ciasto cytrynowe

poniżej moje ukochane ciasto cytrynowe – przepis od teściowej ;-)))

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 margaryna
2.5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszk do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem, margarynę rozpuścić w rondelku, dodać do jajek, następnie mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto pieczemy w blaszce keksówce.

polewa:
2 cytryny
3/4 szklanki pudru
10 dag masła

Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy puder i masło i wszystko rozpuszczamy.

Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika jeszcze gorące nakłuwamy (najlepiej patyczkami do szaszłyków)
W powstałe otwory wlewamy polewę.
zostawiamy do wystygniecia.

smacznego

4 odpowiedzi na pytanie: ciasto cytrynowe

tosia2010-10-09 19:29:36

A ile je pieczemy??

mamajoanna2010-10-11 06:04:07

tego to nie wiem, bo ja zawsze ciasto piekę na tzw. oko;
po prostu sprawdzam wykałaczką czy nie jest surowe

szkocik2010-10-12 08:41:23

Ja dziś je zrobię , relacja jutro 🙂

szkocik2010-10-13 11:54:01

No i zrobiłam. Tempo wykonania expresowe, po upieczeniu wygląda ślicznie, taka babeczka 🙂
Ogólnie ciasto samo w sobie mi smakowało, ale z polewą już nie bardzo. Koleżance za to bardzo, dla mnie z kolei za kwaśne, mimo,że na kwaśne mam straszną ochotę 🙂
Myślę,ze zrobię jeszcze kiedyś, ale może z inną polewą .

Znasz odpowiedź na pytanie: ciasto cytrynowe?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Książka kucharska
cytrynki do herbaty
Niby rzecz banalnie prosta, ale pyyyszna do herbatki :) Potrzebne: 1 cytryna ok. 1/2 szkl. cukru ew. przyprawy (imbir, laska wanilii, przyprawa do grzańca) 1 cytrynę porządnie myjemy, kroimy na plasterki, wkładamy do małego słoiczka,
Czytaj dalej