Składniki na 1 formę babkową lub wieńcową (może być mała forma na tort):
100g masła
4 dojrzałe banany
0,1 litra śmietany
3 jaja
250g cukru
1 laska wanilii (może być cukier waniliowy)
400g mąki
100g zmielonych orzechów
1 torebka proszku do pieczenia
100g gorzkiej kuwertury lub polewy czekoladowej
Masło roztopić. Banany obrać, rozgnieść widelcem i wymieszać ze śmietaną. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Przekroić wzdłuż laskę wanilii, wyjąć miąższ i dodać do masy jajecznej. Mąkę wymieszać ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Do ucieranej masy dodawać stopniowo mąkę, roztopione masło oraz piure z bananów. Wylać wszystko na formę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Piec ok 1 godz. 15 min. w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto polać polewą czekoladową.
polecam!!!!!!! coś innego i bardzo dobrego.
Znasz odpowiedź na pytanie: