Pomocy, mam w domu wielką dynię i pojęcia nie mam co można z niej zrobić. Placuszki na styl ziemniaczanych (ale na słodko) już usmażyłam. Nawet niezłe wyszły, ale w dalszym ciągu 3/4 wydrążonej dyni rozdziawia na mnie paszczę w kuchni… Nie chciałabym, żeby się zmarnowała. Macie jakieś pomysły?
2 odpowiedzi na pytanie: co z dyni?!?
Re: zupa dyniowa na ostro
Polecam zupę.
Do rososłu (może być taki z kostek rosołowych) dodajesz pokrojoną dynię. Gotujesz ją do miękkości (czyli chwilkę), a następnie miksujesz. Doprawiasz: solą, pieprzem, imbirem, sokiem z cytryny, skórką otartą z cytryny i jeżeli lubisz – mleczkiem kokosowym. Do tej zypy polecam groszek ptysiowy lub lane kluseczki lub drobny makaron (typu gwiazdeczki lub zacierkowy). Taka zupka nadaje się rónież dla małych dzieci – oczywiście w wersji bez mleka kokosowego, cytryny oraz przypraw typu imbir i na prawdziwym rosołku. (wystarczy wcześniej odlać). Polecam
GOHA i Dareczek (02.04.03)
Re: co z dyni?!?
Moja mama zawsze gotowała dynię na słodko. Pokroić dynię w kostkę ugotować w wodzie. Oddzielnie ugotować ryż.Wsypać ryż do ugotowanej dyni, wlać mleko zagotować. Dynia musi być ugotowana na papkę :). Później posłodzić i jeść 🙂 pychotka! Chyba kupię dynię 😉
Znasz odpowiedź na pytanie: co z dyni?!?