ciasteczka z płatków owsianych

Postów wyświetlanych: 10 - od 1 do 10 (wszystkich: 10)
  • Autor
    Wpisy
  • #96719

    Anonim

    … smak dzieciństwa
    chodzi za mną od jakiegoś czasu

    robiło się to tak mniej więcej: topiło się masło, rozpuszczało w tym cukier i kakao, do tego wsypywało płatki owsiane, mieszało, formowało na gorąco i czekało aż zastygnie

    ale czego ile … nie pamiętam :Wstyd:

    zna ktoś takie cuda ???

    wdzieczna będę :Fiu fiu:

    #2161973

    joannar

    Zamieszczone przez EwkaM
    … smak dzieciństwa
    chodzi za mną od jakiegoś czasu

    robiło się to tak mniej więcej: topiło się masło, rozpuszczało w tym cukier i kakao, do tego wsypywało płatki owsiane, mieszało, formowało na gorąco i czekało aż zastygnie

    ale czego ile … nie pamiętam :Wstyd:

    zna ktoś takie cuda ???

    wdzieczna będę :Fiu fiu:

    SuperBasiek ostatnio wstawiała 🙂
    Coś takiego:



    #2161974

    sole

    A jak ja lubie ciasteczka owsiane, ale tu platkow owsianych nie ma 🙂

    #2161975

    ewike

    Nabyłam właśnie płatki by zrobić dzieciom
    Mam zanotowane tak, ale dawno nie robiłam więc chętnie zweryfikuję

    Zagotować
    1/2 kostki margaryny
    4 łyżki mleka
    2 łyżki kakao
    1 szklankę cukru
    Dodać 3 szklanki płatków owsianych.
    Można dodać do smaku olejek rumowy (aromat do ciast) lub migdałowy.
    jeśli ma to być arak lub jakiś pseudorumek, to lepiej wcale ( z moich doświadczeń)

    Formujemy kopczyki, kuleczki czy co nam tam wyjdzie. Nie pieczemy wcale tylko jak postoją to podeschną. Najczęściej podsychają już w brzuchu:Fiu fiu:

    A znalazłam jak dawno temu się śliniłyśmy

    #2161976

    Anonim

    Zamieszczone przez ewike
    Nabyłam właśnie płatki by zrobić dzieciom
    Mam zanotowane tak, ale dawno nie robiłam więc chętnie zweryfikuję

    Zagotować
    1/2 kostki margaryny
    4 łyżki mleka
    2 łyżki kakao
    1 szklankę cukru
    Dodać 3 szklanki płatków owsianych.
    Można dodać do smaku olejek rumowy (aromat do ciast) lub migdałowy.
    jeśli ma to być arak lub jakiś pseudorumek, to lepiej wcale ( z moich doświadczeń)

    Formujemy kopczyki, kuleczki czy co nam tam wyjdzie. Nie pieczemy wcale tylko jak postoją to podeschną. Najczęściej podsychają już w brzuchu:Fiu fiu:

    A znalazłam jak dawno temu się śliniłyśmy

    o to to właśnie

    dzieki wielkie !!!

    (zaraz męża po płatki do sklepu wygonię ;))

    #2161977

    jaga

    Jejuuu, ślinka mi cieknie – normalnie dzieciństwo stanęło mi przed oczami!



    #2161978

    superbasiek

    moja matka nie robiła takich cudów…. ale moje dziecki będą mnie kiedyć z powodu moich ciastek najczęściej wspominać :)….

    …. niedługo czeka mnie mega wyzwanie….. na zebraniu w szkole powiedziałam że upiekę dzieciakom ciastka na wigilię klasową…. i dylemat mam, czy upiec herbatniki czy owsiane….. a może drożdzowe rogaliczki ??? … no mam dylemata..

    Pozdrówki 🙂

    #2161979

    pinsleepe

    Witajcie,
    mam strasznie glupie pytanie: ile wazy kostka margaryny z przepisu: 500 czy 250g? :/ Tzn. jakie byly te kostki PRLowskie 🙂 Bo sama zwatpilam jakos.
    Pozdrawiam

    #2161980

    Anonim

    Zamieszczone przez pinsleepe
    Witajcie,
    mam strasznie glupie pytanie: ile wazy kostka margaryny z przepisu: 500 czy 250g? :/ Tzn. jakie byly te kostki PRLowskie 🙂 Bo sama zwatpilam jakos.
    Pozdrawiam

    250

    #2161981

    pinsleepe

    Ale tempo! Dziekuje bardzo 🙂

Postów wyświetlanych: 10 - od 1 do 10 (wszystkich: 10)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close