Dziewczyny mam pytanie odnośnie dodatków do pieczywa dla 9 miesięczniaka.
Ola skończyła już 9 miesięcy no i zaczynam wprowadzać jej gluten, na razie nie zauważyłam żadnych problemów na szczęście.
Chciałabym sie dowiedzieć czym mogę smarować jej chlebek – masło chyba odpada bo Ola ma prawdopodobnie lekką skazę białkową – jeszcze nie stwierdzoną przez lekarza, ale to moje spostrzeżenia. Czy margaryny wchodzą w grę? Nie chcę jej podawać samego suchego chleba…
dzięki za odpowiedzi
pozdrawiam
Kama i Ola (17.04.04)
1 odpowiedzi na pytanie: co do chlebka?
Re: co do chlebka?
reakcja na gluten alergiczna pojawia sie praktycznie natychmiast natomiast nietolerancja glutenu niestety objawia sie najwcześniej po dwóch tygodniach a najczęściej po ok. dwóch miesiącach podawania glutenu (kosmki jelitowe ulegają stopniowemu wyniszczeniu). Jeżeli dziecko ma skaze białkową z podawaniem glutenu powinno się wstrzymać do ukończenia roku. Dodam, że nie pisze tego ad hoc tylko moje dziecko ma nietolerancje laktozy a ja laktozy i glutenu i obie jesteśmy pod opieką gastrologa.
Do chleba możesz stosować masło roślinne – nie zawiera białka mleka ani laktozy.
Polecam kiełbaski i paróweczki sokolik – nie zawierają laktozy i glutenu.
www
Znasz odpowiedź na pytanie: co do chlebka?