CIASTECZKA OWSIANE
20 dkg płatków owsianych -2 szklanki
20 dkg mąki -1,5 szklanki
16 dkg cukru brąz. ( może być biały) -1 szklanka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 roztrzepane jaja
20 dkg miękkiego masła
cukier waniliowy
===========================
siemie lniane ]
sezam ]
słonecznik łuskany ] wg uznania i stanu posiadania
dynia ] prażone na patelni
orzechy wszelkie ]
===============================
suche składniki wymieszać, dodać jajka i masło, zagnieść, łyzką nakładać na blachę. Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175.
Wypróbowane, wchodzą szybko, najsmaczniejsze na drugi dzień.
Strona 3 odpowiedzi na pytanie: CIASTECZKA OWSIANE
Zrobiłam ciasteczka! pyszne!!! dzieciom tez smakowały (choć bardziej wolą ryżowe)
Moim zdaniem 3/4 kostki masła wystarczy.
No i ja zrobiłam z mąką razową i zarodkami pszennymi, a poza tym piekłam w piekarniku gazowym aż 30 minut (zrobiły się złote i cudownie chrupiące – nie wiem czy takie miały być ale ja takie lubię najbardziej)
Z bakalii dałam płatki migdałowe, orzechy włoskie, sezam i siemię lniane
Następnym razem spróbuję z dynią i słonecznikiem
Zrobiłam dzisiaj i chyba nie wyszło tak jak powinno.
Ciasto rozlało mi się na blasze i powstał placek. Później miałam problem zdjąć go z blachy. Piekarnik mam elektryczny bez wskazania temperatury. Może za krótko piekłam?
albo za mało suchych dodatków a margaryny rzeczywiście jest tam sporo i mogło się wszystko rozlać
i co z tym zrobiłaś? dało się pokroić i jeść może?
Ja jestem strasznym łakomczuchem. Pokroiłam i mam ciasteczka. Chyba rzeczywiście ta masa była za bardzo lejąca. Do tego przepisu dodałam rodzynki.
oprócz mąki i cukru tylko rodzynki?
jeśli tak to za mało, ja sypię kilka torebek różnych nasion, co najmniej pół kilo wychodzi w samych tych dodatkach 😉
Oczywiście też płatki owsiane. Te dodatki były dopisane i nie określone ilości. Myślałam, że potraktować je jako dodatki, nie jako mus.
spoko, teraz już będziesz wiedzieć 😉
Długo się przymierzałam do tych ciasteczek i wreszcie wczoraj je upiekłam – są baaaardzo pyszne
Zrobiłam dziś z małymi po raz drugi Normalnie nie mogę się oprzeć – mimo, że potrafię sobie wielu rzeczy odmówić. Pyszne, kruche, rozpływają się w ustach
Przepis już sprzedałam w pracy
przepis naprawdę rewelka!! mam też podobny dla fanów otrębów: Mufinki jabłkowe z otrębami owsianymi
kiedyś też robiłam placki z otrąb i płatków owsianych, bez jajek, ale kurczę nie pamiętam proporcji – byłam wtedy na diecie niełączenia:) i sprawdzały się takie przepisy
Robiłam te ciasteczka już dwa razy i ten przepis na stałe wejdzie do mojego repertuaru. Pyszne i szybkie.
Dzięki:)
Zrobiłam pierwszy raz. SUPER! Mój 2,5 letni synek zajadał z blaszki jeszcze ciepłe i krzyczał “jeje” (jeszcze). Miałam 3 paczki musli zaczętych i wszystko zsypałam + pestki słonecznika i dyni. REWELACJA
Zrobiłam mocno czekoladowe, z kakaem i kawałkami białej czekolady plus wiórki kokosowe i resztę ziaren
Nie robię nigdy więcej
Wyszły tak genialne, że pożarłam połowę
Hmmm czekoladowe nowe wariacje …mmmmniammmm…..muszę wypróbować…..tylko moje biodra
kakao i biała czekolada! że też na to nie wpadłam!
😉
Kupilam dzis maslo z mysla o ciasteczkach
Widze, ze musze jeszcze dokupic czekolade 🙂
a mialy byc takie dietetyczne;)
Ja żeby mieć żelazny zawsze pod ręką odpowiednie składniki kupiłam znowu 2 paczki płatków owsianych i mam ze 3 otrąb (które zawsze daję) i teraz mam jedną szafkę wyłączoną z obiegu 😉
To już nałóg czy tylko lekkie zboczenie
zaraz bede piekla
dzis tez poszlam po paczke platkow ale w sklepie stwierdzilam, ze nie ma co sie czaic i wzielam dwie 🙂
Robię użytek z moich zapasów. Idziemy do znajomych na grilla. Znowu mnie będą pytać o przepis 😉 Podać, nie podać? Oto jest pytanie
otocz to aurą tajemnicy! wtedy jeszcze lepiej smakuje 😉
Znasz odpowiedź na pytanie: CIASTECZKA OWSIANE