek Jak ci posmakuje to dasz wiecej

    Ja lubie ten smak i np do zupy z zielonego groszku dodaję bardzo dużo gałki 🙂



    #4610937

    kantalupa

    z zasady robie szczawiowa na swinskim zeberku i kawalku jakiejs wedzonki
    lubie doprawic sokiem z cytryny, ale tak ociupinke

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close