co z ciasta francuskiego

dziewczyny podzielcie się przepisami z wykorzystaniem ciasta francuskiego
może być na słodko i nie tylko, byle było łatwe 😉

13 odpowiedzi na pytanie: co z ciasta francuskiego

goooosia2010-10-16 10:00:53

ciasto kroję na kwadraty (chyba 6 z jednego płata;))
na kwadraty daję pokrojone jabłka, rodzynki, orzechy, sypię cynamon, troszkę cukru) składam rogi ze sobą, zlepiam brzegi i do piekarnika na 20 minut.

aborka2010-10-16 10:09:13

ciasto smarujemy farszem
– na słodko – nutella, orzechy, rodzynki.
– na słono – pieczarki z cebulką

zwijamy w rulon. tniemy na paski. układamy na płasko na papierze i pieczemy

jaewa2010-10-16 10:28:10

Kroję w kwadraty, nakładam usmażone pieczarki z cebulką i zawijam jak cukierki (jak sie chce to też z kapustą kiszoną duszoną). Po upieczeniu pyszne do barszczyku.

Raz robiłam roladę z takim farszem: jajka na twardo, ser żółty i dużo natki. Jedliśmy i na ciepło i na zimno. Tylko trzeba pamiętać, zeby do piekarnika położyć złączeniem do dołu.

Czasem chłopakom robię paluchy: ciasto kroję na paski, smaruję białkiem i posypuję cynamonem i cukrem, lekko skręcam. Po chwili fajne ciacha do herbatki.

Chętnie poczytam Wasze pomysły, bo bardzo lubię ciasto francuskie, a dawno nic z niego nie robiłam.

szkocik2010-10-16 12:35:32

Ja kroję ciasto na kwadraty (wielkość wg upodobania), na środek nakładam owoce z puszki (brzoskwinie, gruszki), albo dżem, czy marmoladę. Piekę aż sie zrumienią . Przed pieczeniem można cisto posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Robię jeszcze pierś zapiekaną w cieście francuskim. Oto przepis :
[Zobacz stronę]
Uwielbiamy go 🙂
Smacznego

bep2010-10-19 09:15:34

Smaruję wodą/rozbełtanym jajkiem. Solę odrobinę, sypię sezamem, słonecznikiem, siemieniem lnianym. Potem kroję na paski i mam takie paluchy. Chłopcom tak smakuje 😉

talka2010-10-19 11:46:13

Pokrojone na dość duże kwadraty z wystudzonym śmietankowym budyniem, wiśniami z syropu i kostką czekolady. Czasem zamiast wiśni brzoskwinia. Mniam.
Raz robiłam z farszem: cebula, pieczarki, zółty ser, szynka – też były dobre, ale wolę na słodko…

ochanecik2010-10-19 21:23:08

Zamieszczone przez Talka:Pokrojone na dość duże kwadraty z wystudzonym śmietankowym budyniem, wiśniami z syropu i kostką czekolady.

Czy to wszystko nakładasz przed upieczeniem ciasta czy po upieczeniu?

talka2010-10-20 05:08:09

Zamieszczone przez ochanecik:Czy to wszystko nakładasz przed upieczeniem ciasta czy po upieczeniu?

Przed upieczeniem.
Ja kupuję takie nie mrożone, zwinięte w rulon, cienko rozwałkowane – nie pamiętam firmy.
Zaraz po wyjęciu z lodówki kroję ciasto, bo potem robi się miękkie i klejące.
Budyń musi być zimny.

qr-chuck2010-10-20 10:27:10

Zamieszczone przez szkocik:Robię jeszcze pierś zapiekaną w cieście francuskim. Oto przepis :
[Zobacz stronę]
Uwielbiamy go 🙂
Smacznego

Niecierpię kurzęcych piersi, ale to brzmi ciekawie…
Ciekawe czy polędwiczki by się tak dopiekły :Hmmm…:

szkocik2010-10-20 12:30:00

Zamieszczone przez kurczak:Niecierpię kurzęcych piersi, ale to brzmi ciekawie…
Ciekawe czy polędwiczki by się tak dopiekły :Hmmm…:

Myślę,że musiałabyś piec w bardzo niskiej temperaturze piec . Spróbuj 🙂

dotina2010-10-21 07:24:08

Zamieszczone przez szkocik:Ja kroję ciasto na kwadraty (wielkość wg upodobania), na środek nakładam owoce z puszki (brzoskwinie, gruszki), albo dżem, czy marmoladę. Piekę aż sie zrumienią . Przed pieczeniem można cisto posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Robię jeszcze pierś zapiekaną w cieście francuskim. Oto przepis :
[Zobacz stronę]
Uwielbiamy go 🙂
Smacznego

polecam. te piersi w ciescie francuskim są pyszne. robiłam dawno temu i chyba na niedzielkę zrobie

amalka2010-10-21 07:41:10

Ja ciasto kroję na kwadraty (15), smaruję keczupem i musztardą, kładę 1/3 parówki i zawijam. Można posypać sezamem.
Mój małż, który generalnie nie jest fanem ciasta francuskiego uwielbia.

aborka2010-10-21 08:15:13

Zamieszczone przez dotina:polecam. te piersi w ciescie francuskim są pyszne. robiłam dawno temu i chyba na niedzielkę zrobie
moja tęsciowa robi polędwice wołową, posmarowaną masą z orzechów arachidowych z cebulka i to wszystko zawinięte w ciasto . Mięso chyab wczesniej obsmaza szybko na patelni a potem piecze. Ono nawet musi byc niedopieczone w srodku – w koncu polędwica. tylko ja sie boje robic. ona kupuje taka po 70 pln za kg… :). szkoda zchrzanić

Znasz odpowiedź na pytanie: co z ciasta francuskiego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Leczenie niepłodności
In vitro - polityka a kościół :(
Posłowie, którzy świadomie poprą ustawy dopuszczające metodę in vitro, mrożenie i selekcję zarodków, automatycznie będą poza wspólnotą Kościoła - podkreśla w wywiadzie udzielonym PAP przewodniczący Zespołu Konferencji Episkopatu Polski ds.
Czytaj dalej
Polecam
higrometr + barometr
Dziewczyny, potrzebuję zakupić jakieś urządzenie, które mierzyłoby (jak najdokładniej) zarówno wilgotność, jak i ciśnienie atmosferyczne. Może być w formie stacji pogodowej z dodatkową czujką zewnętrzną. Może mieć inne bajery w
Czytaj dalej