co zrobić na " ścinającą "się śmietankę w zapiekankach

Witam

Proszę o radę – co zrobić, żeby w zapiekankach nie ścinała mi się śmietana.
Niezależnie czy robię z 32 czy z 18% – ścina mi się i brzydko to wygląda.
Piszę tu o np, piersiach w zupach cebulowych itp. – czyli mięsko w naczyniu żaroodpornym.
Marzy mi się taki cudny sosik – ale nie wychodzi.
Dzieki z góry.

14 odpowiedzi na pytanie: co zrobić na " ścinającą "się śmietankę w zapiekankach

  1. nie mam zielonego pojecia 😀
    mi się tak nie robi jak z tłusta robie
    może coś kwaśnego dajesz?

    a weź z 36% zrób, ale 32 tez w sumie nie powinna

    • A może kupujesz nieświeżą śmietankę? Ja mam sprawdzone źródło ze wsi :-), i także nie mam takich problemów…

      • zwykła smietana zawsze sie zważy,musi być śmietana do gotowania

        • a jaka to jest śmietana do gotowania? serio pytam, bo się z takim określeniem nie spotkałam

          • Zamieszczone przez rudasek2
            Witam

            Proszę o radę – co zrobić, żeby w zapiekankach nie ścinała mi się śmietana.
            Niezależnie czy robię z 32 czy z 18% – ścina mi się i brzydko to wygląda.
            Piszę tu o np, piersiach w zupach cebulowych itp. – czyli mięsko w naczyniu żaroodpornym.
            Marzy mi się taki cudny sosik – ale nie wychodzi.
            Dzieki z góry.

            Mnie też się ścina… więc po upieczeniu wyciągam mięcho a sos z traktuję blenderem i potem jest ok

            • śmietanę przed wlaniem należy dość solidnie posolić i porządnie zabełtać. Wtedy nie solisz już nic innego w potrawie. Czasem działa…

              • Zamieszczone przez maduxia
                a jaka to jest śmietana do gotowania? serio pytam, bo się z takim określeniem nie spotkałam

                ja kupuję taką

                • Dzieki moje kuchareczki

                  W niedzielę zrobię po raz kolejny – może z tej specjalnej śmietany.
                  Normalnie wykorzystuję Łaciatą -zdatną do spożycia.

                  • aaaaa, to tłuszcz roślinny, ble 😛

                    po zastanowieniu doszłam do wniosku, że ja tej śmietany nie wlewam na początku, tylko jak wszystko jest juz gotowe.
                    Jak robię np. królika w potrawce, to kawałki zwierzęcia ugkladam w brytfannie, zakrywam warzywami, dolewam trochę wody, dodaje przyprawy, zakrywam i piekę. Jak wszystko jest gotowe wyjmuję z pieca, odkrywam i dodaję śmietanę- delikatnie mieszam łyzką między kawałkami mięsa, zeby śmietana połaczyła się z sosem z mięsa i warzyw. można też mięso wyjać na coś, zrobić sos i władować mieso, ale to dużo roboty 🙂

                    Albo jak coś z pieczarkami, to tak samo- najpierw mięso z grzybami pod przykryciem, potem do gotowego śmietana…. zawsze robię w taki sposób, jak jakiś sos na patelni czy w garnku, to tez smietanę zawsze na końcu, nigdy mi się nie rozwarstwiła

                    Tak jest nawet ekonomiczniej- mniej sie tej smietany dolewa, bo jest sporo soku z miesa i warzyw.

                    Jak gulasz w garnku i w piekarniku- tak samo. Ewentualnie trochę jak juz jest gotowy, nigdy jak mięso i warzywa surowe. Najczesciej nie trzeba wcale dodawać.

                    • Zamieszczone przez Relinka
                      ja kupuję taką

                      to nie jest śmietana ble

                      • Zamieszczone przez gobin
                        to nie jest śmietana ble

                        a niby co to jest? robiłam i wychodzi świetnie,chyba że nie taka znalazłam żeby pokazać ale chodzi o śmietankę do gotowania Ramy

                        • w sklepach jest ˝smietana do zup i sosów i wcale nie wysoko procentowa ja kupuje taka w plastikowym kubeczku w polo

                          • Zamieszczone przez Relinka
                            a niby co to jest? robiłam i wychodzi świetnie,chyba że nie taka znalazłam żeby pokazać ale chodzi o śmietankę do gotowania Ramy

                            może tak dla mnie Rama to nie śmietana poprostu czegoś takiego nie używam, śmietana nie jest z tłuszczu roślinnego
                            a do R i tego typu produktów trzymam sie z daleka

                            • ja do zapiekanki używam śmietanę 18 % z dodatkiem bazyli, polewam nią danie i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Może piekarnik jest za bardzo nagrzany polecam max 175 stopni na 40 minut. Zobacz zapiekanki na [link edytowany] można zrobić z różnymi sosami. Ja najbardziej lubię pomidorowy i beszamel.

                              Znasz odpowiedź na pytanie: co zrobić na " ścinającą "się śmietankę w zapiekankach

                              Dodaj komentarz

                              Angina u dwulatka

                              Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                              Czytaj dalej →

                              Mozarella w ciąży

                              Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                              Czytaj dalej →

                              Ile kosztuje żłobek?

                              Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                              Czytaj dalej →

                              Dziewczyny po cc – dreny

                              Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                              Czytaj dalej →

                              Meskie imie miedzynarodowe.

                              Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                              Czytaj dalej →

                              Wielotorbielowatość nerek

                              W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                              Czytaj dalej →

                              Ruchome kolano

                              Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                              Czytaj dalej →
                              Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                              Logo
                              Enable registration in settings - general