Wprawdzie to propozycja bardziej jesienna, ale zważywszy na tegoroczna majową pogodę podrzucam przepisik do wykorzystania:
Ciacho jest pyszne tanie i łatwe w przygotowaniu
CIASTO:
4 JAJKA
1 SZKL. CUKRU
1 SZKL. MĄKI
4 ŁYŻKI OLEJU
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
BIAŁKA UBIJ Z CUKREM NA PIANĘ, DODAJ RESZTĘ SKŁADNIKÓW I DOKŁADNIE
ZMIKSUJ. PIECZ W TEMP. OK 180ST PRZEZ 45 MIN DO 1GODZ.(ZALEŻY JAKI PIEKARNIK)
MASA KRÓWKOWA:
40 DKG KRÓWEK CIĄGUTEK
1 KOSTKA MASŁA
MASŁO ROZPUŚĆ W GARNKU I DODAJ KRÓWKI. MIESZAJ DO CAŁKOWITEGO ROZPUSZCZENIA.
CIASTO PRZEKRÓJ TAK JAK TORT NA 2 CZĘŚCI. NA 1 POŁOWĘ WYLEJ MNIEJSZĄ CZĘŚĆ MASY KRÓWKOWEJ I ROZPROWADŹ NOŻEM PO CAŁOŚCI. PRZYKRYJ WIERZCHEM CIASTA WYSYP I ROZŁÓŻ RÓWNOMIERNIE LEKKO POKRUSZONE ORZECHY WŁOSKIE I ZALEJ RESZTĄ MASY(MASA MUSI BYĆ CIEPLA ALE NIE GORĄCA!!!)
WSTAWIĆ DO LODÓWKI GDY TROCHE PRZESTYGNIE.
Pozdrawiam!
2 odpowiedzi na pytanie: Ciasto Krówkowo – Orzechowe
Re: Ciasto Krówkowo – Orzechowe
Jadłam to ciasto i było bardzo smaczne… Masa krówkowa jest suuuper!
Re: Ciasto Krówkowo – Orzechowe
zrobie na urodziny meza:) to juz za 2 tygodnie…dzieki za przepis.on uwielbia lakocie a ja niestety noga z pieczenia…mam nadzieje ze to ciasto mi wyjdzie:)
Znasz odpowiedź na pytanie: Ciasto Krówkowo – Orzechowe