chrupiący schabowy?

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)
  • Autor
    Wpisy
  • #66990

    ankapeka

    Dziewczyny mam pytanie jak zrobić dobrego tradycyjnego schabowego takiego jak podaja w restauracji. Mi taki nie wychodzi może Wy macie jakiś sposób. Pozdrawiam i z góry dziękuję
    Ania Damianek i ?

    #854967

    pipi1234

    Re: chrupiący schabowy?

    Ja tam nie zauważyłam, aby w naszych restauracjach był jakiś inny schabowy od tego który robię w domu. Tłuke schab przyprawiam sola i pieprzem, ew. vegeta i odtaczam w panierce. Zmaże na rozgrzanym oleju na rumiano. I tyle…
    Ale… nigdy nie zapomne smaku schabowego, którego jadłam w Wiedniu… mnnnniam…. Po pierwsze to nie było mięso schabowe, wielkie to było jak talerz, a przy tym bardzo cieniutkie i chrupiące, rozpływał sie w ustach…
    Ale zielonego pojęcia nie ma jak i z czego go robili….

    Monika, Julka 7 lat i Antoś 18 m-cy



    #854968

    mlodzia

    Re: chrupiący schabowy?

    A nie myślisz czasem o schabie motylkowym-tym, który jadłaś we Wiedniu.. Robi się to w ten sposób, że kroisz grubszy plasterek schabu, następnie rozcinasz go na pół ale nie do końca, tak by po rozłożeniu tworzył całość- takią jak skrzydłą motyla, potem rozbija się go , panieruje i smaży i rzeczywiście jest olbrzymi:)) Ja schabowe robię podobie, ale lubię dzień wcześniej mięso potrzymać w przyprawach wymieszanych z oliwą z oliwek. Zresztą prawie każde mięso dzień wcześniej nacieram lub zalewam różnymi przyprawami. Pozdrawiam. A wiesz, kluski śląskie wyszły suuuuper. Zajadałyśmy się z córką, bo mąż akurat wrócił późno i już nie było:))

    Tola i Mela

    #854969

    pipi1234

    Re: chrupiący schabowy?

    O wiedzisz, na to nie wpadłam… I to może taki był ten wiedeński sznucel… Ja tak przyprawiam mięsko na grilla, a schabowe zawsze jakoś wypadaja w ostatniej chwili… Ale mięsko na pewno by fajnie skruszało.
    Ja ci chyba podpowiadałam o pierogach leniwych, jesli je masz na myśli, to sie bardzo cieszę, że się udały i smakowały

    Monika + Julka 7 lat i Antoś 1.5 roczku

    #854970

    iwonek

    Re: chrupiący schabowy?

    Ja podpatrzyłam niedawno, że moja mama do jajek dodaje trochę słodkiej smietanki, po to właśnie żeby panierka była chrupiąca. Chyba to działa, bo jej schabowe są niebiańsko chrupiące i smaczne 🙂

    Iwona i Nina (13.01.05)

    #854971

    porky

    Re: chrupiący schabowy?

    Mój tato robi schabowe po lwowsku :))) Tzn. daje sól, pieprsz, potem macza w jajku, potem w mące, a na koniec znowu w jajku… Pychota
    Zawsze jak do nas przyjeżdża, smaży nam te pyszności
    Ja zwykle robię „tradycyjne” schabowe- w bułce tartej.

    Juleczka (Puchatek) 12.12.04



    #854972

    ula77

    Re: chrupiący schabowy?

    a jak robisz te pierogi leniwe?

    Ula&Kubuś
    mam już roczek (05.05.2004)

    #854973

    monikaapj

    Re: chrupiący schabowy?

    podobno schabowego powinno się smażyć na smalcu, a nie na żadnym innym tłuszczu,żaden olej, oliwa….

    Monika i Basia (22.09.2003)

    #854974

    pipi1234
    #854975

    mata-hari

    Re: chrupiący schabowy?

    Ja właśnie tak robię. Potem obtaczam w mące, jajku, mące, znowu w jajku, a na koniec w bułce tartej. Zawsze są bardzo chrupiące. No i nie smażę pod przykryciem, bo wtedy by zmiękły.

    Asia & Michaś



    #854976

    pipi1234

    Re: chrupiący schabowy?

    Ja jeszcze dodam, ze najlepsze schabowe sa na swojej bułce tartej a nie sklepowej.

    Monika, Julka 7 lat i Antoś 19 m-cy

    #854977

    vieta

    Re: chrupiący schabowy?

    ja nie lubię cienkich schabowych, wolę mniejszy a gdrubszy.

    Schabowy z płatkami kukurydzianymi
    schabowe maczasz w jajku i przyprawach. Następnie rozgniatasz ręką płatki kukurydziane i maczasz w tym schabowego. I na patelnię-pyyysznyy.
    Mozna robić tak pierś z kurczaka. Do płatków kukurydzianych można oddać płatki owsiane.

    Julcia

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close