Znajomy Francuz mowi ze pyszne choc nic wspolnego z wypiekami jedzonymi we Francji nie maja 😀
skladniki:
3 szklanki mąki (ok. 0,5 kg)
2 kostki malsa po 250g
3 zoltka
3 lyzki spirytusu
3 lyzki octu
3 lyzki wody
4 lyzki kwasnej smietany – tlustej
wieczorem szybko zagniesc – uformowac kule – w folie i do lodowki
na drugi dzien walkowac wykrajac okragle ciasteczka z dziurka
samrowac bialkiem (mzoe byc piana z bialek – ja lece takim roztrzepanym widelcem)
posypywac (ja maczam 😉 ) grubym cukrem
piec w b goracym piekarniku
smacznego
6 odpowiedzi na pytanie: ciasteczka polfrancuskie
ROBIŁAM JE NA BOŻE NARODZENIE, ale z dodatkiem dużej ilości zmielonych orzechów laskowych…
są tłuste jak diabli(ilosc masła ), ale smaczne faktycznie:)
potem wrzuce moj przepis…
baaardzo podobny:)
dodam tylko mzoe jeszcze ze smarujemy i maczamy w cukrze z jednej strony 😀
tak mi sie przypomnialo jak mi mama zostawila do posmarowania chyba z 5 balch – a byly to zamierzchle czasy – dolne klasy podstawowki – i walnelam obustronnie 😀
moje sa nieco bardziej łopatologiczne i się nic nie smaruje:)
tylko kroisz te schłodzone rulony w plasterki i w reku formujesz kształt np rogalika, albo okregu:)
a może żeby Ci nie psuć watku, to załoze sobie swój:)
jak chcesz mi tam nic nie smiecisz
🙂
ale moze jak sa troche inne to lepiej wyodrębnić wiecej kobitek sie zorientuje
Cześć dziewczyny lubię gotować ale ciasto francuskie i półfrancuskie to jeszcze nigdy mi nie wyszło.
W wolnym czasie wypróbuję ten przepis:)
Pozdrawiam
To wrzucam przepis na półrancuskie szybkie. Bierzemy po tyle samo mąki, masła i sera białego (trzeba przemielić, albo kupić od razu mielony). Zagniatamy. Do lodówy na min godzinkę. A potem albo na słodko (dżem, cukier), albo na słono z kminkiem, makiem czy po prostu solą. Wsio rybka…
Pyszne, tłuste i tuczące, ale chyba warto 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: ciasteczka polfrancuskie