Co z kaszy jaglanej?

Postów wyświetlanych: 2 - od 1 do 2 (wszystkich: 2)
  • Autor
    Wpisy
  • #37026

    Anonim

    narazie próbowałam tylko z masłem. Możę znacie jakieś ciekawe przepisy?

    Kaśka z Natusią (21 miesięcy 🙂

    #482530

    ptysia

    Re: Co z kaszy jaglanej?

    Kasza jaglana z rodzynkami

    1 szklanka kaszy jaglanej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2-3 jaja, 1 łyżka cukru, 1/2 szklanki rodzynek, 1 łyżka tartej bułki, 1 łyżka masła, 1 butelka śmietany, cukier waniliowy, sok z cytryny

    Zagotować mleko pół na pół z wodą. Kaszę wypłukać we wrzącej wodzie, osączyć, włożyć do wrzątku, zamieszać, ugotować, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z kaszą i wymytymi rodzynkami. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z kaszą i sokiem z cytryny. Wyłożyć do wysmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką naczynia, wygładzić powierzchnię i polać stopionym masłem, zapiec. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.

    ———————————————-

    Kasza jaglana z papryka

    200 g kaszy jaglanej,
    300 ml mleka,
    300 ml wody,
    1 czerwona papryka,
    1 cebula,
    2 lyzki masla,
    4 lyzki drobno pokrojonego koperku,
    100 g ostrego startego sera (cheddar),
    sol.

    1. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Z umytej papryki wyjac gniazdo nasienne, drobno pokroic.
    2. Kasze oplukac, osaczyc na sicie. W garnku podgrzac maslo, wlozyc cebule z papryka. Smazyc 3-4 min. Dodac kasze, prazyc kilka minut. Zagotowac mleko z woda, wlac do kaszy, wymieszac, przykryc, gotowac na malym ogniu ok. 30-40 min. Po 20 min kasze zamieszac.
    3. Ugotowana kasze wymieszac z polowa startego sera i koperkiem. Doprawic sola, posypac pozostalym serem i od razu podawac.

    ————————————————

    Kasza jaglana z szafranem

    30 dag kaszy jaglanej
    łyżeczka masła
    10 dag słoniny
    garść rodzynków
    łyżka cukru
    szafran
    sól

    Sparzoną kaszę jaglaną ugotować na sypko z dodatkiem szafranu, masła i soli. Ugotowaną kaszę wymieszać z rodzynkami i cukrem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożonego plasterkami słoniny. Przykryć z wierzchu plastrami słoniny i wstawić do piekarnika. Gdy słonina się stopi, danie jest gotowe. Można kaszę wyłożyć na półmisek, albo podawać w naczyniu.

    ————————————————

    Kasza jaglana ze sliwkami

    kasza jaglana 25 dag
    Zoltka jaj 2 szt.
    Sliwki wegierki suszone 20 dag.
    Maslo 3-4 dag
    Cukier 10-15 dag
    Smietana 1/2 szklanki
    Cukier waniliowy,sol

    Sliwki suszone oplukac i namoczyc w przegotowanej wystudzonej wodzie.Kasze jaglana sparzyc wrzatkiem,wlozyc do rondla,zalac wrzaca woda dodac maslo,soli lyzeczke cukru do smaku.Kasze ugotowac na sypko.Zoltka jaj utrzec z 2-3 lyzeczkami cukru i wymieszac z bardzo letnia kasza.Namoczone sliwki wypestkowac.Zaroodporne naczynie lub garnek wysmarowac tluszczem i wypelnic je jaglami i sliwkami na przemian,tworzac kilka warstw.Calosc zapiec w piekarniku.Podawac na cieplo,polewajac smietana wymieszana z cukrem i cukrem waniliowym.

    ———————————————

    ———-

Postów wyświetlanych: 2 - od 1 do 2 (wszystkich: 2)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close