2 torebki żurku
2 kwaśne jabłka
sok z cytryny
1 cebula
kieliszek wina białego /niekoniecznie
4 łyżki masła
4 łyżki chrzanu tartego/może być ze słoika, ale tylko ten z kwaskiem cytrynowym, bez śmietany
1/2 łyżeczki majeranku
liść laurowy
przyprawy
ścieramy jabłka na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny
w garnku masło (2łyżki) i wrzucamy jabłuszka, posiekaną cebulę, dusimy. Osobno przygotowujemy żurek i zalewamy potem gotową zupą cebulke i jabłka. Dodajemy chrzan rozrobiony z masłem i z ziołami, solą, pieprzem, czosnkiem i czym chcemy.
Bułeczki grahamki( mogą być żytnie, czy z ziarnami) ściąć wierzch, wydrążyć, zapiec w piekarniku aż się zarumienią ok 10 minut.
Można kupić gotowe chlebki, ale bułeczki są naprawdę pyszne
Do bułeczki kawałek jajeczka, szyneczki lub białej kiełbasy, zalać chrzanicą, przykryć ściętym wierzchem bułeczki.
Polecam, pychota z talerza i z bułeczki
Znasz odpowiedź na pytanie: