W sobotę robię imprezkę na 17 osób, na szczęście grillową więc szwedzki stół i zero stania w garach.
No, ale oprócz karkówki, kiełbaski, kaszanki i boczku co można podać? Usiadłam teraz do listy zakupów i wszystko to oklepane mi się wydaje.
Może Wy macie pomysł na coś ciekawego, smacznego?
53 odpowiedzi na pytanie: Co podajecie na grilla
szaszłyki – kiełbasa, boczek, papryka, pieczarki, cebula
albo szaszłyki hawajskie – pierś z kurczaka i ananas
albo szaszłyk warzywny – dowolne warzywa
cukinia – pokrojona w średniej grubości plastry,
opieczona z 1 strony i po przerzuceniu na drugą dodać na wierzch plaster żółtego sera
albo pokrojona wzdłuż w cienkie plasterki nadziana “we wstążeczkę” na patyczki
cukinia – rewelka, uwielbiam, ale z grila jeszcze nie podawałam. Dopisuję do listy zakupów, no i dorzucę szaszłyki klasyczne zamiast kaszanki
Szaszłyki… pycha
Polecam również serek pleśniowy z grilla, np. typu camembert. Trzeba jedynie uważać, by nie przedziurawić, gdyż cały miąższ wypłynie:Nie nie:
Super smakuje z żurawinką lub konfiturą z czarnej porzeczki
Nie no kaszankę zostaw! Fani grillowanej kaszanki będą zawiedzeni.
Chleb z serem.
Do cukinii Asika na drugą stronę daje plasterek pomidora.
Jeszcze ziemniaczki i bakłażan
można go owinąć szynką parmeńską i dopiero wrzucić na grila – pycha 🙂
Mniam, uwielbiam
Albo chleb posmarowany masłem i obficie posypany czosnkiem granulowanym
i siup na grila – moja J. uwielbia
Ja robię masło czosnkowe do takiego chleba.
Do masła wciskam duzo czosnku przez praskę, dodaję sól, pieprz, czasem paprykę, mieszam i smaruję tym pieczywo przed polozeniem na grila.
do jedzenia z grilla zawsze robię sałatkę ziemniaczaną, mniam
no i wyszło moje lenistwo 😉
o kurcze, ale pyszności
No dobra kaszankę zostawię, najwyżej zmniejszę ilość kiełbasy i kaszanki o 1/3, a dodam inne dania 🙂
Śmieliśmy się ostatnio u znajonych na grilu, że na pierwszy rzut dali kiełbasę więc każdy głodny się na nią rzucił i zjadł ze smakiem, potem przyszedł czas na inne dania. No tak, bo jakby kiełbasa leżała obok soczystej karkówki i pachnących szaszłyków to nikt by na nią nawet nie zerknął
surówkę zrobię z pekinki z marchewką, rodzynkami i koperkiem.
Druga z sałaty lodowej ( albo kupię gotową, w biedronce widziałam do tego jakis sos czosnkowy i gotowe ).
A karkówkę robicie w gotowej przyprawie czy macie dobry przepis na marynatę?
😉
to mnie zaciekawiłaś…
nigdy nie łączyłam pekinki z marchewką.
szczegóły jakieś…?
ja robię pekinkę z marchewką, jabłkiem i czerwoną papryką 🙂
a jaki sos dajecie przy tych zestawach?
Pekinka, marchew, szczypiorek lub cebulka.
Do tego sól, pieprz, odrobina cukru i trochę oliwy
Dziś w google na nia natrafiłam 🙂 Jadłam kiedyś podobną tez z pekinki i rodzynek była smaczna, lekka, o słodkawym smaku – fajnie komponowała się do mięsa.
Ta wersja jest z pekinki, startej marchewki i rodzynek. Do tego jogurt i trochę majonezu.
Ale w międzyczasie znalazłam takie:
oliwa, sól, pieprz, cukier 🙂
Ja zawsze łączę z majonezem i jogurtem naturalnym 1:1
– bagietka – pozniej posmarowana masłem czosnkowym
– oscypki – podawane z zurawiną
– na słodko banany w wiórkach czekoladowych
Teściówka robiła kiedys warzywka uprzednio marynowane – na pewno bakłażan, papryka i nie pamietam co tam jeszcze było ale bylo pyyycha!
Znasz odpowiedź na pytanie: Co podajecie na grilla