ciasto drozdzowe na suchych drozdzach???

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)
  • Autor
    Wpisy
  • #80254

    elik

    Dziewczyny potrzebuje przepis na ciasto drozdzowe, ale na suchych drozdzach! ( niestety nie ma u mnie takich swiezych, w kostce, sa tylko rozpuszczalne – w proszku albo w granulkach)
    Od biedy moge wykorzystac przepis na ciasto ze swiezych, ale ajak probuje zamieniac swieze na suszone, to to ciasto jakos mi nie wyrasta 🙁 Wolalabym cos co w oryginale ma drozdze suche. Moze ktoras z Was sie z takim przepisem spotkala, albo piekla takie ciasto?
    HELP! 🙂

    Elik i Antek 2,5 latek

    #1103099

    annah

    Re: ciasto drozdzowe na suchych drozdzach???

    Zofijna babka drozdzowa – mega latwa
    Szybciutki, latwiutki i bardzo, ale to bardzo pyszny!!!

    4-5 jaj
    szkl. cukru
    1 cukier waniliowy (30g)

    szklanka mleka letniego
    paczuszka drozdzy (7g)
    ciut soli
    2 lyzki oliwy + 2 lyzki stopionego masla

    starta skorka z 1 cytryny
    500g maki

    bakalie wedle uznania

    Jajka rozstrzepac z cukrami trzepaczka, dodac mleko, tluszcze, sol i drozdze i trzepac dalej. Dodac skorke cytrynowa, make (przesiana przez sito najlepiej, ale niekoniecznie) i trzepac dalej „napowietrzajac ciasto”, tzn. wpuszczajac powietrze do srodka. Jesli za geste, to postepowac tak samo, tyle, ze lyzka.

    Zostawic do wyrosniecia pod szmatka, do podwojenia objetosci. Musi ja naprawde podwoic!

    Delikatnie wmieszac bakalie (ja daje standardowo rodzynki, kandyzowana skorke pomaranczowa, czasem morele lub borowki suszone). Wlac do natluszczonej formy z kominem (max. do 2/3 objetosci, bo jeszcze urosnie) i piec w 170 C przez ok. 40-50 minut.

    Bardzo lekkie i puszyste ciasto uformowane w ksztalcie warkocza i wypelnione slodkim nadzieniem z twarozku.

    Ciasto:
    1/4 szklanki cieplej wody
    1/2 szklanki cieplego mleka
    2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy
    3 szklanki maki
    1/4 szklanki cukru
    4 lyzki miekkiego masla
    1 jajko
    1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
    skorka otarta z 1 cytryny
    szczypta soli

    Nadzienie:
    250g twarozku
    1/2 szklanki cukru
    3 lyzki maki
    1 jajko
    1 lyzeczka ekstraktu z wanilli

    Ciasto:
    Drozdze wsypac do cieplej wody, zostawic na kilka minut, az utworza sie babelki. Reszte skladnikow wymieszac (mozna uzyc miksera), dodac rozczyn i wyrobic miekkie, gladkie ciasto. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 45-60 minut, az bedzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoic swoja objetosc).

    Nadzienie: Wszystkie skladniki wymieszac na gladka mase (mozna uzyc malaksera).
    Wyrosniete ciasto przelozyc na posypana maka stolnice, podzielic na dwie czesci. Kazda czesc rozwalkowac na prostokat o wymiarach okolo 30 x 20cm. Wizualnie „podzielic” prostokat (wzdluz dlugiego boku) na trzy rowne czesci. Polowe serowego nadzienia ulozyc w ksztalcie walka na srodkowej czesci. Obie czesci po dwoch stronach nadzienia naciac na 2cm szerokie, lekko ukosne paseczki dochodzac nozem prawie do nadzienia. Paseczki zakladac na waleczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatajac je i tworzac jakby warkocz.
    Przelozyc na wylozona pergaminem blache, przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na okolo godzine. Kiedy juz ladnie podrosna, posmarowac warkocze rozbitym jajkiem i posypac cukrem krysztalem.
    Piec w temperaturze 180 st.C przez okolo 35-40 minut, az warkocze beda ladnie zrumienione. Wystudzic na drucianej siateczce.

    Drozdzowy placek ze sliwkami i kruszonka

    Zaczyn:
    4 lyzeczki suchych drozdzy
    1/2 szklanki letniego mleka
    1/2 szklanki maki
    1/4 lyzeczki cukru

    Ciasto:
    1/2 szklanki letniego mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 lyzka rumu (niekoniecznie)
    1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
    skorka otarta z 1/2 cytryny
    szczypta soli
    4 lyzki (cwiartka kostki) rozpuszczonego masla
    1 cale jajko
    1 zoltko
    2 3/4 szklanki maki
    sliwki wegierki, okolo 20

    Kruszonka:
    180g maki
    100g cukru
    1 maly cukier waniliowy
    1/2 kostki mocno rozgrzanego, roztopionego masla
    1/4 lyzeczki cynamonu

    Wlac mleko do duzej miski, dodac drozdze i zostawic na kilka minut. Dodac make i cukier i wymieszac. Przykryc i zostawic az podwoi swoja objetosc. Dodac pozostale skladniki i dobrze wyrobic. Ciasto powinno byc miekkie i elastyczne. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine, az podwoi swoja objetosc. W miedzyczasie przygotowac kruszonke – make wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalac goracym, roztopionym maslem i dobrze wszystkie skladniki polaczyc. Duza blache o wymiarach 43x30cm posmarowac maslem, wylozyc na nia wyrosniete ciasto, rozciagnac je rownomiernie (ciasto bedzie dosc cienkie). Ulozyc rzedami polowki sliwek (skorka do ciasta), posypac kruszonka (glownie pomiedzy sliwkami), przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na okolo 30 minut. Piec w temperaturze 180ºC, az ciasto lekko sie zrumieni.

    polecam wszytskie 3 przepisy , piekalm wielokrotnie i zawsze sie udawaly

    Anna i Maximilian- 2003



    #1103100

    elik

    Re: ciasto drozdzowe na suchych drozdzach???

    O DOBRA KOBIETO!!! DZIEKI! Znalazlam cos w necie, ale cholera wie co to jest, a tu przynajmniej sprawdzone 🙂
    Buziaczki!

    Elik i Antek 2,5 latek

    #1103101

    optra

    Re: ciasto drozdzowe na suchych drozdzach???

    Zamieszczam przepis na pyszny tani drożdżowiec, który robi sie migiem bez brudzenia rąk. Ja tylko go robię i zawsze jest pyszny szczególnie po upieczeniu. Mozesz zastosować wszelkie owoce albo tylko kruszonkę. Na kruszonke nie podaje przepisu bo to łatwe.

    3 szklanki pszennej mąki, paczka drożdży instant (na 1/2 kg mąki), 1 szklanka cukru, 2 jajka, 10 dag margaryny, 1 szklanki ciepłego mleka, 1 paczka cukru waniliowego, zapach śmietankowy, szczypta soli, owoce lub bakalie. Jajka zmiksować z cukrami. Dodać mąkę, drożdże instant, szczyptę soli, letnie mleko, stopioną i schłodzoną margarynę. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówką do zagniatania ok. 5 min, najpierw na niższych a potem na wyższych obrotach. Przykryć ciasto i trzymać w cieple aż powiększy objętość ok. 40 min. Wyłożyć ciasto na blachę np. podłużną – dłuższą niż keksowa. Na wierzch ułożyć owoce lub bakalie. Posypać kruszonką przygotowaną wcześniej z rozpuszczonej margaryny, szczypty cukru i mąki ile margaryna zabierze. Piec w temp. 200°C ok. 40 min.

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close