co z ciasta francuskiego

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)
  • Autor
    Wpisy
  • #105895

    kasia

    dziewczyny podzielcie się przepisami z wykorzystaniem ciasta francuskiego
    może być na słodko i nie tylko, byle było łatwe 😉

    #3901144

    goooosia

    ciasto kroję na kwadraty (chyba 6 z jednego płata;))
    na kwadraty daję pokrojone jabłka, rodzynki, orzechy, sypię cynamon, troszkę cukru) składam rogi ze sobą, zlepiam brzegi i do piekarnika na 20 minut.



    #3901145

    aborka

    ciasto smarujemy farszem
    – na słodko – nutella, orzechy, rodzynki.
    – na słono – pieczarki z cebulką

    zwijamy w rulon. tniemy na paski. układamy na płasko na papierze i pieczemy

    #3901146

    jaewa

    Kroję w kwadraty, nakładam usmażone pieczarki z cebulką i zawijam jak cukierki (jak sie chce to też z kapustą kiszoną duszoną). Po upieczeniu pyszne do barszczyku.

    Raz robiłam roladę z takim farszem: jajka na twardo, ser żółty i dużo natki. Jedliśmy i na ciepło i na zimno. Tylko trzeba pamiętać, zeby do piekarnika położyć złączeniem do dołu.

    Czasem chłopakom robię paluchy: ciasto kroję na paski, smaruję białkiem i posypuję cynamonem i cukrem, lekko skręcam. Po chwili fajne ciacha do herbatki.

    Chętnie poczytam Wasze pomysły, bo bardzo lubię ciasto francuskie, a dawno nic z niego nie robiłam.

    #3901147

    szkocik

    Ja kroję ciasto na kwadraty (wielkość wg upodobania), na środek nakładam owoce z puszki (brzoskwinie, gruszki), albo dżem, czy marmoladę. Piekę aż sie zrumienią . Przed pieczeniem można cisto posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
    Robię jeszcze pierś zapiekaną w cieście francuskim. Oto przepis :

    Uwielbiamy go 🙂
    Smacznego

    #3901148

    bep

    Smaruję wodą/rozbełtanym jajkiem. Solę odrobinę, sypię sezamem, słonecznikiem, siemieniem lnianym. Potem kroję na paski i mam takie paluchy. Chłopcom tak smakuje 😉



    #3901149

    talka

    Pokrojone na dość duże kwadraty z wystudzonym śmietankowym budyniem, wiśniami z syropu i kostką czekolady. Czasem zamiast wiśni brzoskwinia. Mniam.
    Raz robiłam z farszem: cebula, pieczarki, zółty ser, szynka – też były dobre, ale wolę na słodko…

    #3901150

    ochanecik

    Zamieszczone przez Talka
    Pokrojone na dość duże kwadraty z wystudzonym śmietankowym budyniem, wiśniami z syropu i kostką czekolady.

    Czy to wszystko nakładasz przed upieczeniem ciasta czy po upieczeniu?

    #3901151

    talka

    Zamieszczone przez ochanecik
    Czy to wszystko nakładasz przed upieczeniem ciasta czy po upieczeniu?

    Przed upieczeniem.
    Ja kupuję takie nie mrożone, zwinięte w rulon, cienko rozwałkowane – nie pamiętam firmy.
    Zaraz po wyjęciu z lodówki kroję ciasto, bo potem robi się miękkie i klejące.
    Budyń musi być zimny.

    #3901152

    qr-chuck

    Zamieszczone przez szkocik
    Robię jeszcze pierś zapiekaną w cieście francuskim. Oto przepis :

    Uwielbiamy go 🙂
    Smacznego

    Niecierpię kurzęcych piersi, ale to brzmi ciekawie…
    Ciekawe czy polędwiczki by się tak dopiekły :Hmmm…:



    #3901153

    szkocik

    Zamieszczone przez kurczak
    Niecierpię kurzęcych piersi, ale to brzmi ciekawie…
    Ciekawe czy polędwiczki by się tak dopiekły :Hmmm…:

    Myślę,że musiałabyś piec w bardzo niskiej temperaturze piec . Spróbuj 🙂

    #3901154

    dotina

    Zamieszczone przez szkocik
    Ja kroję ciasto na kwadraty (wielkość wg upodobania), na środek nakładam owoce z puszki (brzoskwinie, gruszki), albo dżem, czy marmoladę. Piekę aż sie zrumienią . Przed pieczeniem można cisto posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
    Robię jeszcze pierś zapiekaną w cieście francuskim. Oto przepis :

    Uwielbiamy go 🙂
    Smacznego

    polecam. te piersi w ciescie francuskim są pyszne. robiłam dawno temu i chyba na niedzielkę zrobie



    #3901155

    amalka

    Ja ciasto kroję na kwadraty (15), smaruję keczupem i musztardą, kładę 1/3 parówki i zawijam. Można posypać sezamem.
    Mój małż, który generalnie nie jest fanem ciasta francuskiego uwielbia.

    #3901156

    aborka

    Zamieszczone przez dotina
    polecam. te piersi w ciescie francuskim są pyszne. robiłam dawno temu i chyba na niedzielkę zrobie

    moja tęsciowa robi polędwice wołową, posmarowaną masą z orzechów arachidowych z cebulka i to wszystko zawinięte w ciasto . Mięso chyab wczesniej obsmaza szybko na patelni a potem piecze. Ono nawet musi byc niedopieczone w srodku – w koncu polędwica. tylko ja sie boje robic. ona kupuje taka po 70 pln za kg… :). szkoda zchrzanić

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close