ciasto na pierogi – jak robicie?

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 15)
  • Autor
    Wpisy
  • #110666

    beasia

    wczoraj pierwszy raz sama zrobiłam pierogi… wcześniej lepienie pierogów mnie nie pociągało 😉
    no i znalazłam mnóstwo przepisów w sieci, koleżanki, teściowa, mama – każda inaczej robi, jedna z jajkiem, druga bez, jedna z masłem, mlekiem, inna z wodą tylko
    sama postanowiłam wypróbować chyba najprostszy przepis na ciasto pierogowe – mąką, gorąca woda, sól, trochę masła, ciasto wyszło niezłe, ale to jeszcze nie TO
    teściowa mówi, że najlepszy przepis na ciasto to 1kg mąki wrocławskiej lub luksusowej, kostka masła, ciepłe mleko i że pierogi są przepyszne… może wypróbuję….
    A jak wy robicie,?

    #4940768

    eiffla

    mąka (jaką mam) i woda bardzo ciepła.
    Zadnych jajek, masła, oleju czy innych nie dodaję.
    Swoje pierogi uwielbiam i rodzina też nie zgłasza reklamacji 😀



    #4940769

    asik

    Ja robię z mąki, wrzątku i odrobiny soli 🙂

    #4940770

    Anonim

    3 szklanki mąki (pszenna 950 + 3-4 łyżki pszennej 2500 jesli są to pierogi z nadzieniem nie słodkim i nie serowym, jeśli ze słodkim nadzieniem, nie daję pszennej 2500 )
    1 szklanka gorącej wody
    1 jajko
    3/4 łyżeczki soli
    1 łyżeczka oleju

    #4940771

    beasia

    Zamieszczone przez Mamroć
    3 szklanki mąki (pszenna 950 + 3-4 łyżki pszennej 2500 jesli są to pierogi z nadzieniem nie słodkim i nie serowym, jeśli ze słodkim nadzieniem, nie daję pszennej 2500 )
    1 szklanka gorącej wody
    1 jajko
    3/4 łyżeczki soli
    1 łyżeczka oleju

    Mamroć Ty znowu z tymi niedostepnymi mąkami 😉 a jajko nie „utwardza” ciasta?

    #4940772

    beasia

    Zamieszczone przez Asik.

    Ja robię z mąki, wrzątku i odrobiny soli 🙂

    ja dodałam do tego łyżkę masła, tyle różnicy, dzięki wrzątkowi ładnie się wyrobiło 🙂 Asik czy od tej pory robisz często sama pierogi i z jakim nadzieniem 🙂



    #4940773

    Anonim

    Zamieszczone przez Beasia
    Mamroć Ty znowu z tymi niedostepnymi mąkami 😉 a jajko nie „utwardza” ciasta?

    Oj tam oj tam, poszukaj młyna w okolicy na pewno masz. Gwarantuje.
    I jedz kup tanią, dobrą mąkę zamiast szukac po jakis sklepach ze zdrowa zywnoscia, ktora bierze te make pewnie z tego samego młyn i dorzuca sobie jeszcze spory % na cenie.

    Co do ciasta – nigdy nie robilam bez jajka , wiec w sumie nie mam porównania.
    Ciasto z tego przepisu (zreszta w necie kiedys znalazłam) jak dla mnie wychodzi OK.
    Przynajmniej moja rodzina nie narzeka ze im nie smakuje 🙂

    edit – nie mam w domu zwykłej mąki…wlasnie zaraz jak odprowadze mlodszego do szkoly ide specjalnie do Biedrony po make jakas 550 zwykla bo dzis wyrabiam ciasto na pierniczki i porzebuje „zwyklej” mąki 🙂

    #4940774

    asik

    Zamieszczone przez Beasia
    ja dodałam do tego łyżkę masła, tyle różnicy, dzięki wrzątkowi ładnie się wyrobiło 🙂 Asik czy od tej pory robisz często sama pierogi i z jakim nadzieniem 🙂

    Najczęściej robię z kapustą i grzybami,
    czasami z serem, raz z jabłkami.
    Muszę popatrzeć jakie nadzienia dziewczyny proponowały w tamtym wątku,
    może brokuły z fetą bym zrobiła

    #4940775

    beamama

    Właśnie zrobiłam, z mięsem 🙂
    Jajko na bank utwardza ciasto, ale to kwestia gustu, ja lubię miękkie i elastyczne, daję tylko mąkę, wodę ciepłą, ale nie wrzącą, bo zaparza mąkę, i odrobinę oleju,

    #4940776

    jusstyna

    Ja robię z 3 szklanek mąki,3/4 szkl gorącej wody,1,4 szkl zimnej wody i 1 jajka.
    Wychodzi około 60 pierogów wycinanych szklanką.

    Beamama jak robisz farsz do mięsnych? Mój Adrian uwielbia z mięsem ale farsz mi wyszedł taki rozlazły,nie trzymał się kupy



    #4940777

    beamama

    Zamieszczone przez MajaP
    Ja robię z 3 szklanek mąki,3/4 szkl gorącej wody,1,4 szkl zimnej wody i 1 jajka.
    Wychodzi około 60 pierogów wycinanych szklanką.

    Beamama jak robisz farsz do mięsnych? Mój Adrian uwielbia z mięsem ale farsz mi wyszedł taki rozlazły,nie trzymał się kupy

    Mięso – najczęściej z rosołu, czyli mix – trochę indyka, kurczaka i wołowego – mielę, duszę na oleju drobniutko pokrojoną cebulkę, wrzucam mięsko, przyprawiam, czasem dodaję, jak mam w lodówce, pieczarki uduszone.
    Farsz jest „mokry”, ale jak masz problemy ze zlepianiem, bo Ci się rozsypuje, dodaj surowe żółtko 🙂
    Ja pierogi robię bardzo często, z zamknietymi oczami 😉
    Teraz również z mąki bezglutenowej dla synka, ale tu już nie da się zrobić cieniutkiego ciasta, niestety 😉

    #4940778

    jusstyna

    Beamama dzieki,ja też robię często tylko przeważnie z serem



    #4940779

    jaiza

    Ja mąki daję „na oko”, pół na pół zwykła pszenna i z pełnego przemiału, do tego jajko i bardzo ciepła woda. Ciasto musi być zwarte. Wychodzi świetnie, moje panny jedzą samo, bez farszu 🙂

    #4940780

    goooosia

    ostatnio absolutnie najlepsze ciasto wychodzi mi przy użyciu:
    mąki, ciepłej wody, łyżki roztopionego masła

    chyba zrobię ruskie na piątek :Cwaniak:

    #4940781

    kreli

    zawsze robie z tej strony 🙂

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 15)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close