Forum: Książka kucharska
ciasto na pierogi poproszę:)
macie jakis przepis? jakie proporcje? bo zawsze jak robie to albo za twarde albo sie rozlatuja…. a za kazdym razem robie tak samo poratujcie jakimś sprawdzonym przepisem na ciasto…
macie jakis przepis? jakie proporcje? bo zawsze jak robie to albo za twarde albo sie rozlatuja…. a za kazdym razem robie tak samo poratujcie jakimś sprawdzonym przepisem na ciasto…
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
17 odpowiedzi na pytanie: ciasto na pierogi poproszę:)
proporcji na pierogi chyba nie da spisac – atosunek ilosci wody do ilosci maki zalezy od wilgotnosci tej drugiej
robie na oko wg przepisu odzinnego, ktory mniej wiecej brzmi tak:
gorka maki na stolnicy, szczypta soli
dodawac cienkim strumyczkiem wrzatek
i wyrabiac
wyrabiac wyrabiac
casto ma byc sprezyste i rozciagliwe
Mąka, olej, ciepła woda i odrobina soli. Wyrabiać aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Fajnie się skleja, ładnie wałkuje, nie wychodzi twarde.
ja do tego wszystkiego daję całe jajko i zawsze mam super ciasto
jak z jajkiem to bez wrzątku…i tez jest dobre.
Ja daje na oko- maka, jajko, ciepla woda, sol pieprz, i wyrabiam w malakserze 🙂
Polecam jednak bez jajka – ciasto miększe i elastyczniejsze, wiem, bo wypróbowałam obie wersje 😀
Wyrabiam zawsze w misce, sypię mąkę, kapkę oleju, woda – wrzątek nie może być, bo mąka się zaparza – tylko taka mocno ciepła woda, żeby palec można było włożyć i się nie ugotował 😀
Wyrabiam w tej misce i potem siup na stolnicę, znów wyrabiam podsypując mąką – takie ciasto jest super
Proporcji nie podam bo jest tak jak Kantalupa pisze.
zrobilam te pierogi… wode dalam cieplejsza niz wzykle i jedno jajko… no lepsze wyszly niz zazwyczaj ale to jeszcze nie to… ale trening czyni mistrza…
nastepnym razem wyjda lepsze… a jaki farsz dajecie zazwyczaj?
Robię tak samo są miękkie i pyszne
Bez jajka bo jak mówi moja mama z jakiem są twarde
ja też bez jajka robię, Marta może ty za mocno ugniatasz i dlatego twarde ciasto
Robię z mięsem, z ziemniakami i twarogiem, z kaszą gryczaną i twarogiem, z samą kaszą gryczaną, z samym twarogiem, z truskawkami,jagodami -jak sezon, i to chyba wsio
ja robie jak kantalupa
z jajkiem twardsze
za mocno?no ugniatam tak zeby sie wyrobilo dobrze… moze i za mozcno… a jak to zrobic nie za mocno?
Samo ugniatanie to chyba nie szkodzi
Tylko, że podczas ugniatania/wyrabiania mąkę się podsypuje, a im więcej mąki tym twardsze.
Moja babcia jak uczyła mnie wyrabiać ciasto to mówiła “pomyśl,że w tej bryłce ciasta w środku jest jajko, tak ugniataj żeby nie pękło”.
Po prostu nie uciskaj zbyt mocno, wyrabiaj delikatnie. Ćwiczenie czyni mistrza:)- powodzenia.
Beatko,jak moja bratowa latem zrobiła pierogi z jagodami to można było nimi pustaki rozbijać- tak ciasto zagniotła
ja jakis czas temu ze sliwkami zrobilam… gdyby nie te sliwki to by sie tego przelknac nie dalo, ale ze sliweczki pyszne byly to i pierogi sie jakies lepsze wydawaly… to nic ze twarde
Znasz odpowiedź na pytanie: ciasto na pierogi poproszę:)