Moja mama, wielbiąca na co dzień słodycze, właśnie dostała diagnozę cukrzycy typu II.
Marudzi, że nie spróbuje świątecznych mazurków czy sernika. Chcę jej sprawić przyjemność i upiec jakieś diabetyczne ciasto.
Może znacie przepis na takie?
A może któraś używała ksylitolu? Jak smakują wypieki z nim? I czy rzeczywiście trzeba stopniowo wprowadzać go do diety?
Trochę niby piszą o nim w necie, ale to często sprzeczne informacje.
Ksylitol jakoś bardziej mnie przekonuje niż syrop z agawy.
4 odpowiedzi na pytanie: ciasta dla cukrzyków?
Może muffiny MM. Od biedy mogą robić za małą babkę 😉 Przepisy są w sieci, na forumie tez chyba widziałam.
Jako słodzik można zastosować nie tylko fruktozę czy słodziki – można też stevię (nie podbija cukru, zero kalorii), z tym, że stevia ma posmak, który nie każdemu pasuje.
Cukrzycy powinni zainteresować się dietami bazującymi na produktach o niskim IG, czyli nie powodującymi skoków poziomu glukozy we krwi, np. dietą montignaca.
Jednak trzeba obserwować reakcje swojego organizmu na pewne produkty.
Mojej mamie cukier we krwi skacze niewiarygodnie po chudym białym serze
O, stevia, jej jeszcze nie brałam pod uwagę. A jakiego rodzaju ma posmak? Nieprzyjemny? Ziołowy?…? I czy jest też wyczuwalny w potrawie czy tylko przy słodzeniu herbaty/kawy?
Dziwny 😉
Moim zdaniem jest do niczego niepodobny.
(trzeba uważać, żeby nie przesadzić, bo wtedy robi sie paskudnie niedobry).
Ja się łatwo przyzwyczaiłam, ale młodej mojej zupełnie nie leży.
Moja mama woli nie jeśc słodkich rzeczy niż kombinować 😉
Właśnie mi sie przypomniało, że kiedyś kupiłam stevię w pastylkach i wydaje mi się, że nie miała tego posmaku.
Zaraz poszukam w sieci, może znajdę.
EDIT: to chyba było to
ale nie dam sobie głowy za to uciąć :/
Tylko że problem z ciastami dla cukrzyków to nie tyle kłopoty z tym czym je słodzić, ale na bazie czego je przyrządzać, bo np. biała mąka bardziej podnosi poziom glukozy. Dlatego powinny sie sprawdzić ciasta na bazie mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych, otręb, byle by faktycznie nie przesłodzone. Większość przepisów na ciasta nic nie traci na smaku jak sie do nich doda połowę cukru.
To nie tak, że mama powinna (czyt. musi:o) zrezygnować ze słodyczy, nie może sie nimi jedynie objadać i spożywać je zwłaszcza zaraz po obfitym posiłku. Tak jak pisze Figa, musi poznać reakcje swojego organizmu i wtedy będzie wiedziała na ile może sobie pozwolić, ale np. 2-2,5 godz. po obiedzie może przekąsić kawałek ciasta, lub 4 kostki czekolady, ale potem tez powinna odczekać najlepiej 2 godz. Coś za coś, albo słodycz, albo pożywny lekki posiłek
Ten przepis jest sprawdzony, tylko ciasto się kruszy, ale pycha, nawet z połową szklanki cukru i bez polewy:p
Znasz odpowiedź na pytanie: ciasta dla cukrzyków?