CIASTECZKA OWSIANE
20 dkg płatków owsianych -2 szklanki
20 dkg mąki -1,5 szklanki
16 dkg cukru brąz. ( może być biały) -1 szklanka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 roztrzepane jaja
20 dkg miękkiego masła
cukier waniliowy
===========================
siemie lniane ]
sezam ]
słonecznik łuskany ] wg uznania i stanu posiadania
dynia ] prażone na patelni
orzechy wszelkie ]
===============================
suche składniki wymieszać, dodać jajka i masło, zagnieść, łyzką nakładać na blachę. Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175.
Wypróbowane, wchodzą szybko, najsmaczniejsze na drugi dzień.
Strona 4 odpowiedzi na pytanie: CIASTECZKA OWSIANE
Ciasteczka rewelacyjne, nie dczekały drugiego dnia. Trudno mi sobie nawet wyobrazic, ze one smakują na drugi dzień lepiej:)
Ponieważ kucharka ze mnie marna więc pewnie pytanie wyda się śmieszne, ale czy czekoladę najpierw trzeba rozpuścić i czy wystarczy jedna tabliczka? i czy cacao może być np Milka, czy musi być takie ciemne do wypieków? i oczywiście ile go dosypać?
Dzięki
oczywiście wiem, że nie cała tabliczka czekolady wrzucona w jednym kawałku do płatków owsianych, ale może np w wiórkach?
ja bym zrobiła czekoladę w kosteczkach, tak kostkę średnio na trzy cztery kawałeczki podzielić. no i kakao dałabym prawdziwe. zdrowiej 😉
często piekę te ciasteczka, robią furorę, ale z czekolada nie próbowałam jeszcze 😉
Tak właśnie czekoladę gorzką podzieliłam, ciastka były bezbłędne, moja córa tylko te z czekoladą wybierała.
Oczywiście zawsze robie przepis x2, inaczej z prędkością światła by zaniknęły.
musze sprawdzic ile mam płatków owsianych i jutro zrobie ale bez czekolady.
ostatnio robiłam z innego przepisu.
2 blaszki pożarte do wieczora…
zrobiłam dzisiaj ale…. zapomniałam dodać cukru….:Szok:
zgapiłam sie bo chłopaki wariowali, radio sie darło i to mnie zdekoncentrowało….
załapałam dopiero jak skosztowałam wiec ciastka na drugiej blaszce posypałam cukrem.
nastepnym razem sie bardziej postaram :D:D:D juz na 100% nie zapomne o cukrze:)
Wyciągam… Bo zaraz robię 😀 Mniam
jejku…genialny przepis… pachnie mi ciachami w całym domu….. dobrze, że wyciągnęłyście ten przepis bo kurka wodna… pycha a sie marnował gdzieś w zakamarkach forum 😀
a jak pieczecie ciasteczka to na kilku blaszkach i różnych wysokościach piekarnika? czy pieczecie kilka, później zdejmujecie i znowu kilka….
Pytam bo wyszło mi tego dużo i sie pierniczyłam co by na środkowym ciągle się piekło.. i miałam 3 blaszki….więc trochę to trwało.
A jak bym mogła wszystko na raz do piekarnika wepchnąć to by było jeszcze cudniej.
Tez dzisiaj robiłam i sa pyszne 🙂 z innego przepisu, ale to praktycznie te same 😉 tylko zamiast cukru dałam miód 😉
o takie wielkie mi wyszły….. ten talerz to jest taki duży płaski obiadowy… co by pokazać ogrom tej pyszności 😀
Moje są bardziej zbite 🙂 Zaraz cyknę fotkę…
A tak wyglądają moje ciacha. Tym razem są z odrobiną słonecznika, ogromną ilością migdałów, otrębami, i kropelkami czekoladowymi.
Oj, za bardzo by kusiły. Ja się odchudzam.
Dziewczyny, ja już jestem na odwyku ciasteczkowym.
One są tak pyszne, że piekłam je z dzieciaczkami raz w tygodniu i niestety widać już efekty. Nie wiem ile wytrzymam bo już chodzą mi po głowie nowe kompozycje. Ratunku!!!
Zastrzelę tą, co wyciągnęła ten wątek!
Jeju, jak dawno ich nie robiłam! A teraz sobie o nich przymomniałam i oczywiście mam ślinotok
Obiecałam już dzieciakom, więc nie pozostaje nic innego jak znów je popełnić.
Tylko składników mam mało, bedą więc bardzo kombinowane, co nie znaczy, ze gorsze
Ja już od jutra też na odwyku.
Świąteczne pierniki i owsiane, oj na dietę przejść trzeba.
Ufff ulżyło mi, bo jak przeczytałam zastrzelę, zaczęłam się bać
Ja uwielbiam Twój przepis, tylko straszne jest to, ze pochłaniam te ciasteczka w ogromnych ilościach a cm przybywają
Zrobiłam ciasteczka z gorzką czekoladą, suszoną żurawiną, kokosem, orzechami włoskimi, laskowymi i migdałami. Do tego cukier brązowy i mąka orkiszowa + oczywiście płatki owsiane.
Wyszły RE-WE-LA_CY_JNE!!! Najlepsze jak do tej pory 😀
No i już ich prawie nie ma
Te ciastka nigdy nie wychodzą takie same, choć wydaje mi się, że za każdym razem lepiej.
Nio mąkę żytnią i orkiszową mam, została jeszcze po pieczeniu chleba. W następnych ciachach będzie.
Moja d.. A w spodnie nie wejdzie, bo i po świętach trochę naddatku zostało
a czym się różni mąka orkiszowa od normalnej?
Znasz odpowiedź na pytanie: CIASTECZKA OWSIANE