Babeczki, uwielbiam gotowac, nawet czasami miewam czas.
Nie mam – niestety – pomyslow.
Moze stworzyc taki watek, w ktorym bedziecie po prostu wpisywaly swoje menu obiadowe, ot, tak dla inspiracji?
pieknie sie usmiecham, bo pytanie: co na obiad? zadaje sobie zdeeecydowanie zbyt czesto…
moge zaczac:
filety z piersi kurczaka w platkach owsianych
swieze ziemniaki parowane
salatka z rukoli, ananasa, ogorka i skrawkow parmezanu
czekam na inspiracje na jutro:)
3858 odpowiedzi na pytanie: Co masz dzis na obiad?
Ja też często mam dylematy obiadowe, więc wątek bardzo mi się podoba;)
Ja niestety mam ograniczone możliwości, bo mój 15 miesięczniak jeszcze nie je wszystkiego, a nie chce mi się osobno dla niego gotować.
Na dziś mam:
-pulpeciki z mięsa indyczego w sosie koperkowym
-ziemniaki
-młoda kapustka zasmażana
na jutro pomysłów już brak…
U mnie dzisiaj gulasz z grzybami z kaszą jęczmienną.
Do tego niepasująca sałatka brokuł z fetą, ale co tam mam na brokuła ochotę, feta jest w lodówce, więc będę się nimi raczyć.
podzielisz sie przepisem na sos? ten, ktory mam aktualnie, niespecjalnie i smakuje
z wolowiny zrobilas czy wieprzowy?
NIC
cieszę się, że Cię zainspirowałam 😉
Ewka mamy taki sam obiad 😀
przyznaj się – ściągałaś 😉
Z łopatki wieprzowej.
Nie wiem czy to jest taki prawdziwy gulasz ale innej nazwy na mięso w sosie nie znam. Podsmażam w kawałeczkach, a potem duszę do miękkości z wcześniej namoczonymi własnoręcznie zebranymi i ususzonymi podgrzybkami. Dzisiejszy doprawiałam sosem sojowym i kawałkiem “kostki mięsnej” winiary. Zaprawiłam łyżką mąki.
U mnie bardzo lubią do ciemnych sosów kaszę.
Nie mnie pytałaś o sos koperkowy, ale napisze jak robię.
Z mielonego wrzucam na wrzątek malutkie klopsiki obtoczone w mące, przyprawy, po chwili sporą garść pokrojonego koperku. Robię to wieczorem lub raniutko, żeby w porze obiadowej tylko odgrzać. Taki odstany jest smaczniejszy. Bardzo proste i szybkie, ten sos akurat wolą z ziemniakami.
A na ile dni macie ten obiad? 😉
Nooo
zainspirowałaś mnie
zazwyczaj gotuję na dwa dni 😉
u mnie to samo
ale już jutro muszę coś zrobić, więc chętnie poczytam wątek
Ja robię dziś łazanki i pomidorową z ryżem. Świetny wątek bo ja codziennie mam problem co ugotować zwłaszcza że mojej córci dużo rzeczy nie smakuje.
Zrobiłam prawie tak samo, tylko nie obtaczam klopsików w mące, a zaklepuję sos mąką dopiero pod koniec i troszkę śmietany na końcu dodaję.
Kiedyś klopsiki zrobiłam w parowarze i robiłam sos osobno według innego przepisu, ale nie był taki dobry.
jesli moge sie dolaczyc to poprosze o doprecyzowanie 🙂
no i jak robisz te klopsiki
chetnie stworzylabym taki obiadek, ale kucharka ze mnie srednia
spaghetti po bolońsku, a jutro fasolkę po meksykańsku
Tradycyjnie we wtorek lub środę (bo ryby do nas przywożą) mamy świeżego dorsza (marynuje się właśnie w tymianku, gorczycy, soli i koperku) i sałata do tego
I wędzonego trewala na kolacje 😀
Ja dziś piersi z kurczaka normalnie w panierce, ziemniaki z koperkiem i surówka: pomidor, ogórek, rzodkiewka, szczypior, sałata, śmietana, sól i pieprz…
a ja znalazłam przepis forumki CIKU na piersi z kurczaka w porach i to dzisiaj zaserwuję za jakieś pół godziny 🙂
Mielone mieszam z bułką, sól, pieprz, słodka papryka. Robię kulki staram się malutkie, takie na kęs lub dwa. Klopsiki obtaczam w zwykłej mące i wkładam na gotującą się wodę, ale nie tak żeby bulgotało. Co do przypraw to do wody daję tylko odrobinę soli i pieprzu, wcześniej najczęściej pół kostki warzywnej, ale przy dzieciach staram się ograniczać. Nigdy nie eksperymentowałam z przyprawami, masz czuć właściwie tylko ten koper. Jak już wszystkie kuleczki są w garze to wrzucam koper. Delikatnie mieszam. Po dosłownie kilku minutach mięso jest ugotowane, wyłączam i przykrywam, żeby się wszystko z koperkiem przegryzło. Tak, jak wcześniej pisałam- smaczniejsze jest po odstaniu, no i mąka dopiero wtedy lekko zagęszcza sosik.
U nas dzis pierogi z okazji Dnia DzieckaMoje wprost uwielbiaja!! Z mieskiem i ruskie. Serwowane z podsmazana cebulka i pokropione maggi
Znasz odpowiedź na pytanie: Co masz dzis na obiad?