co mam robić, pomocy

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)
  • Autor
    Wpisy
  • #75002

    pchla

    Kochane wiem ze nie powinnam jeszcz na ten koncik zagladać bo stram sie dopiero 7 miesiąc ale mam sporawy problem a Wy Kochane macie doświadzczenie i może poradzicie mi co ja mam robic w tej sytuacji.
    A wiec opowiem od poczatku. Chodze do doktora Dobrowolskiego (warszawa) może ktos go zna? i powie cos o nim ze swoich doświadczeń. W tym cyklu robiłam moritoring i badanka hormonalne. Cykle mam różne na ogół 32 dniowe ale bywa ze i 40 dniowe. I tak w 7 dniu cylku były robione hormonki :TSH-1,29 ulU/ml (norma 0,4-4,0), FSH -6,06 mlU/ml, estradiol -79,0 pmol/l, prolaktyna 150 mlU/l (norma 40-530) wiec wszystko wygladało ładnie USG miałam robione w 13 dc, i nic na nich widac nie było -nie było żadnego pęcherzyka wiodącego (poprostu cisza) temperaturka niska 36,2-36,4, Nastepne USG było wykonane w 19 dc i wykazało ze jest jakiś płyn czyli tak jaby była już owulacja i pecherzyk pękł, oprócz płynu nic nie było, teperaturki bez zmian cały czas Zaznaczyć nalezy ze od 17 dc zaczeły mnie pobolewać jajniki. W 18 dc śluzik był rozciągliwy. Aby potwierdzic ze owulacja była zrobilismy badanka hormonalne, które robiłam w 21 dc : FSH-6,28 mlU/ml, LH -11,6 mlU/ml (lh/Fsh-1,8 ale na uSG nie było koralików wiec wegług lekarza jest wszystko oki) estradiol 213 pmol/l i progesteron 1,89 nmol/l, po otrzymaniu tych wyników byłam u lekarza który stwierdził ze wszystko jest ładnie i ze wskazuja one na to ze jestem przed owulacją tego też nia czyli 23 dc zrobilismy następne USG, które kompletnie nic nie wykazało nadal znajduje się płyn w macicy ale nie ma ani ciałka zółtego to w przypadku gdyby owulacja była w 18 dc tak jak podejrzewaliśmy na poczatku, ani brak pecgerzyka wiodacego to ze wzgledu na te wyniki hormonalne które niby twierdzą ze jestrem pare dni przed owólacją poprostu nic się nie działo nic nie znalazł a długo tam patrzył. Stwiedził że teraz nie ma sensu sie widzywac na USG ze to nic nam już nie da i czekamy na @. i mam się z nim zobaczyc w pierwszym dniu miesiączki ( nie wiem po co bo przeciez mnie nie zbada chyba zeby pogadac i wziac kase) i co WY na ten temat myślicie? Kochane pomózcie co ja mam robić w tej sytuacji? A temeraturki nadal się wahaja w tych granicach co były a śluzika nie ma tzn. sucho jest.
    Mam pewnien plan wygląda on następująco pochodze do niego ten następny miesiąc i zobaczymy co się bedzie działo i po uzyskaniu wyników z tego cyklu czli bede miała wiedzę jużo 2 cyklach – pójde z wynikami na kosultacje do innego specjalisty.
    Nalezy zaznaczyc ze wszystkie badania robie prywatnie i za monitoring tez płace wiec finansowo jest cięzko.
    Prosze poradzcie, co ja mam robic? i co o tym sadzicie. Z góry serdecznie dziękuję

    #989966

    gablysia

    Re: co mam robić, pomocy

    Cześć, po pierwsze musisz przeprowadzić monitorin dokładny z przerwami 1,2 dniowymi. To bez sensu robić monitoring w 13 dc a potem w 19 dc. Szkoda kasy bo i tak nic nie wykaże. Po drugie co za głupi pomysł porównywać FSH do LH w 21 dc??? To badanie nie ma żadnej wartości. Jedynym wskazaniem, ze w ten dzień byłaś przed owulacją jest niski progesteron to wszystko.
    Zrób porządny monitoring od początku do konca. Będziesz widziała jak te pęcherzyki sie zachowują i poza tym LH powinnaś była zbadać razem z FSH w 3-5 dc, a nie w 21dc.
    Cykle 32 dni są ok, 40 dni nie za bardzo, ale jeśli zdarzają sie rzadko, to nie ma problemu.
    Jak z mężem= przebadany???

    Dobrze, że mam w głowie jakiś plan



    #989967

    pchla

    Re: co mam robić, pomocy

    Dzięki Gabrysiu za odp. czyli radzisz aby zmienić lekarza-tylko na kogo? żeby znowu nie trafić kula w płot. patrzyłam na bocianie i tu kogo dziewczyny polecają ale mimo to nie wim do kogo sie wybrac. Mężuś jeszcze nie został przebadany, ale udało mi się go to tego przekonac -wiec mysle ze niedługo zrobi badanka. 🙂
    Chciałam iśc do Dębskiego za miesiąc jak bede wiedziec co wyrabia drugi jajniczek, co myślisz o tym? Za Twoją porada zrobie badanko w 3-5 dc LH/FSH.

    #989968

    gablysia

    Re: co mam robić, pomocy

    Niekoniecznie od razu zmieniać lekarza. Po prostu niech przeprowadzi monitoring od początku do końca. Chyba ze sama uważasz że wybór tego lekarza ci nie pasuje.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.

    Dobrze, że mam w głowie jakiś plan

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close