Ciasto drozdzowe??

Postów wyświetlanych: 13 - od 1 do 13 (wszystkich: 13)
  • Autor
    Wpisy
  • #25882

    kati00

    Czy ktos zna dobry przepis na ciasto drozdzowe?
    Robilam z mojego przepisu ale nietstety nie wyszlo takie pulchniutkie. Jak mozecie to napiszcie mi jak robiece to ciacho.

    Kati z Maluszkiem
    termin:29.02.2004

    #345613

    kati00

    Re: Ciasto drozdzowe??

    Szkoda, ze nikt nie zna dobrego przepisu 🙁

    Kati z Maluszkiem
    termin:29.02.2004



    #345614

    anet

    Re: Ciasto drozdzowe??

    szkoda! ja mam ale taki do pizzy a robiac go na slodko to nic dobrego wychodzi

    Aneta+Agniesia(7.07.02)+?(17.01.04)

    #345615

    tigger27

    Re: Ciasto drozdzowe??

    Kochana cały wic w tym żeby dać dużo drożdzy, najlepiej świeżych (nie suszonych) i odczekać długo, aż porządnie wyrosną. Czyli np. na ciast z 500 gram mąki dajesz pół opakowania drożdży świeżych. Aha, zrób zaczyn, tzn. podgrzej w garnuszku do letniej temp. pół szklanki mleka, w tym rozmieszaj drożdze, poczekaj 10 min, dodaj do mąki, rozmieszaj ciasto, odczekaj aż wyrośnie (musi się zeobić taka gąbka), potem dodaj jaja (1 na ok. 100 g mąki) i cukier (do 500 g mąki -około szklanki lub nieco mniej), wyrób ciasto i znów odczekaj co najmniej 30 min w ciepłym miejscu.
    Pozdrówka i smacznego

    Tigger i mały tygrysek

    #345616

    kati00

    Re: Ciasto drozdzowe??

    Dzieki za rade i checi 🙂

    Kati z Maluszkiem
    termin: 26.02.2004

    #345617

    gwiazda

    Re: Ciasto drozdzowe??

    Ja robię ciasto drożdżowe na oko i szybko, z przepisu mojej babci.
    paczkę drożdży (10dg) ROZPUSZCZAM W LETNIM MLEKU, DODAJĘ TROCHĘ MĄKI I TROSZKĘ CUKRU I ODSTAWIAM DO WYROŚNIĘCIA.
    4 żółtka i jedno całe jajko ubijam mikserem z 1,5 szkl. cukru. Po ubiciu wlewam je do 0,5 kg mąki, wszystko mieszam. 1 margarynę rozpuszczam i wlewam do mąki z jajkami, dodaję także jeszcze trochę mleka letniego. Na koniec wyrośnięte drożdże. Wszystko mieszam. Jeżeli ciasto jest twarde dolewam mleka, jeżeli za rzadkie dodaję mąki. Nie odstawiam do wyrośnięcia. Wlewam je na blachę i wkładam do piekarnika (piekarnik włączam w momecie wkładani ciasta do niego i nastawiam na 180 stopni i piekę około 50-60 min). Oczywiście na wierzch sypiemy kruszonki. I to wszystko. Mnie wychodzi i zawsze ładnie się upiecze.

    Ps: Przepraszam, że tak haotycznie, ale piszę z pamięci, bo nigdy nie znam proporcji tylko wszystkiego daję na oko.
    Pozdrawiam

    Marta i Anastazja (04.01.03)



    #345618

    anet

    Re: Ciasto drozdzowe??

    no zobaczymy co mi wyjdzie???
    tylko jak ocenie czy ciasto jest o.k??? wylewasz tzn jest az tak rzadkie??? wlasnie jaka mniej wiecej to jest konsystencja???
    No i zadam pewnie prymitywne pytanie (ale wybacz bo ja to lewus i do pieczenia i gotowania – ja nawet ryz w torebce przypalam) jak sie robi te kruszonke???

    Aneta+Agniesia(7.07.02)+?(17.01.04)

    #345619

    kati00

    Re: Ciasto drozdzowe??

    Dziekuje bardzo za przepis na peweno zrobie je dzis.
    Te przepisy od babci zawsze dobrze wychodza 🙂

    Kati z Maluszkiem
    termin: 26.02.2004

    #345620

    gwiazda

    Re: Ciasto drozdzowe??

    Cześć Anetko, przepraszam że dopiero teraz odpowiadam na twoje pytania. A więc:
    1. ja poznaję, że ciasto jest dobre, gdy nie jest za gęste i za rzadkie. Ja wyrabiam jed drewnianą pałką i jak odchodzi od tej pałki to ciasto i robią sie takie pęcheżyki (wygląda to jak bąbelki) tzn. że ciasto jest dobre,
    2. kruszonki – bierzesz margarynę albo masło dosypujesz do tego cukru i mąki i mieszasz rękoma. (powinno to mniej więcej wyglądać jak takie nigby grudki, ale jak sprubujesz to będą słodkie) – nie wiem jak to wytłumaczyć). W każdym bądź razie musisz to masło lub margarynę dobrze wymieszać z cukrem i mąką. Życzę powodzenia w pieczeniu. To naprawdę nic trudnego.
    Pozdrawiam

    Marta i Anastazja (04.01.03)

    #345621

    anet

    Re: Ciasto drozdzowe??

    A tak mniej wiecej to ile czasowo sie powinno sie wyrabiac zeby odchodzilo od palki???
    Ja dzis zrobilam – z tym ze spieszylam sie do pracy wiec wyrabialam doslownie pare minut – w smaku wyszlo o.k tylko ze peklo posrodku – dlaczego??? czy za rzadkie? a moze za krotko wyrobilam, ale wyroslo super!!!
    pozdrowka

    Aneta+Agniesia(7.07.02)+?(17.01.04)



    #345622

    gwiazda

    Re: Ciasto drozdzowe??

    wiesz co Anet nie umiem ci powiedzieć, ile czasu powinno się wyrabiać, żeby odchodziło od łyżki, czy pałki. Wydaje mi się, że około 7-10 min. Ciasto ci mogło pęknąć dlatego, że bardzo wyrosło. Bardzo się cięszę, że się udało. Pozdrawiam

    Marta i Anastazja (04.01.03)

    #345623

    anet

    Re: Ciasto drozdzowe??

    a ja mialam nie jesc nic slodkiego – a tu opycham sie juz drugi dzien ta drozdzowka!!!
    a czy jak dodam rodzynki to nie bedzie za ciezkie i wyrosnie???

    Aneta+Agniesia(7.07.02)+?(17.01.04)



    #345624

    gwiazda

    Re: Ciasto drozdzowe??

    Nić się nie stanie. Możesz dodać rodzynki. Niektórzy nawet kładą na ciasto jabłka i posypują kruszonką, wtedy ciasto nie jest suche.
    Pozdrawiamy

    Marta i Anastazja (04.01.03)

Postów wyświetlanych: 13 - od 1 do 13 (wszystkich: 13)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close