co dać jeść alergikowi????????/

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)
  • Autor
    Wpisy
  • #101167

    gabka

    z czym podawać roczniakowi chlebek, który nie moze masła mleka twarożków, nie mam pomysłu. czy moge robić taką paste: zołtko, szczypiorek, odrobinę jogurtu naturalnego( tyle aby jakąś konstystencję uzyskać- czy ani troche jogurtu) , czy podawac tofu albo serek z koziego mleka albo co jeszcze, czym smarowac chleb jak nie masłem, co do tego macie jakieś przepisy na pasty albo jakieś pomysły???
    a co z soją bo słyszałam o jakiś hormonach ze chłopcom sie nie podaje, wiec tez już nie wiem- mozna tofu czy nie

    #2758888

    aborka

    szynke? pasztet domowej roboty



    #2758889

    lilavati

    Zamieszczone przez gabka
    z czym podawać roczniakowi chlebek, który nie moze masła mleka twarożków, nie mam pomysłu. czy moge robić taką paste: zołtko, szczypiorek, odrobinę jogurtu naturalnego( tyle aby jakąś konstystencję uzyskać- czy ani troche jogurtu) , czy podawac tofu albo serek z koziego mleka albo co jeszcze, czym smarowac chleb jak nie masłem, co do tego macie jakieś przepisy na pasty albo jakieś pomysły???
    a co z soją bo słyszałam o jakiś hormonach ze chłopcom sie nie podaje, wiec tez już nie wiem- mozna tofu czy nie

    To zależy co go uczula.
    Próbuj, próbuj – masło to tłuszcz -tłuszcze ponoć nie uczulają – aale to musi być masło masło a nie wyrób masłopodobny, nawet u uczulonych na mleko zalecają podawać w małych ilościach(łyżeczkę) mleko przetworzone w postaci joigurtów czy sera.
    Koza to zależy-jeśli uczulony na kazeinę koza odpada bo występuje u wszystkich kopytnych-wtedy lepiej z tą soją spróbować, jeśli uczulony tylko laktoglobulinę to koza może byc.
    Jeśli uczulony tylko na laktoalbuminę wystarczy, ze mleko przegotujesz .
    Niestety często uczulenie na krowę idzie w parze z uczuleniem na kozę czy uczuleniem na soję – nie spróbujesz nie będziesz wiedziała.
    Ja podobnie jak poprzedniczka szukała bym innych niż nabiał źródeł białka- mięcho

    #2758890

    gabka

    a jak zrobić taki pasztet domowej roboty? na prawde nie wiem

    #2758891

    ewike

    poszukaj lepiej w kąciku kulinarnym – przepisy dla alergików
    chyba, że nieoceniony mod podwiesił/przelinkował coś tutaj

    EDIT: na samej górze podwieszone

    #2758892

    aborka

    Zamieszczone przez gabka
    a jak zrobić taki pasztet domowej roboty? na prawde nie wiem

    ugotowac mieso, zemlec na papke, dodac troche tłuczu i upiec w foremce. zawsze sie daje troche bułki ale mozna soje (nawet lepiej), jajko, przyprawy. Mozesz zrobic z czego chcesz, wiecj i zamrozic.



    #2758893

    mata-hari

    W ostateczności, zamiast masła można też używać margaryny bezmlecznej, oliwy z oliwek lub tłuszczyku wytopionego podczas pieczenia mięska, które możemy dawać na chlebek.

    #2758894

    bep

    Zamieszczone przez Mata_Hari
    W ostateczności, zamiast masła można też używać margaryny bezmlecznej, oliwy z oliwek lub tłuszczyku wytopionego podczas pieczenia mięska, które możemy dawać na chlebek.

    Z ta margaryną to chyba za wcześnie. Do 3 roku życi nalezy unikać tłuszczów roślinnych utwardzonych. Znalazłam jedną margrynę sojowa, w które te tłuszcze nie były utwardzane – ale to chyba bujda, albo o utwardzeniu nie napisałi :Hmmm…:
    Reszta jak najbrdziej 🙂
    A jeszcze pomyślalam o majonezie – można zrobić domowy i cieniutko na chlebek. Mój Duży lubi nawet kupny i wciąga :Hyhy:

    #2758895

    mata-hari

    Zamieszczone przez Bep
    Z ta margaryną to chyba za wcześnie. Do 3 roku życi nalezy unikać tłuszczów roślinnych utwardzonych.

    A czym grozi ich używanie przed 3 rokiem życia?

    #2758896

    lilavati

    Zamieszczone przez Mata_Hari
    A czym grozi ich używanie przed 3 rokiem życia?

    Margaryny twarde są szkodliwe bo w trakcie utwardzania pojawiają się niekorzystne izomery trans a one mają zły wwpływ na zdrowie, powodują wzrost stężenia we krwi cholesterolu od tego wzrasta ryzyko miażdżycy , ponoć transy zwiększają ryzyko raka piersi itd.



    #2758897

    magda-krolik

    Ankieta przywidziana dla osób dorosłych cierpiących na alergię pokarmową i/lub mających dzieci z tą dolegliwością.

    Szanowni Państwo, prowadzę badania nad znakowaniem opakowań produktów spożywczych w aspekcie alergii pokarmowej oraz umiejętnością czytania etykiet. Wyniki tych badań pozwolą zanalizować czy opakowania produktów spożywczych są odpowiednio oznakowane i jak oceniają to potencjalni konsumenci deklarujący stosowanie diety eliminacyjnej ze względu na jakiś składnik. Badania są anonimowe, a ich wyniki zostaną wykorzystane jedynie w celach naukowych (praca magisterska). Bardzo proszę u udzielenie szczerych i przemyślanych odpowiedzi na poniższe pytania.

    Oto link:

    Dziękuję za poświęcenie kilku minut…

    Sama jestem alergikiem pokarmowym, wiec wiem co to znaczy

    Pozdrawiam,
    Magda

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close