ciasto Truskawkowe???

Dziewczyny macie może w zapasie jakies fajne przepisiki na ciasto z truskawkami… rożki… babeczki…itp…
Na forum znalazłam tylko biszkopt z truskawkami…
pozdrawiamy
Truskawkożercy

5 odpowiedzi na pytanie: ciasto Truskawkowe???

  1. Re: ciasto Truskawkowe???

    Tarta z truskawkami

    Składniki:
    – 150g mąki,
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    – 100g masła,
    – 80g cukru,
    – szczypta soli,
    – opakowanie cukru waniliowego,
    – 3 jaja,
    – 1 żółtko,
    – 250g śmietany kremówki,
    – 1 laska wanilii,
    – 1 kg truskawek,
    – 2 łyżeczki żelatyny,
    – 200 ml soku truskawkowego,
    – 10 g mąki ziemniaczanej,
    – 20 g migdałów,
    – tłuszcz do formy i pergamin.

    Jak przyrządzić?
    1. Mąke, proszek do pieczenia, masło, 30 g cukru, sól, 1 jajko oraz cukier waniliowy zagnieść na gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w lodówce na 30 minut.

    2. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na placek o średnicy 32 cm i wyłozyc nim formę o srednicy 28 cm. Wystające brzego odciąć. Spód w kilku miejscach nakłuć widelcem i schłodzic 20 minut. Piec ok. 30 minut w temperaturze 175 stopni.

    3. Utrzeć 2 jaja, żółtka, miąższ z wanilii i 50g cukru. Dodać smietanę, a następnie krótko ubijać. Nałożyć masę na tarte i piec w temperaturze 150 stopni przez 40 minut. Lekko wystudzić, wyjąc z formy i pozostawić do ostygnięcia.

    4. Truskawki pokroić na kawałki. Namoczyć żelatynę, zagotowac sok truskawkowy. Mąkę ziemniaczaną wymieszac z 2 łyzkami zimnej wody i połączyc z sokiem. Następnie żelatynę rozpuścic w soku. Dodac truskawki i łyżkę cukru. Schłodzić. Kiedy sok zacznie tężeć, nałożyć go na tartę i poczekac, aż zastygnie. Migdały pokroić, sprażyć na patelni i udekorować nimi tartę.

    Jak podawać?
    Schłodzoną.

    Truskawkowa szarlotka z kawowym likierem

    Składniki:
    – 2 paczki podluznych biszkoptow tzw ladyfingers 1 szklanka likieru kawowego (Kahlua na przyklad),
    – 1/2 szklanki masla nie slonego,
    – 1 szklanka + 1lyzka cukru pudru,
    – 1 1/2 szklanki bardzo rozdrobnionych orzechow wloskich,
    – 2 1/2 szklanki bitej smietany,
    – truskawki sporo ich trzeba.

    Jak przyrządzić?
    Posmarowac tluszczem forme. Ulozyc biszkopty na dnie i po bokach. Nasaczyc likirem kawowym. Zostawic.
    Ubic maslo i cukier puder, Dodawac powoli 1/2 szklanki likieru kawowego i orzechy.Dodac ubita smietane. Wylozyc 1/3 mikstury na biszkopty. Na to nalozyc truskawki. Na truskawki wylozyc warstwe biszkoptow. Nasaczyc biszkopty likierem. Znowu wylozyc mase i truskawki.Reszte masy wylozyc na truskawki. Przykryc papierem. Na papier nalozyc talerz i docisnac.. Gotowe. Dac do lodowki na dobrych pare godzin. Przed podaniem mozna udekorowac bita smietana i truskawkami.

    Potrzebne przybory:
    8 calowa okragla tortownica.

    Uwagi:
    Truskawki powinny byc wcisniete lekko w mase…

    przepisy poch.z czarnej oliwki z ktorej bardzo czesto korzystam

    Anna i Maksiu 12.01.2003

    • Re: ciasto Truskawkowe???

      mniam mniam 🙂 w sobote upieke i się pochwale jak wyszło…
      pozdrawiam i dziękuje 🙂

      • Babeczki

        To przepis na babki, jesli nie chce ci sie robic budyniu uzyj bitej smietany
        Składniki:
        Kruche ciasto: – 15 dkg masła,
        – 25 dkg mąki,
        – 10 dkg cukru pudru,
        – 1 jajko,
        – 1 szczypta soli,
        – opcjonalnie: odrobina wanili,
        – 2-3 dkg mielonych migdałów.

        Budyń: – 2 jajka,
        – 2 żółtka,
        – 15 dkg cukru,
        – 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
        – 1 cukier waniliowy (są w sprzedaży z prawdziwą wanilią),
        – 1/2 litra mleka,
        – 1 łyżka masła.

        Do dekoracji:
        – 2-3 łyżki dobrego dżemu – najlepiej własnej roboty,
        – owoce sezonowe.

        Jak przyrządzić?
        Ciasto:
        1) Masło utrzeć drewnianą pałką w misce.

        2) dodajemy stopniowo cukier puder, sól, jajko, migdały, mąkę. Każdy następny składnik dodajemy po połączeniu uprzednio dodanego.

        3) Dobrze połączone ciasto wyjmujemy z miski i lepimy z niego kulę. Wkładamy na 1 godz. do lodówki.

        Pieczenie babeczek:
        1) Foremki do babeczek należy dobrze wysmarować masłem wewnątrz i osypać mąką (dokładnie). Wylepić rozwałkowanym na grubość najwyżej 0,5 cm ciastem.

        2) Pieczemy w gorącym piekarniku ok. 20 min. Babeczki muszą się ładnie złocić.

        3) Jeszcze lekko ciepłe wyjmujemy delikatnie z foremek i odkładamy do ostygnięcia w bezpieczne miejsce, gdzie wygodnie będzie nam kontynuować pracę z nimi.

        Budyń:
        1) Wszystkie składniki oprócz mleka wkładamy do garnka i ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.

        2) Gotujemy mleko.

        3) Zagotowane mleko wlewamy do masy małym strumieniem, mieszając w trakcie wlewania. Jeśli mieszanina przygotowana wcześniej opadła, trzeba ją jeszcze raz przed wlaniem mleka rozmieszać.

        4) Garnek stawiamy na mały ogień. Zawartość mieszamy cały czas dużą drewnianą łyżką. Do momentu, gdy zgęstnieje do pożądanej przez nas konsystencji. Czyli nie za gęstej, nie za rzadkiej – jak to budyń. Dodajemy łyżkę masła i łączymy z całością. Odstawiamy do ostygnięcia.

        Ostateczne przygotowanie:
        1) Na dno babeczek nakładamy odrobinę dżemu. Następnie kopiasto budyń. Na koniec dekorujemy owocami – najlepiej sezonowymi.

        Jak podawać?
        Delikatnie układamy na dużym talerzu. Powinny tak poleżeć 2-3 godz. Wtedy ciasto nieco zmięknie i będą się same rozpływać w ustach.

        Uwagi:
        Jeśli mamy do dyspozycji tylko duże owoce, kroimy je na mniejsze cząstki.

        Pierwsze wykonanie może sprawiać pewne trudności – zwłaszcza wyjmowanie z foremek tak, by się nie połamały dość kruche i delikatne babeczki. Dlatego podkreślam, że należy to robić, gdy są jeszcze lekko ciepłe. Spokojnie i delikatnie.

        Jeśli nie mamy żadnych świeżych owoców, możemy je udekorować migdałami, orzechami lub czymkolwiek innym, co uznamy za równie smaczne.

        Anna i Maksiu 12.01.2003

        • Re: ciasto Truskawkowe???

          Mam pytanie odnośnie tarty z truskawkami:
          Jakiej smietany kremówki najczęściej używasz?
          Jaką konsystencję ma krem po upieczeniu?
          Ile czasu trwa przygotowywanie tarty?
          Czy próbowałaś kiedys zamaist z żelatyny i mąki zrobić galaretkę z torebki tylko np. zamiast wody dodać troche soku truskawkowego?

          Mam plan zrobić tarte na weekend bardzo mi sie podoba ten przepis

          Ania i Bartuś (26.04.2004)

          • Drożdżówka.

            Piekę drożdżówke z truskawkami i kręcone. Przesyłam linki bo już je opisywałam.
            Kręcone:

            Ela i Tymek (09.09.04.)

            Znasz odpowiedź na pytanie: ciasto Truskawkowe???

            Dodaj komentarz

            Angina u dwulatka

            Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

            Czytaj dalej →

            Mozarella w ciąży

            Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

            Czytaj dalej →

            Ile kosztuje żłobek?

            Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

            Czytaj dalej →

            Dziewczyny po cc – dreny

            Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

            Czytaj dalej →

            Meskie imie miedzynarodowe.

            Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

            Czytaj dalej →

            Wielotorbielowatość nerek

            W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

            Czytaj dalej →

            Ruchome kolano

            Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

            Czytaj dalej →
            Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
            Logo
            Enable registration in settings - general