Coś prostego na Swięta?

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)
  • Autor
    Wpisy
  • #56588

    kaa

    Dziewczyny,
    Poratujcie jakimiś przepisami na proste, zawsze udające się dania świąteczne. Moja mama i tesciowa będą przygotowywać główne świąteczne potrawy typu zupa,pierogi, ryba ale ja też chcę coś przyrządzić. Może macie jakieś przepisy na fajnego śledzika lub może jakieś pyszne ciasto?
    Dzięki.


    Kasia & Patrysia (01.04.04)

    #724734

    annah

    Re: Coś prostego na Swięta?

    Jak co roku polecam Piernik naszej Kosi.Prosty i smaczny
    Piernik Niemiecki
    4 cale jajka
    2,5 szkl maki
    1 szkl cukru
    1 szkl mleka
    200g miodu
    2 przyprawy korzenne
    1 olejek rumowy
    2 kopiate lyzki kakao
    ½ kostki masla
    ½ sloika dzemu
    2 lyzeczki sody
    Miod roztopic z maslem w garnku. Jajka utrzec z cukrem, dodac mleko i reszte skladnikow, a na koniec ostudzone maslo z miodem.
    Wszystko wymieszac (mikserem) .
    Piec okolo 1 godziny 180°C w waskiej foremce.
    Mozna dac bakalie.

    Nie wiem czy ten typowo swiateczny ale tez polecam
    Placek orzechowy (Kornela)
    Ciasto:
    200g miekkiego masla
    300g maki
    1 cale jajko
    2 zoltka
    2 lyzki smietany
    2 lyzeczki proszku do pieczenia
    Wszystkie skladniki wymieszac reka: do tego dac make z proszkiem do pieczenia, miekkie maslo, jajko, na koniec smietane.
    Ciasto przelozyc rekana blache, piec.
    180C 20 minut

    Nadzienie:
    300g siekanych orzechow
    150g masla
    150g cukru
    150g plynnego miodu
    Maslo z cukrem roztopic dodac do tego miod i wszystko razem krotko zagotowac.Zdjac nastepnie z ognia. Dodac orzechy i wymieszac. Przelozyc mase na ciasto.
    Piec jeszcze 20-30 minut 180C, az orzechy beda brazowe.

    Anna i Maksiu 12.01.2003



    #724735

    elzbieta

    Re: Coś prostego na Swięta?

    Tuńczyk to też ryba, a sałatka jest prosta i pyszna.

    2 puszki tuńczyka
    1 puszka kukurydzy
    papryka czerwona i zielona- pokroić
    pęczek szczypiorku lub szczypioru z dymki- pokroić
    majonez wg. gustu
    sól, pieprz
    -wszystko wymieszać

    Niby torcik.

    1. Upiec biszkopt na prostokątnej blaszce z 4 jajek.
    2. 2 kg. jabłek
    2 galaretki (zielona lub żółta)
    Jabłka pokroić w cienkie plasterki i przysmażyć na maśle, aż sie troche rozdrobią.
    Galaretki rozpuścić w 1 szkl. wody. Wymieszać z jabłkami i jak będą gęstnieć to wylać na biszkopt.
    3. Masa:
    1 kostka masła
    20 dag. wiórek kokosowych
    3/4 szkl. cukru
    7 łyżek mleka
    cukier waniliowy
    Kokos spażyć w mleku, dodać cukier i grzać aż sie roztopi. Wystudzić. Masło dobrze utrzeć i dodać kokos i cukier wanil. Zmiksować i rozsmarować na jabłkach.
    Polać polewą czekoladową.

    Życzę smacznego

    Ela i Tymek (09.09.04.)

    #724736

    chica

    Re: Coś prostego na Swięta?

    Proponuje sledzika na slodko, hit mojego stolu z kazdej okazji, takze na swieta.
    Sledzie solone namoczyc, jesli dysponujemy sledziami marynowanymi nie trzeba ich namaczac. Pokroic na mniejsze kawalki kazdy plat-na 3-4 czesci. Pokroic cebulke w kostke, dodac ananasy krojone z puszki, (moga byc te brzoskwinie pol na pol, ja robie zazwyczaj z brzoskwiniami) przygotowac zalewe – smietana, jogurt naturalny, majonez w rownych czesciach, dolac troche soku z ananasow (ja daje na oko 5-7 lyzek- jesli bedzie za rzadki dodac troche wiecej majonezu. Namoczyc rodzynki, dodac do zalewy, przyprawic troszeczke pieprzem, troszeczke sola -uwazac z sola, bo sledzie juz sa slone. Wylozyc sledzie na polmisek, polac przygotowanym sosem tak, zeby pokryl wszystkie sledzie. Mozna wczesniej wymieszac w innym naczyniu i przelozyc. Zycze smacznego! Naprawde pychotka! Wszyscy bywalcy mojego domu uwielbiaja te sledziki:-))

    Ola (16.10.03)

    #724737

    kosia

    Re: Coś prostego na Swięta?

    Ja tez polecam swoj piernik :)))

    Albo Puszysta babke orzechowa:

    składniki
    2 1/4 szklanki maki
    2 lyzeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    5 jajek (zoltka i bialka osobno)
    1 1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki oleju
    lyzeczka ekstraktu z wanilii
    skorka otarta z cytryny (niekoniecznie)
    2/3 szklanki mleka
    szklanka posiekanych orzechow wloskich

    sposób przygotowania
    Piekarnik rozgrzac do temperatury 180ºC. Forme na babke wysmarowac maslem i posypac maka. Make, proszek do pieczenia i sol przesiac. Zoltka, cukier, olej, wanilie i skorke z cytryny ubic mikserem, az masa bedzie puszysta. Dodac polowe mleka, polowe maki (ciagle ubijajac), i znowu reszte mleka i maki. Z bialek ubic puszysta piane, dodac 1/4 do masy i dobrze wymieszac, reszte piany bardzo delikatnie polaczyc z masa. Dodac posiekane orzechy, wylozyc ciasto do formy. Piec okolo 1 godziny, az ciasto jest lekko przyrumienione, najlepiej sprawdzic patyczkiem wbijajac go w srodek ciasta – patyczek powinien byc suchy. Lekko przestudzic babke w formie, wyjac z formy i zostawic do wystygniecia na drucianej siateczce.

    dodatkowe informacje
    Ciasto mozna rowniez piec w formie keksowej. Jest rownie pyszna z innego rodzaju orzechami, lub mieszanka – 1/2 szklanki orzechow i rodzynek

    Przepis jest bajaderki z mniamniam.pl Bardzo polecam ta babnkle, prosta, dlugo swieza (mozesz upiec ze 3 dni przed swietami) i po prostu palce swiateczne lizac:)))

    kosia
    Kartki/kalendarze ze zdjęciem dziecka

    #724738

    orange

    Re: Coś prostego na Swięta?

    Aniu,

    Dzięki za przepis na piernik i placek orzechowy Kornela

    Wypróbuję!

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close