Witajcie!
Jestem mamą 6.5 miesięcznego bąbelka. Cały czas karmię Stasia piersią, oprócz tego mały dostaje zupki z mięsem i deserki w postaci owoców z kaszką (Staś nie lubi za bardzo robionych na wodzie… ja natomiast mleka nie odciągam…). Jestem ciekawa co jedzą Wasze pociechy…jakieś herbatniki, biszkopty??? Gdzieś wyczytałam, że od 7 miesiąca można zacząć podawać pół żółtka???
Pozdrowienia
Kaśka&Staś
3 odpowiedzi na pytanie: Co jadają Wasze półroczniaki?!
Re: Co jadają Wasze półroczniaki?!
Martusia również cały czas na cycusiu. Poza tym podobnie jak Staś- obiadki, deserki. Poza tym soczki. W ubiegłym tygodniu dałam pół Bakusia. Uczulenia nie ma wię możemy chyba wprowadzić na stałe na przemian ze słoiczkowymi deserkami. Podałam róznież mus owocowy Bakomy- na razie jabłko i jabłko. Pyszny! polecamy 🙂 Wczoraj pierwszy raz dałam pół żółtka. Podaje się je od 7 m-ca do drugi dzień. Oczywiście musi być ugotowane. Ja dodałam do zupki. No to chyba narazie tyle…
Czyli:
rano kaszka na wodzie Bobovity (podaje na gesto lyzeczką bo Martusia nie chce pić z butelki)
w południe deserek
popołudniu obiadek
W międzyczasie przez cały dzień soczki i cycuś
Doki i Martusia ur. 03.04.2004
Re: Co jadają Wasze półroczniaki?!
Wiek Ilość posiłków i objętość porcji1
Rodzaj pożywienia (żywność uzpełniająca)
1 7 x 90-110ml Mleko początkowe
2 6 x 110-130ml Mleko początkowe
3 6 x 130ml Mleko początkowe
4 6 x 150 Mleko początkowe
5 5 x 180 4 x mleko następne2 z dodatkiem bezglutenowego kleiku3 (mieszanka mleczna);
1xzupa (papka jarzynowa);skrobane jabłko i/lub sok
6 5 x 180 4 x mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku;
1xzupa4 (papka jarzynowa+gotowane mięso- bez wywaru);
Przecier owocowy (warzywny) lub sok
7 55
Mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (mieszanka mleczna) lub z dodatkiem kaszki bezglutenowej;
Zupa (papka jarzynowa z gotowanym mięsem);
Kaszka bezglutenowa na mleku następnym z owocami;
Przecier owocowy lub sok;
1/2 żółtka, co drugi dzień
8 5 Jak w 7m.ż.
9 5 Jak w 8 m.ż.
Zmiana: całe żółtko co drugi dzień
10 4-5 Jak w 9 m.ż.
Wprowadzenie (oprócz bezglutenowych) glutenowych zbóż (kasza, bułki, chleb, sucharki);
Zmiana:obiad z dwóch dań (zupka + jarzynka z dodatkiem gotowanego mięsa)6
11-12 4-5 Jak w 10 m.ż.
Zmiana: Całe jajko 3-4 razy w tygodniu;
Twarożek, kerif, jogurt 1-2 razy w tygodniu7
Wybór produktów:
• Owoce – Zaczynamy od najmniej alergizującego jabłka w postaci przecieru lub soczku, owoców jagodowych takich jak maliny, a także morele. Do ukończenia 1 roku życia unikamy podawania bananów, cytrusów i innych owoców tropikalnych, a także truskawek i poziomek, gdyż mają silne właściwości alergizujące.
• Warzywa – W początkowym okresie podajemy gotowane i przetarte do “gładkiej” konsystencji papki warzywne, zaczynając od marchwi, poprzez marchew z ziemniakiem i stopniowo, co kilka dni, dodając do smaku kolejne warzywa korzeniowe. Do 8-9 miesiąca nie podajemy warzyw wzdymających (kapustne, strączkowe, cebulowe), a u dzieci z częstymi kolkami i bólami brzucha nawet do 2-3 roku życia.
• Mięso – W 6-7 miesiącu życia, zaczynając od 1-2 łyżeczek, do zupy dodajemy ugotowane i siekane lub przetarte mięso drobiowe, królicze lub cielęce. Chuda wołowina i chudy schab wieprzowy może być podawany starszym niemowlętom w wieku około 8-9 miesiąca życia.
• Kasze – najlepiej zacząć od kleiku ryżowego i kukurydzianego jako dodatku do zupy warzywnej, lub przecieru owocowego. Około roku kleiki i kaszki mogą być przygotowane na mleku (najlepiej modyfikowanym). W tym czasie można już wprowadzać kaszki pszenne (manna) i drobne gryczane (krakowska) oraz kluseczki. Kasza jęczmienna (najlepiej drobniejsza), jako ciężej strawna, może być podawana dzieciom 2-3 letnim.
• Wędliny – wyłącznie chude drobiowe, cielęce i wieprzowe, nie podajemy wędlin z mięsa mielonego, gdyż są bardzo tłuste i mogą zawierać dodatki niewskazane dla niemowlęcia.
• Sery – W 12 m.ż. można ostrożnie podać plasterek sera żółtego, a po kilku dniach kolejno fermentowane napoje mleczne oraz twarogi i mleko pełne. W przypadku niekorzystnych reakcji wycofać z diety i skonsultować się z lekarzem.
• Całe jajka – w postaci omletu lub jajecznicy na parze, czy innych dodatków wprowadzamy ostrożnie po 12 miesiącu życia.
• Warzywa surowe – jako dodatek do kanapek (sałata, cykoria, ogórek, pomidor), w niewielkich ilościach podajemy około 11-12 miesiąca życia, wtedy gdy dziecko jest już w stanie je pogryźć. Najlepiej jeśli są jednak rozdrobnione i koniecznie obrane ze skórki.
• Cukier, sól – nie powinny być dodawane do potraw dla niemowląt.
Agnieszka i Agatka ( 4-4-2004)
Re: Co jadają Wasze półroczniaki?!
A mój Filip ma osiem miesięcy i je: oczywiście cycusia jako podstawę, a poza tym – rano kaszkę na wodzie z tartym jabłkiem lub bananem, albo taką gotową już z owocami; po południu zupkę jarzynową ( od niedawna już na wywarze z mięska i z malutkimi kawałeczkami, nie całkiem papkowatą), albo z połówką żółtka zamiast mięska (co drugi – trzeci dzień); wieczorem kaszkę na mleku modyfikowanym (bardzo lubi). Poza tym w ciągu dnia zajada chrupki kukurydziane (zaczął wcześnie, nie bój się, że się zakrztusi, bo one dobrze się rozpuszczają w buzi i nawet wielkie kawały nie są groźne), czasem troszkę herbatki owocowej, ale z łaski wypije parę łyków, a soczków to już wogóle nie chce. No cóż, nie zmuszam, zamiast tego daję przecier owocowy po południu, oprucz tego, co w kaszce. Deserkami słoikowymi też gardzi, jedyne zjadliwe są gruszki wiliamsa. Za to zupki dostaje raz ze słoika, raz domowe, dzięki temu na wyjazdach nie ma problemu z gotowaniem, bo ze słoika też zje. A ostatnio zaczęliśmy po troszkę jogurcika i serka homo, bardzo mu smakuje a nie ma żadnego uczulenia, więc czasem jemy… a z posiłkami muszę tak celować, żeby dać jak jest troszkę głodny, ale jeszcze nie bardzo, bo jak bardzo, to już tylko cycka chce i nic innego…
pozdrawiamy i smacznego
Gośka i Filipek
Znasz odpowiedź na pytanie: Co jadają Wasze półroczniaki?!