macie jakieś w swoich kulinarnych przebojach???
tak mnie jakoś tknęło, bo w telewizorni jakiś koleś dodawał piwa do ciasta… i pomyślałam, że może być smaczne 😀 i znalazłam to:
PIWNE CIASTO NA PIZZĘ
Składniki:
1 szklanka ciepłego piwa
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1,5 łyżki soli gruboziarnistej
4 dkg świeżych drożdży
2,75? 3, 25 szklanki mąki
Sposób przyrządzenia:
Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże. Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut, ciasto winni być jednolicie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając aż cała powierzchnia pokryje się oliwą. Miskę nakryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość. Trwa ten proces około 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje. Tak przygotowani możemy przystąpić do pieczenia pizzy. Konsumenci będą zachwyceni nowym, niepowtarzalnym smakiem.
…. normalnie koło łikendu upiekę pizzę na takim cieście 😀 a co….
Pozdrówki 🙂
6 odpowiedzi na pytanie: ciasta z udzialem piwa
BABKA PIWNA
3 szkl mąki
1,5 szkl cukru
1 szkl jasnego piwa
1 szkl oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
lukier:
3/4 szkl cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny lub wódki
Jaja utrzeć z cukrem na puch. Wciąż ucierając dosypywać stopniowo mąkę z proszkiem oraz cukrem waniliowym i dolewać olej. Na koniec dodać piwo, wymieszać i wlać ciasto do natłuszczonej formy z kominkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min w tem. 180 st. C
Z cukru pudru i soku z cytryny lub wódki utrzeć lukier i polać nim wystudzoną babkę.
Ja czasem (np. na piknik) robię mięso zapiekane w cieście. Robi się ciasto jak na naleśniki, tylko gęstsze i zamiast mleka daję piwo, w tym maczam kotlety i obsmażam.
Można tak zrobić też np. grzyby (boczniaki rules)
Ostatnio jadłam krewetki w cieście i spodobał mi się pomysł i też zamierzam z ciastem piwnym spróbować.
to w końcu ile?
od tygodnia chodzi mi po głowie zrobienie pizzy i to ciasto bardzo mi się spodobało:)
Pewnie zaczynasz od 2,75, a tę połowę szklanki masz w zapasie i dosypujesz w zależności od potrzeb…
mówisz?
czyli 2,75 do 3,25
ciekawe
No tak bym zrobiła jakbym użyła tego przepisu. Ja zawsze robie ciasto na pizzę na oko… o mąkę dosypuję na wyczucie. Musi być odpowiednia konsystencja i już.
Znasz odpowiedź na pytanie: ciasta z udzialem piwa