z czym podawać roczniakowi chlebek, który nie moze masła mleka twarożków, nie mam pomysłu. czy moge robić taką paste: zołtko, szczypiorek, odrobinę jogurtu naturalnego( tyle aby jakąś konstystencję uzyskać- czy ani troche jogurtu), czy podawac tofu albo serek z koziego mleka albo co jeszcze, czym smarowac chleb jak nie masłem, co do tego macie jakieś przepisy na pasty albo jakieś pomysły???
a co z soją bo słyszałam o jakiś hormonach ze chłopcom sie nie podaje, wiec tez już nie wiem- mozna tofu czy nie
10 odpowiedzi na pytanie: co dać jeść alergikowi????????/
szynke? pasztet domowej roboty
To zależy co go uczula.
Próbuj, próbuj – masło to tłuszcz -tłuszcze ponoć nie uczulają – aale to musi być masło masło a nie wyrób masłopodobny, nawet u uczulonych na mleko zalecają podawać w małych ilościach(łyżeczkę) mleko przetworzone w postaci joigurtów czy sera.
Koza to zależy-jeśli uczulony na kazeinę koza odpada bo występuje u wszystkich kopytnych-wtedy lepiej z tą soją spróbować, jeśli uczulony tylko laktoglobulinę to koza może byc.
Jeśli uczulony tylko na laktoalbuminę wystarczy, ze mleko przegotujesz.
Niestety często uczulenie na krowę idzie w parze z uczuleniem na kozę czy uczuleniem na soję – nie spróbujesz nie będziesz wiedziała.
Ja podobnie jak poprzedniczka szukała bym innych niż nabiał źródeł białka- mięcho
a jak zrobić taki pasztet domowej roboty? na prawde nie wiem
poszukaj lepiej w kąciku kulinarnym – przepisy dla alergików
chyba, że nieoceniony mod podwiesił/przelinkował coś tutaj
EDIT: na samej górze podwieszone
ugotowac mieso, zemlec na papke, dodac troche tłuczu i upiec w foremce. zawsze sie daje troche bułki ale mozna soje (nawet lepiej), jajko, przyprawy. Mozesz zrobic z czego chcesz, wiecj i zamrozic.
W ostateczności, zamiast masła można też używać margaryny bezmlecznej, oliwy z oliwek lub tłuszczyku wytopionego podczas pieczenia mięska, które możemy dawać na chlebek.
Z ta margaryną to chyba za wcześnie. Do 3 roku życi nalezy unikać tłuszczów roślinnych utwardzonych. Znalazłam jedną margrynę sojowa, w które te tłuszcze nie były utwardzane – ale to chyba bujda, albo o utwardzeniu nie napisałi
Reszta jak najbrdziej 🙂
A jeszcze pomyślalam o majonezie – można zrobić domowy i cieniutko na chlebek. Mój Duży lubi nawet kupny i wciąga
A czym grozi ich używanie przed 3 rokiem życia?
Margaryny twarde są szkodliwe bo w trakcie utwardzania pojawiają się niekorzystne izomery trans a one mają zły wwpływ na zdrowie, powodują wzrost stężenia we krwi cholesterolu od tego wzrasta ryzyko miażdżycy, ponoć transy zwiększają ryzyko raka piersi itd.
Ankieta przywidziana dla osób dorosłych cierpiących na alergię pokarmową i/lub mających dzieci z tą dolegliwością.
Szanowni Państwo, prowadzę badania nad znakowaniem opakowań produktów spożywczych w aspekcie alergii pokarmowej oraz umiejętnością czytania etykiet. Wyniki tych badań pozwolą zanalizować czy opakowania produktów spożywczych są odpowiednio oznakowane i jak oceniają to potencjalni konsumenci deklarujący stosowanie diety eliminacyjnej ze względu na jakiś składnik. Badania są anonimowe, a ich wyniki zostaną wykorzystane jedynie w celach naukowych (praca magisterska). Bardzo proszę u udzielenie szczerych i przemyślanych odpowiedzi na poniższe pytania.
Oto link:
Dziękuję za poświęcenie kilku minut…
Sama jestem alergikiem pokarmowym, wiec wiem co to znaczy
Pozdrawiam,
Magda
Znasz odpowiedź na pytanie: co dać jeść alergikowi????????/