Ciasto karmelowe- bez pieczenia

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 21)
  • Autor
    Wpisy
  • #64122

    iwonek

    Na święta pierwszy raz wypróbowałam ten przepis i tak nam posmakowało, że zaserwowałam również na chrzcinach Nineczki. Ciacho jest smaczne, efektownie wygląda i jest niekłopotliwe, bo nie trzeba piec żadnych placków.

    1-sza warstwa: układamy na dnie blachy herbatniki
    2-ga warstwa: masa budyniowa

    3 szkl. mleka
    1 szkl. mąi krupczatki
    1/2 szkl. cukru
    4 żółtka

    gotujemy budyń cały czas mieszając, bo jest dość gęsty i po ostudzeniu miksujemy z 1/2 kostką margaryny.

    3-cia warstwa: znów herbatniki
    4-ta warstwa: masa karmelowa – gotowane 3 godziny na wolniutkim ogniu mleko skondensowane słodzone w puszce. i to jest chyba najbardziej czasochłonna część, ale w tym czasie można robić np masę budynową. Karmel wykładamy gdy jest ciepły, nie gorący.

    5-ta warstwa: krakersy

    6-ta warstwa: 2 kubki śmietany kremówki ubijamy na sztywno , dodajemy cukier puder (na oko, ale nie przesłodzić) oraz 4 łyżeczki żelatyny namoczone wcześniej w zimnej wodzie i rozprowadzone we wrzątku. żelatynę wlewamy gdy jest letnia. śmietanę ubijamy już na samym końcu, bo po dodaniu żelatyny bardzo szybko gęstnieje.
    wierzch można posypać startą czekoladą i przed podaniem schłodzić.
    Pyszne, polecam.

    Iwona i Nina (13.01.05)

    #815262

    ewike

    Re: Ciasto karmelowe- bez pieczenia

    zwykłe petitki wystarczą? czy może musi być jakiś określony rodzaj herbatników? Zdumiały mnie też krakersy ale rozumiem, że tak ma być

    Ewa i Przemek (15.07) +



    #815263

    iwonek

    Re: Ciasto karmelowe- bez pieczenia

    wystarczą najzwyklejsze herbatniki, ja używam chyba z jutrzenki. No i te krakersy zdają się nie pasować smakowo, ale naprawdę później wogóle nie czuć, że są słone.

    pozdr.

    Iwona i Nina (13.01.05)

    #815264

    anja72

    Re: Ciasto karmelowe- bez pieczenia

    mam pytanko!
    czy jak na te ciastka wykladasz mase karmelowa to ciasteczka nie liepia sie tzn czy pod wplywem masy karmelkowej nie przylepiaja sie do karmelu i trudno to wszystko ladnie rozprowadzic?
    a cha! i jeszce jedno ja tez zawsze gotowalam mleko okolo 2,-2,30 minut
    a moja koleznaka robi to w 1 godnke i to juz wtystarcza zeby uzyskac karmel pozdrawiam. i sama musze sprobowac

    ania i marcinek 06.12.2003

    #815265

    iwonek

    Re: Ciasto karmelowe- bez pieczenia

    nie , ciastka się nie przyklejają, karmel się elegancko rozprowadza.
    A co do tego mleka – to koniecznie muszę spróbować gotować je tylko godzinę, bo przyznam, że to 3-godzinne gotowanie to trochę upierdliwe jest.
    pozdrawiamy

    Iwona i Nina (13.01.05)

    #815266

    mamanikosia

    Re: Ciasto karmelowe- bez pieczenia

    czy te składniki na mase budyniowa też najpierw zmiksować zeby nie było grudek?i ile paczek herbatników potrzeba do tego ciasta.aha i jeszcze jedno kubki smietany takie małe po 200 g tak???brzmi bardzo apetycznie na sobotę zrobię to ciacho.z góry dziękuję za odpowiedź.pozdrawiam

    Ela&Nikodem 10-01-04



    #815267

    iwonek

    Re: Ciasto karmelowe- bez pieczenia

    budyń gotuję tak: 2 szklanki mleka gotuję z cukrem; do mąki powoli dodaję pozostałe mleko, stopniowo żeby nie porobiły się grudy i w momencie kiedy jest to dość gęste dodaję żółtka, mieszam dokładnie i dolewam resztę mleka. no i wtedy gotuję jak zwykły budyń – tylko ten trzeba intensywnie mieszać, bo jest bardzo gęsty. W trakcie studzenia dobrze go od czasu do czasu zamieszać, żeby był taki kremowy.
    Ja zużywam około 2 takie duże paczki herbatników, a tych małych to pewnie wyjdzie z 4.
    A śmietanka 200 gram.
    No to chyba wszystko
    powodzenia w pieczeniu,a raczej robieniu;-)
    pozdr

    Iwona i Nina (13.01.05)

    #815268

    laura1

    Re: Ciasto karmelowe- bez pieczenia

    Sa dwa rodzaje mleka. Przez przypadek wzielam inne niz zwykle. Gotowalam ponad godzine i zrobil sie z tego karmel taki ze lyzke bylo trudno w to w bic.

    Laura i Mateuszek 30.10.03

    #815269

    natinha

    Re: Ciasto karmelowe- bez pieczenia

    zrobilam to ciacho w niedziele, .. „niebo w gebie”,….. ma tylko jedna wade – wielka bomba kalorii.

    Natinha

    #815270

    iwonek

    Re: Ciasto karmelowe- bez pieczenia

    Fakt, dietetyczne to to nie jest, ale raz na jakiś czas można zgrzeszyć 🙂

    Iwona i Nina (13.01.05)



    #815271

    beatrycze

    Re: Ciasto karmelowe- bez pieczenia

    Witam, ciasto zrobiłam i jak na moje i mojej rodzinki – REWELACJA….. fane, chłodne ciacho…
    Co prawda lekko je zmodyfikowałam, bo na herbatniki pododwałam kawskowej konfitury porzeczkowej…. My przynajmniej lubi takie słodko – kwaskowe ciacha…..

    Acha, a śmietanę posypałam rozpuszczalną kawą…. dodała troszkę bardziej wyrazistego smaku……

    Pozdrawiam
    i raz jeszcze dzięki

    #815272

    ewike

    Re: Ciasto karmelowe- bez pieczenia

    na jak dużej blaszce przygotowujesz ciasto? najchętniej poprosze o wymiary a mleko skondensowane gotujemy w puszce bez otwierania jej czy otwierając albo jeszcze inaczej?

    Ewa i Przemek (15.07) +



    #815273

    iwonek

    Re: Ciasto karmelowe- bez pieczenia

    mleko bez otwierania puszki oczywiście 😉
    robiłam na blasze prostokątnej, takiej dużej (tak na oko 30×20), ale to nie ma znaczenia na jakiej zrobisz. Jeśli na mniejszej, to ciasto będzie wyższe i wyjdzie mniej herbatników.
    pozdrawiam:)

    Iwona i Nina (13.01.05)

    #815274

    ewike

    Re: Ciasto karmelowe- bez pieczenia

    zrobilam, wyszło, goscie zadowoleni a jakie wydajne hi, hi przy drugim kawalku każdy wysiadał

    Ewa i Przemek (15.07) +

    #815275

    Anonim

    Re: Ciasto karmelowe- bez pieczenia

    a ta puszke to jak gotowac???

    Nelly i rajdowiec Hubi

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 21)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close