Upiec biszkopt z 5 jajek.
Składniki kremu
1 kostka masła
puszka mleka słodzonego kondensowanego
20 dkg bakalii(migdały,orzechy,rodzynki) i pokrojona w małe kawałeczki czekolada gorzka-troche więcej niż połowa.
Dodatki:
16 sztuk herbatników szkolnych
rum
Wykonanie:
Puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować ok 3 godzin. Po tym czasie poczekać,aż lekko wystygnie i ostrożnie otworzyć puszke i wyjąć łyżką mleko-wystudzić.
Chłodny karmel utrzeć z tłuszczem na gładką masę,a następnie dodać pokrojone bakalie. Całość masy wyłożyć na upieczony wcześniej biszkopt.Herbatniki moczyć w rumie( może być rum wymieszany z dodatkiem wody,wtedy będzie mniej ostre) i układać na górę placka. Całość zalać polewą i udekorować mielonymi orzechami lub płatkami migdałów.
Placek jest bardzo elegancki. Najlepiej przygotować sobie do niego gorzką kawke,bo należy do ciast z seri słodkich i kalorycznych 🙂 Aha,mleko można ugotować w pracy lub u teściowej- wtedy zaoszczędzicie na gazie :))00
Jessi i Weroniczka z 20.03.2003
4 odpowiedzi na pytanie: Ciasto “Poezja smaku”
Re: Ciasto “Poezja smaku”
ten karmel to to mleczko ugotowane???
Brzmi pysznie i chyba go zrobie.Oczywiscie po skonczeniu dietki
Kiedys jadlam podobny ale na tej masie byla jeszcze bita smietana i dopiero ciastka.
Anna i Maksiu
Re: Ciasto “Poezja smaku”
Tak ten karmel,to to mleczko ugotowane. Mleczko po ugotowaniu przestaje być mleczkiem :))
Jessi i Weroniczka z 20.03.2003
Re: Ciasto “Poezja smaku”
To ciasto jest przepyszne, gorąco polecam. To naprawdę poezja smaku.
Ania z Damiankiem (13.01.2003) i Kamilką (16.04.2004).
Re: Ciasto “Poezja smaku”
Odkąd mogę już jeść jajka i pić mleczko (Marcelowi właśnie 3 tygodnie temu mineły wszelkie skazy i uczulenia na różne jedzonka, a ja dalej go karmię), to piekę ciasta “na potęgę “. To jest przepyszne!!!… No i wogólę mogę w końcu wypróbować wszelakie przepisy, które już dawno spisałam, a zwłaszcza Twoje Jessi!!!… No i wszystkie są superowe. Tylko ja się pewnie niedługo w drzwi nie zmieszczę, ale co tam, muszę przecież nadrobić zaległości z 16 miesięcy!
Dzięki jeszcze raz za pyszne przepisy!
monika i marcel (03.03.03)
Znasz odpowiedź na pytanie: Ciasto “Poezja smaku”