co zrobić z cukinii?

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 16)
  • Autor
    Wpisy
  • #21359

    usianka

    Dziewczyny, macie jakieś pomysły na coś dobrego z cukinii? Sąsiadka mi wcisnęła 2 sadzonki i teraz mam cukinie-giganty… w życiu nie robiłam nic z cukinii 🙁
    pozdrawiam !!

    Usianka i Bąbelek co chyba będzie babeczką 😉 (9.XI.2003)

    #294312

    daga25

    Re: co zrobić z cukinii?

    Prawdę mówiąc nie mam pojęcia ale spróbuj może pokroić w cieniutkie plasterki i usmaż na masełku. No i oczywiście można na grill.

    Daga i Zuzia 21 kwietnia 2003



    #294313

    monikaapj

    Re: leczo

    czyli mięsko, cebulka, papryka, pomidory i do tego cukinia, wszystko podduszone, mniam mniam

    Monika i Basia (05.10)

    #294314

    monikaapj

    Re: zupka

    oprócz cukinii 3 ziemniaki i cebula, pomidorki.
    Cebulę (dużo, jakieś 3-4) kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, dodajemy do tego pomidory bez skóry pokrojone w ćwiartki (też 3-4), dodajemy też ziemniaki (ścieramy na papkę) i w końcu cukinie w kostach, wszystko podduszamy, a na koniec miksujemy. Doprawiamy jak chcemy. Można jeść ciepła i jako chłodnik.
    pychulka

    Monika i Basia (05.10)

    #294315

    annah

    Bigos z cukini

    3 cukinie-pokroic w kostke (nie obierac)- udusic ,lekko twarda
    2 cebule-pokroic w kostke i zeszklic na masle
    1/2 glowki kapusty-pokroic i ugotowac-lekko twarda
    1 papryke czerwona-pokroicw kostke i podsmazyc
    1/2 kg kielbasy(slaskiej-zwyczajnej albo innej)- pokroic w kostke i podsmazyc
    sol,pieprz,magii-do smaku
    Gotowe skladniki wymieszac i zrobic zasmazke.
    Mozna dodac 1/2 koncentratu pomidorowego(malego)

    Anna i Maksio 12.01.03

    #294316

    ciku

    Re: co zrobić z cukinii?

    Zrob to co ci napisze – jest pyszniutkie!
    bedzie to makaron z sosem w skrocie mowiac. Potrzeba :
    cukinie (duzo)
    sos pomidorowy z puszki
    mozzarella
    makaron dowolny raczej grubszy
    Makaron gotujemy osobno. Na patelni na oleju podsmazamy ci=ukinie pokrojona w plasterki az zmieknie (jej objetosc zmaleje wiec daj duzo) > jak sie fajnie podsmazy to zdejmujesz ja z patelni , na patelnie wlewasz sos pomidorowy zmieszany z oliwa z oliwek (proporcje okolo 5:1) i podsmazasz okolo 5 minut mieszajac co chwile, potem dodajesz cukinie i pokrojona na male kawalki mozzarelle i czekasz az mozzarella sie rozpusci i zrobi sie ciagliwa . Tym wszystkim polewasz makaron i po prostu jest pychota:))))

    Ciku i cikus
    10 luty 2004



    #294317

    anek

    Re: co zrobić z cukinii?

    można jeszcze te plasterki panierować tak jak kotlety – tylko dobrze posolić – pyyyycha

    Ania i Oleńka ( 26.04.2003 )

    #294318

    magdzik

    dodać do potrawek typu chinskiego.

    Ja cukinię dodawałam do wszelkiego rodzaju potrawek chińskich. Robiłam wywar warzywny i gdy warzywa już robiły się miękkie, pokrojoną cukinię ( ze skórą, ale bez pestek) wrzucałam do garnka i chwilke jeszcze gotowałam. Krótko gotowana cukina jest pyszna i taka jakby szklista – fajnie się ja chrupie!

    Pozdrawiamy,

    Magda, Rafał i Albercik (7.09.03)

    #294319

    usianka

    Dzięki!!

    Dzięki dziewczyny 🙂 Wygląda na to, że tej cukinii będę miała sporo, więc potestuję wszystko 😉
    pozdrawiam 🙂

    Usianka i Bąbelek co chyba będzie babeczką 😉 (9.XI.2003)

    #294320

    kaasia

    Re: co zrobić z cukinii?

    Polecam nadziewaną np. mielonym mięsem, tak jak nadziewana papryka.

    Kroisz wzdłuż na pół, wydrążasz środek, pestki wyrzucasz, a resztę ciekasz podsmażasz z cebulką i dodadajesz mięso mielone, można dać jak do kotletów mielonych jajko i bułkę, ale niekoniecznie, wszystkio mieszasz, nadziewasz wydrążone cukinie i do pieca, można posypać lekko serkiem, pycha.

    Kaasia z Bąblem, który chyba będzie Frankiem 4.08



    #294321

    usianka

    co mój mąz zrobił z cukinią

    Dwie cebulki pokroił w paseczki i zeszklił na oliwie, wrzucił to na dno naczynia żaroodpornego. Potem wydrązoną cukinie (ale ze skórką – około 1,5kg) pokroił w spore kawałki i tez podsmażył na oliwie w miedzyczasie posypał solą i pieprzem. Pomidory (7-8 sztuk) sparzył, obrał ze skórki, wydrążył nasionka i pokroił. Na cebulkę ułożył połowę cukinii, na to połowę pomidorów, na to garść posiekanej natki pietruszki, na to reszta cukinii, potem reszta pomidorów i natka pietruszki. Polał to szklanka przecieru pomidorowego (a może to był koncentrat rozprowadzony z wodą….) i do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 40 minutek (pod przykryciem). Potem wyjął, na wierzchu ułożył cienkie plastry fety (pół opakowania) i posypał startym żółtym serem i wstawił odkryte do piekarnika jeszcze na 10-15 minut. O matko – myślałam że się rozpłynę!!! Przepis wzięty z książki z greckimi przepisami – pycha!!

    Usianka i Bąbelek co chyba będzie babeczką 😉 (9.XI.2003)

    #294322

    usianka

    Re: co zrobić z cukinii?

    Znalałam 2 przepisy greckie właśnie z mięsem mielonym – tez potestujemy 😉
    pozdrawiam 🙂

    Usianka i Bąbelek co chyba będzie babeczką 😉 (9.XI.2003)



    #294323

    monikaapj

    Re: podziel się przepisami!

    dawaj te przepisy!!!!

    Monika i Basia (05.10)

    #294324

    usianka

    dzielę się 😉 – długie

    Śpieszę nadrobić swoją gafę 😉

    1. Cukinia faszerowana
    Składniki:
    2 kg cukinii sredniej wielkości, 40 dag mielonego mięsa wołowego, 1 cebula, 10dag surowego ryżu, natka pietruszki, sól, pieprz, pół litra soku pomidorowego, szklanka wody, 15 dag masła

    Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć i obrac ze skóry. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, ryżem, dużą garścią posiekanej natki pietruszki, solą i pieprzem. Wypełnić cukienie, ale niezbyt ścisło bo ryż spęcznieje. Ułożyć w płaskim naczyniu do zapiekania. Zagotować sok z masłem i wodą i zalać tym cukinie. Przykryć i piecw temp około 180stopni przez 40 minut. Potem odkryć i piec następne 30-40 minut aż z wierzchu cukinie beda rumiane.

    2. Musaka z cukinii
    Składniki:
    1,5kg cukinii, szklanka oliwy, 50 dag mielonego mięsa wołowego, duża cebula, ząbek czosnku, 2 kopiaste łyżki masła, 3 pomidory, sól, pieprz, 2 kopiaste łyżki tartej bułki, 3 jaja, natka pietruszki, 25dag białego sera, ser tarty typu parmezan, sos beszamelowy.

    Cukinie obrac i pokroic w cienkie plasterki, obsmażać je po kilka sztuk na patelni na rozgrzanej oliwie do zrumienienia, potem odłozyć na talerz. Na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek (maja być miekkie ale nie zrumienione). Dołozyc mięso i dokładnie rozgnieść żeby nie było grydek – smażyć kilka minut. Dodac pokrojone pomidory (bez pestek i skórki), posolić i popieprzyc. Przykryc i dusić na małym ogniu przez 20-30 minut. Zdjąć z ognia, wsypać tartą bułkę, natke pietruszki (garść), roztrzepane jajko i wymieszac. Przygotować sos beszamelowy z dodatkiem 2 jaj i białego sera. Płaskie naczynie do zapiekania wysmarowac masłem i wysypać tartą bułką. Ułożyć na przemian warstwy plastrów cukinii i mięsa tak, aby na spodzie i na wierzchu była cukinia. Zalać beszamelem, posypać tartym serem i wstawić do srednio nagrzanego piekarnika na 45 minut.

    Ufffffff…… Coś te czasy zapiekania są strasznie długie – zwłaszcza ten drugi – ale może Grecy tak lubią….
    pozdrawiam 🙂

    Usianka i Bąbelek co chyba będzie babeczką 😉 (9.XI.2003)

    #294325

    sabka

    Re:tzw leczo albo bigosik

    Cukinię obrać ze skórki wydrążyć nasionka, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka dodać na dno troszkę wody i dusić. Cukinia rozgotowuje się tworząc taką paćkę. Na patelni na tłuszczu zeszklić cebulkę, dodać kiełbasę lub wędlinę, pomidory obrac że skórki i też dodać na patelnię. wszystko to razem troszke poddusić.Jak pomidory się rozgotuja to dodać wszystko z patelni do cukini wymieszać, doprawić i gotowe . Danie lekkie doskonałe na upały, czasami dodaję też młoda kapustkę do cukini, pycha.

    Sabka (4.02.2004 r.) i Szymonek ur. 24.10.2002 r.

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 16)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close