ciasta z udzialem piwa

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #100799

    superbasiek

    macie jakieś w swoich kulinarnych przebojach???

    tak mnie jakoś tknęło, bo w telewizorni jakiś koleś dodawał piwa do ciasta… i pomyślałam, że może być smaczne 😀 i znalazłam to:

    PIWNE CIASTO NA PIZZĘ

    Składniki:
    1 szklanka ciepłego piwa
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka cukru
    1,5 łyżki soli gruboziarnistej
    4 dkg świeżych drożdży
    2,75 ? 3, 25 szklanki mąki

    Sposób przyrządzenia:
    Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże. Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut, ciasto winni być jednolicie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając aż cała powierzchnia pokryje się oliwą. Miskę nakryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość. Trwa ten proces około 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje. Tak przygotowani możemy przystąpić do pieczenia pizzy. Konsumenci będą zachwyceni nowym, niepowtarzalnym smakiem.

    …. normalnie koło łikendu upiekę pizzę na takim cieście 😀 a co….

    Pozdrówki 🙂

    #2720896

    kasia

    BABKA PIWNA

    3 szkl mąki
    1,5 szkl cukru
    1 szkl jasnego piwa
    1 szkl oleju
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    lukier:
    3/4 szkl cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny lub wódki

    Jaja utrzeć z cukrem na puch. Wciąż ucierając dosypywać stopniowo mąkę z proszkiem oraz cukrem waniliowym i dolewać olej. Na koniec dodać piwo, wymieszać i wlać ciasto do natłuszczonej formy z kominkiem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min w tem. 180 st.C
    Z cukru pudru i soku z cytryny lub wódki utrzeć lukier i polać nim wystudzoną babkę.



    #2720897

    qr-chuck

    Zamieszczone przez SuperBasiek
    macie jakieś w swoich kulinarnych przebojach???

    tak mnie jakoś tknęło, bo w telewizorni jakiś koleś dodawał piwa do ciasta… i pomyślałam, że może być smaczne 😀 i znalazłam to:

    PIWNE CIASTO NA PIZZĘ

    Składniki:
    1 szklanka ciepłego piwa
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka cukru
    1,5 łyżki soli gruboziarnistej
    4 dkg świeżych drożdży
    2,75 ? 3, 25 szklanki mąki

    Sposób przyrządzenia:
    Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże. Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut, ciasto winni być jednolicie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając aż cała powierzchnia pokryje się oliwą. Miskę nakryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość. Trwa ten proces około 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje. Tak przygotowani możemy przystąpić do pieczenia pizzy. Konsumenci będą zachwyceni nowym, niepowtarzalnym smakiem.

    …. normalnie koło łikendu upiekę pizzę na takim cieście 😀 a co….

    Pozdrówki 🙂

    Ja czasem (np. na piknik) robię mięso zapiekane w cieście. Robi się ciasto jak na naleśniki, tylko gęstsze i zamiast mleka daję piwo, w tym maczam kotlety i obsmażam.
    Można tak zrobić też np. grzyby (boczniaki rules)
    Ostatnio jadłam krewetki w cieście i spodobał mi się pomysł i też zamierzam z ciastem piwnym spróbować.

    #2720898

    marysia

    [QUOTE]2,75 ? 3, 25 szklanki mąki[/QUOTE]
    to w końcu ile?
    od tygodnia chodzi mi po głowie zrobienie pizzy i to ciasto bardzo mi się spodobało:)

    #2720899

    bep

    Zamieszczone przez MarysiaR
    to w końcu ile?
    od tygodnia chodzi mi po głowie zrobienie pizzy i to ciasto bardzo mi się spodobało:)

    Pewnie zaczynasz od 2,75, a tę połowę szklanki masz w zapasie i dosypujesz w zależności od potrzeb… :Hmmm…:

    #2720900

    marysia

    Zamieszczone przez Bep
    Pewnie zaczynasz od 2,75, a tę połowę szklanki masz w zapasie i dosypujesz w zależności od potrzeb… :Hmmm…:

    mówisz?
    czyli 2,75 do 3,25 :Hmmm…:

    ciekawe:Hyhy:



    #2720901

    bep

    Zamieszczone przez MarysiaR
    mówisz?
    czyli 2,75 do 3,25 :Hmmm…:

    ciekawe:Hyhy:

    No tak bym zrobiła jakbym użyła tego przepisu. Ja zawsze robie ciasto na pizzę na oko… o mąkę dosypuję na wyczucie. Musi być odpowiednia konsystencja i już.

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close