Wlasnie zrobilam i jest super, szybkie, latwe i bardzo smaczne
. Polecam.
ciasto marchewkowe
Składniki:
1 i 1/4 szkl. oleju, 4 jaja, 2 szkl. drobno utartej marchewki, 2 szkl. mąki,1,5szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki sody szczypta soli, orzechy, rodzynki
Sposób przyrządzania:
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon( orzechy i rodzynki -jak ktos chce mozna dodaci.
Piec w temp. 180 st., ok. 40 min.
polewa: czubata łyżka kakao, 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła, 2 łyżeczki zimnej wody
wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto.
A tak ono wyglada po upieczeniu-tylko tyle zostalo)))
Anna i Maksiu 12.01.2003
39 odpowiedzi na pytanie: ciasto marchewkowe +fotka
Re: ciasto marchewkowe +fotka
Mniam………. Ja cały czas zabieram się za zrobienie tego ciasta dobrze ze zamieściłaś fotkę tak smacznie wygląda ze chyba zabiorę wreszcie sie do zrobienia tej pysznośći……….. Mniam, mniam… 🙂
Re: ciasto marchewkowe +fotka
Wiesz ja myslalam ze nie bedzie specjalne bo marchew, ale naprawde dobre, a smakiem troche przypomina piernik, i jest bardzo pulchne, no i wogole nie wyczuwa sie marchwi.
Anna i Maksiu 12.01.2003
Re: ciasto marchewkowe +fotka
Okropnie dużo tego oleju. Nie czuć go? Pytam, bo kiedyś piekłam ciasto, do którego dodawało się pół szklanki oleju a ja mimo wszystko go wyczuwałam.
Pozdrawiam
Ewa
Re: ciasto marchewkowe +fotka
wogole go nie czuc.Ani ja ani moi znajomi nic nie wyczuli, ani oleju, ani marchwi .
Duzo oleju???a jak do ciasta idzie kostka margaryny to tez duzo.?
Anna i Maksiu 12.01.2003
Re: ciasto marchewkowe +fotka
Ech……. tak mi smaka narobiłaś ze dzis kupuję marchew i zabieram się do pieczenia 🙂
Re: ciasto marchewkowe +fotka
Pisząc o tym, że do tego ciasta daje się dużo oleju, miałam na myśli właśnie to, że olej ma jednak inny smak i zapach. Ale skoro mówisz, że nie czuć, to na pewno wypróbuję.
Pozdrawiam
Ewa
Re: ciasto marchewkowe +fotka
zrobiłam, wyszła pychotka, mąż zjadł i nie marudził a to najważniejsze (znaczy zwrócił uwagę, że mało słodkie ale to się nie liczy )
Wyszło bardzo, bardzo kruche to tak ma być? no i te kilka rodzynek co wrzuciłam to niestety opadło. A wogóle czy to jest przepis z Danii bo wiem, że duńczycy pieką własnie ciasto z marchewką?
Przemek (15.07) i Ewa +
Re: ciasto marchewkowe +fotka
Ja zanalazlam je na jakims forum i byly bardzo pozytywne opinie wiec wyprobowalam je.
My nie lubimy slodkich ciast, ja wiec zawsze zmiejszam ilosc cukru, ty mozesz dac wiecej).
Hmm..ciezko powiedziec czy bardzo kruche na pewno jest bardzo pulchne. Wazne by nie odciskac tej marchwi ze soku.
Co do rodzynek tez zauwazylam ze opadaja na spod ciasta, tym razem dodalam siekane migdaly bylo jeszcze smaczniejsze.
Anna i Maksiu 12.01.2003
Re: sposób na opadające bakalie
Dziewczyny, wyczytałam że macie kłopot z opadającymi w cieście bakaliami. Mam na to sposób – przed wsypaniem do ciasta należy je obtoczyć w mące:-)
Pozdrawiam.
Aneta + Kinga i Igorek – 20 marca
Re: ciasto marchewkowe +fotka
Zrobiłam i polecam.
Dzieki!
Jestem w ciezkim szoku! Ostatnio ogladalam w tv jakis amerykanski program kulinarny i kobieta robila wlasnie ciasto marchewkowe. Wygladalo strasznie apetycznie, ale nie podawala dokladnych proprocji. Stwiardzilam, ze poszukam na necie jakiegos przepisiku. A tu taka niespodzianka na Forum! Dzieki z przepis!
Buziaki
Monika i Majcia (28.01.04)
Re: ciasto marchewkowe +fotka
też zrobiłam -potwierdzam -pycha….
Monika i Marcinek (15.01.04)
Odswiezam watek, bo wlasnie dzis zrobilam. Jest pyszne. Mimo diety uciupine musialam sprobowac 😉 polecam
o cieście słyszałam,ale nigdy nie robiłamhmmmnie wyobrażam sobie smaku tego ciasta;)
Ja mam trochę inny przepis:
3/4 (trzy-czwarte) szkl. oleju
4 jaja
4szkl utartej marchewki na grubych oczkach
2 szkl mąki
1,5szkl cukru
1 cukier wanilinowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
szczypta soli
3 łyżki rodzynek
2 łyżki bułki tartej
Mąkę, proszek do piecz., cynamon, sól, jajka, cukry i olej zmiksować na gładką masę. Dodać startą marchew i dobrze wymieszać. Dodac sparzone rodzynki. Blachę wysmarowac tłuszczem i obsypać bułką. Piec 50min w 200C.
Bez polewy, pycha!!! Wilgotne.
musisz sprobowac, mniam
Szkoda, że tak późno tu zajrzałam. Ciasto pychotka!!! Wczoraj wszyscy się nim w domu zajadali 🙂
U mnie wczoraj też był pierwszy raz
z ciastem marchewkowym:)
potwierdzam ciasto jest mniam,mniam:)
dzisiaj już prawia nic nie pozostałohmmm
monia Ty żabo miałas rację:):)
P. S.zrobiłam bardzo zdrowe.:)Zamiast białej smierci dodałam cukier fruktozowy-1szkl+ trochę melasy z buraka. Niestety miałam wyrzuty sumienia.że się tyle najadłam.Ostatni kawałek parę min po północy:o
I waga dzisiaj wyższa:o
no to jak pyszne zrobie i ja:)
i po co ja czytam takie watki… :/
ale ciasto pysznneeeee 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: ciasto marchewkowe +fotka