Pierwszy raz zjadłam tydzień temu- niebo w gębie:):)
Dzisiaj zrobiłam i wyszło równie dobre
Dzielę sie przepisem, bo jest oryginalny, nie tak trudny, a ciasto smakuje mnie i mojej rodzince baaardzooo.
Wypróbujcie, bo ciekawa jestem waszych opini:)
SKŁADNIKI:
Produkty na biszkopt- ciemny lub jasny – ja piekę według przepisu forumowej KATE123 ( jak bedzie trzeba to napisze jak, ale wychodze z założenia, ze kazda gospodyni ma jakis sprawdzony przepis na biszkopt:)
1 puszka mleczka krówkowego ( to skondensowane)
1 masło
1 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
10 dag margaryny
200gr słonecznika ( pestek)
0,5 l. smetany ( 30 lub 36%)
smietan-fix
0,5 szkla cukru pudru
SPOSÓB PRZYRZADZANIA
Na patelni rozgrzewamy margarynę + mleko + c.puder + słonecznik i czekamy az się przyrumieni. Potem wykładamy na brytwanke i do piekarnika na 15-20 min w 160 stopniach. Powinna powstac taka karmelowa skorupka. potem studzimy i kruszymy.
Masło ucieramy + masa karmelowa + 2/3 kruszonki ze słoneczknika. Smarujemy masą przekrojony biszkopt.
Bitą smietanę ubijamy z cukrem i zel-fixem i smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy reszta kruszonki.
Ciasto chłodzimy w lodówce i gotowe:)
11 odpowiedzi na pytanie: CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM:)
jadłam dzisiaj u siostry…pycha!!
choć ja bym zrobiła z orzechami…
ciasto pyszne,choć dla mnie za słodkie,ale rodzinka i goście się zajadali:-). Biszkopt nasączyłam wodą z limonką.Zazwyczaj do ciasta dodaję mniej cukru niż w przepisie i żeby nie nasączać następnym razem dodam zdecydowanie mniej cukru,Zastanawiam się też,żeby te masy połączyć z innym mniej słodkim ciastem:-)dzięki za przepis bo potrzebowałam coś nowego ciekawego 🙂
a,i jeszcze zapytam
missi jak Ty dodajesz do śmietany żelfix?? bo ja zagęszczam żelatyną. Czy Ty rozpuszczasz w wodzie i wlewasz do ubitej śmietany,bo tego nie napisałaś
O matko- dobrze, że o tym napisałaś, bo faktycznie przeoczyłam. Akurat w tym cieście w przepisie dałam śmietan -fix ( już edytuję przepis). Jest szybciej, bo tylko ubijam smietane i wsypuję. A jak robię z żelatyną to oczywiście wcześniej rozpuszczam w wodzie, studze i zimną dodaję ( koniecznie ostudzona, bo już kilka azy jak dałam cieplejsza, to smietana mi się ścieła).
A ty robiłaś z zelatyną czy śmietan fiksem?
Ja biszkopt nasączyłam kawą. Do masy karmelowej nastepnym razem dodam mniej karmelu- też wydawało mi się ciut za słodkie. Bo biszkopt sam w sobie słodki nie jest, nie wiem czy np z kruchym ciastem nie bylo za “mdłe”, a biszkopt jest taki lekki.
jak wypróbujesz jakaś nową wersję to napisz:)
no właśnie misia;)to co ja teraz zrobię z tymi 2 żelfiksami,które kupiłam do tego ciasta??;)
Nie wiedziałam jak je dodać,więc zrobiłam z żelatyna,ale zawsze dodaję ciepłą,bo gdy kiedyś dodałam zimną to od razu zamarzła mi przy miksowaniu w kulki;)
To jest dobry pomysł,żeby zrobić biszkopt z połową cukru+kakao i nasączyć kawą
Myślałam też żeby upiec ciasto miodowe takie miękkie i przełożyć tymi kremami. Musze kiedyś wypróbować ten pomysł:-)
Kotus, naprawde kupilas do tego zelfix?:D
missi, tak myslalam wlasnie, ze to tylko pomylka:)
naprawdę wiesz ja tego nie analizowałam tylko szybko i bezwiednie spisałam produkty do zakupu,a póżniej dopiero podczas robienia drapałam się w głowę z czym to ugryźć hihihi
to mleko słodzone skond?
czy już gotowa krówka?
gotową krówkę
ale jak sie komus chce samemu, to moze kupic skondensowane i gotować
Znasz odpowiedź na pytanie: CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM:)