ciasto ze śliweczkami – co polecacie??

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)
  • Autor
    Wpisy
  • #105548

    arabellka

    jak w temacie
    dostalam duuuzo śliwek nie przejemy tego co upiec???

    #3803933

    ewike

    jak to co?
    Najłatwiejsze ciasto w świecie tak, tak, tak



    #3803934

    gotka

    Zamieszczone przez ewike
    jak to co?
    Najłatwiejsze ciasto w świecie tak, tak, tak

    :Hyhy:..jestem na czasie..się okazuje..moje dziecię..codziennie śpiewa..”tak tak tak”..:Hyhy:

    #3803935

    gotka

    ..a tu masz Arabellko kochana..mój przepisik..zawsze mi wychodzi i osobiście uwielbiam:)

    Tylko ja składniki mnożę x 2, bo to chyba na jakąś maciupką blaszkę;)

    CIASTO ZE ŚLIWKAMI

    Ciasto jest znakomite, lekkie i puszyste, ważne jest, by owoce układać skórką do dołu, wtedy sok zbiera się w owocach a nie w cieście.

    Składniki:
    * 1,5 szklanki mąki
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    * 0,75 szklanki cukru
    * 0,5 kostki masła
    * 200 ml mleka
    * 2 jajka
    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 3 łyżki kaszy manny
    * 1 łyżka octu
    * ok. 12 śliwek pokrojonych w ćwiartki
    * pół szklanki cukru pudru i odrobina mleka na lukier

    Ubijamy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i razem dobrze ubijamy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, ubijamy. Dolewamy mleko nieprzerywając ubijania. Dodajemy kaszę oraz ocet i teraz mieszamy krótko i delikatnie łyżką. Przekładamy masę do formy (ja miałam niewielką prostokątną, ale może być też mała tortownica, jednak w niej będzie się chwilę dłużej piekło). Ćwiartki śliwek układamy na cieście skórką do dołu. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut, aż się zezłoci a wbity patyczek będzie suchy. Chwilę studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto „maziamy” lukrem 🙂

    Smacznego!!!

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close