Ciasto drożdzowe dla początkujących (i nie tylko)

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #58054

    kama-z

    Super łatwy przepis i co najważniejsze – bez zagniatania.
    Podobno wychodzi każdemu i to chyba prawda bo mi wyszło A ciasta piekę baaardzo rzadko.

    Wieczorem wlożyć do miski:
    1 szklanke mleka
    4 jaja
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 kostki margaryny – postruganej
    5 dek. drożdży – pokruszonych
    Wymieszać i odstawić przykryte ściereczką.

    Rano wsypać:
    2 szklanki mąki
    zapach (aromat)

    Wymieszać i włożyć do cieplego piekarnika – docelowa temp. ok175 stopni. Piec ok. 40 min.

    Cisto powinno byc lekko gęste, tzn, nie lejące ale tez nie takie jak tradycyjne drożdzowe. Margaryna nie musi się rozpuścić – moga być grudki.

    Można je upiec jako babkę ( z maselkiem pyycha) albo z dodatkami jako placek.

    Kama i Tomek(12.02.04)

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close