Ciasteczka dla odchudzających się, karmiących

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #22561

    pati68

    Pycha ciasteczka, zdrowe, dietetyczne, do przegryzania zamiast słodyczy i robi sie je piernikiem. MNIAM…chociaż nie każdemu mogą smakować np. mojemu mężowi hihi więcej dla mnie!

    Porcja na 3-4 tuziny ciastek:
    1 kubek mąki pszennej
    0,75 kubka otrębów pszennych
    0,5 kubka płatków owsianych
    1 łyżka niskosodowego proszku do pieczenia (Mikołajek źle reaguje na proszek, dlatego nie dodaję go wogóle i uważam, ze jest wogóle niepotrzebny)
    2 łyżeczki cynamonu
    1 kubek koncentratu soku jabłkowego (ja po prostu starłąm jabłko)
    0,25 kubka oleju roślinnego
    2 białka lub 1 jajko
    0,75 kubka rodzynek (dodałam jeszcze drobno posiekane suszone morele)
    tłuszcz do nasmarowania blachy
    dodałam jeszcze dwie łyżeczki miodu

    1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Natłuść blachę.
    2. W misce wymieszaj mąkę z otrębami, płatkami, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
    3. Zmiksuj sok, olej, jajko, rodzynki i ew. miód na jednolitą masę. UWAGA! Jeżeli nie chce się rodzynek w całosci (ja lubię w całości), to trzeba namoczyć dobrze, zeby się zmiksowały. Wlać to do wymieszanych wcześniej składników i dobrze wymieszać.
    4. Nakładać łyżeczką ciasto na blachę. Piec ciasteczka ok. 3 min., aż się zrumienią. Kiedy lekko ostygną, włóż je do foliowego worka, by nie stwarniały. Nie zamykaj woreczków, dopóki ciastka zupełnie nie ostygną. Ciasteczka można zamrozić.

    Można przyrządzić je jednak znacznie szybciej prościej. Wsypuję wszystko do jednego gara (przeważnie podwójną porcję składników) i mieszam łyżką. Dodaję tyle miodu, aby wszytkie ciasto było dobrze sklejone.

    Przepis pochodzi z książki”Pierwszy rok z życia dziecka” str. 616

    Mimi

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close