CIASTO MALINOWE – pycha

Postów wyświetlanych: 13 - od 1 do 13 (wszystkich: 13)
  • Autor
    Wpisy
  • #105532

    aborka

    to ciasto to hit sezonu malinowego. zawsze robi je moja tesciowa ale teraz pokusiłam sie i ja. jest bardzo proste i tak dobre ze znika w kazdej ilosci

    potrzeba – na dużą blache

    biszkopt – 6 jajej, pół szklaniki cukry, 6 łyzek mąki, 1,5 łyzeczki cukru do pieczenia. aromat
    białka ubiłam z cukrem na parze, domiksowalam zółtka i make i proszek. piec w 170 st az sie upiecze 🙂

    wkład dwie galaretki rozpuścic w 0.5 litra wody. wsadzić do lodówki i poczekać az zacznie byc gęsta

    ubic 0.5 l smietany. bez cukru. ja teraz ubiłam 2×325 i tez sie zcieło.

    Bitą smietane miksujemy razem z galaretkami. powstaje rózowa masa. Wrzucamy do tego maliny (ok 1,5 pojemnika)

    biszkopt przekrajamy na pół, wlewamy mase, przykrywamy drugą połową. mozna posypac cukrem pudrem….

    na 30 min do lodówki.

    Mozna robic z mrozonych malin ale wtedy masa bardzo szybko tęzeje. nie trzeba czekać az galaretka sie zsiądzie. mozna zmieszacz taką lekko ostudzona. wtedy te owoce mrozone i szybko trzeba na ciasto i wyrównać.

    zrobie na zlot…. jak będziecie grzeczne.

    #3798338

    kiara

    czyli coś jak truskawkowa pychotka beamamy, tyle, że z malinami:)



    #3798339

    usianka

    Zawsze zostawiam czesc masy do wysmarowania na wierzchu, ukladam całe owoce i zalewam na wierzchu jeszcze jedną galaretką 🙂 Robimy wersje z roznymi owocami (ale najlepsze są wersje z z porzeczkami, truskawkami lub malinami). To ulubione ciasto letnie u mnie w domu. Acha, biszkopt zawsze nasączam tak jak na tort (herbatą z cytryną i cukrem).
    Biszkopt ubijam normalnie – nie na parze (lenistwo).

    #3798340

    kiara

    Usia, spróbuj nasączyć woda z cukrem i cytryna – też dobre, a nie barwi ciasta. Jak dodaję owoce z puszki, to nasączam sokiem.

    #3798341

    usianka

    Zamieszczone przez kiara
    Usia, spróbuj nasączyć woda z cukrem i cytryna – też dobre, a nie barwi ciasta. Jak dodaję owoce z puszki, to nasączam sokiem.

    ale mi nei barwi ciasta :Niepewny:
    probowalam i tej opcji – nie pasuje mi
    mam 2 wersje ponczu zaleznieod tego czy biszkopt jasny czy ciemny i inna nie przejdzie 😉 tak samo jak jedynie sluszny aromat do ciast :Fiu fiu:

    #3798342

    kiara

    🙂
    Jaki to aromat?



    #3798343

    evikaj

    Zamieszczone przez aborka
    to ciasto to hit sezonu malinowego. zawsze robi je moja tesciowa ale teraz pokusiłam sie i ja. jest bardzo proste i tak dobre ze znika w kazdej ilosci

    potrzeba – na dużą blache

    biszkopt – 6 jajej, pół szklaniki cukry, 6 łyzek mąki, 1,5 łyzeczki cukru do pieczenia. aromat
    białka ubiłam z cukrem na parze, domiksowalam zółtka i make i proszek. piec w 170 st az sie upiecze 🙂

    wkład dwie galaretki rozpuścic w 0.5 litra wody. wsadzić do lodówki i poczekać az zacznie byc gęsta

    ubic 0.5 l smietany. bez cukru. ja teraz ubiłam 2×325 i tez sie zcieło.

    Bitą smietane miksujemy razem z galaretkami. powstaje rózowa masa. Wrzucamy do tego maliny (ok 1,5 pojemnika)

    biszkopt przekrajamy na pół, wlewamy mase, przykrywamy drugą połową. mozna posypac cukrem pudrem….

    na 30 min do lodówki.

    Mozna robic z mrozonych malin ale wtedy masa bardzo szybko tęzeje. nie trzeba czekać az galaretka sie zsiądzie. mozna zmieszacz taką lekko ostudzona. wtedy te owoce mrozone i szybko trzeba na ciasto i wyrównać.

    zrobie na zlot…. jak będziecie grzeczne.

    czy z tą masą zaczekać aż stężeje czy taką płynną wylać na ciasto?

    #3798344

    aborka

    Zamieszczone przez evikaj
    czy z tą masą zaczekać aż stężeje czy taką płynną wylać na ciasto?

    wylac. ona szybko tęzeje. ja nie nasączam bo duzo jest masy do ciasta i jest wilgoć od malin. I nie robimy wierzchniej warsstwy :). tak szybciej 🙂

    #3798345

    kiara

    Aborko, nie musisz ubijać kremówki – wystarczy, że wlejesz ją do zmiksowanej tężejącej galaretki i chwilkę pomiksujesz:)

    #3798346

    usianka

    Zamieszczone przez aborka
    wylac. ona szybko tęzeje. ja nie nasączam bo duzo jest masy do ciasta i jest wilgoć od malin. I nie robimy wierzchniej warsstwy :). tak szybciej 🙂

    dla mnie i tak jest za suchy – nawet pomimo duzej ilosci owocow w masie
    najchetniej nasączalabym rowniez zwykly biszkopt z jablkami 😉

    Kiara, rumowy (od kilku lat Delecta, bo Oetker cos w swoim aromacie rumowym zmienil i juz cos mi w nim nie pasi :Hmmm…:). Do ciast uzywam tylko tego.



    #3798347

    aborka

    Zamieszczone przez kiara
    Aborko, nie musisz ubijać kremówki – wystarczy, że wlejesz ją do zmiksowanej tężejącej galaretki i chwilkę pomiksujesz:)

    a czy tak nie jest bardziej puszyste? Bo to wychodzi taka pianka.

    #3798348

    kiara

    Zamieszczone przez aborka
    a czy tak nie jest bardziej puszyste? Bo to wychodzi taka pianka.

    Wydaje mi się, ze wychodzi identyczne – moja teściowa robiła Twoją metodą. Ja wlejesz śmietankę do galaretki (1 galaretka na 200ml.wody, i 200 ml kremówki) tez wyjdzie pianka.



    #3798349

    annn–89

    stosuje ten sam przepis tylko ze w wersji z truskawkami

Postów wyświetlanych: 13 - od 1 do 13 (wszystkich: 13)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close