Cottage/sheperd’s pie

Proste danie, które jest narodowym daniem brytyjskim.
Nazwa zależy od mięsa, jakiego użyjecie.
Jeśli użyjecie jagnięciny lub baraniny, będzie to sheperd’s pie, czyli zapiekanka pasterska, a jeśli wołowiny, to cottage pie czyli wiejska [tłumaczenie własne;-)]. Robiłam też z wieprzowina i też było ok. Z tą potrawą jest jak z naszym bigosem – każdy robi inaczej.

Proporcje raczej dowolne, w zależnosci od wielkosci. Ja na 2-3 osoby używam:
-około pół kilo mięsa mielonego
-dwie spore marchewki
-dwie małe cebule
-ząbek czosnku
-mały koncentrat pomidorowy
-garść groszku ziolonego, najlepiej mrozonego, ale może też być z puszki
-kostke rosołową, obojętnie jaką
-olej do smażenia
-kilka dużych ziemniaków
-łyżka masła
-odrobina czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Mięsko wrzucam na gorący tłuszcz, obsmażam z cebulą i czosnkiem, żeby nie były surowe, dodaję bulion (czyli kostkę rozpuszczona w małej ilości wody). W międzyczasie obieram ziemniaki, kroję drobno, żeby sie szybko ugotowały, gotuję. Do mięsa dodaję koncentrat, próbuję, doprawiam ewentualnie pieprzem. W ostatniej chwili dodaję pokrojona w spore talarki marchew (w samym daniu ma być taka pół-twarda) i groszek (jeśli groszek jest z puszki dodaję go już do naczynia żaroodpornego, bo jak dodam wcześniej, to będzie z niego papka.) Całość przerzucam do naczynia żaroodpornego, wyrównuję i przykrywam całość puree ziemniaczanym (ziemniaki+masło+pieprz czarny). Na powierzchni robię poprzeczny wzorek widelcem. Jełi ktoś lubi, można posypać startym serem, my jemy bez.
Wrzucam do piekarnika na okolo 40 minut lub jak ziemniaki będą zrumienione. Temperatura około 180 stopni.
Podawać np z ogóreczkiem lub buraczkami.
Smacznego:-)

10 odpowiedzi na pytanie: Cottage/sheperd’s pie

  1. Robiłam coś podobnego, ale to był raczej wymysł własny. :p
    Kiedyś nawet zrobiłam ze szpinakiem i wyszła pychotka.
    Teraz zrobię wg. twojego przepisu i porównam 🙂

    • o, dzięki za przepis, zawsze miałam chęć to zrobić, i chyba wreszcie sie skuszę, przy najbliższej okazji 🙂

      m.

      • Zamieszczone przez aaagatka
        Proste danie, które jest narodowym daniem brytyjskim.
        Nazwa zależy od mięsa, jakiego użyjecie.
        Jeśli użyjecie jagnięciny lub baraniny, będzie to sheperd’s pie, czyli zapiekanka pasterska, a jeśli wołowiny, to cottage pie czyli wiejska [tłumaczenie własne;-)]. Robiłam też z wieprzowina i też było ok. Z tą potrawą jest jak z naszym bigosem – każdy robi inaczej.

        Proporcje raczej dowolne, w zależnosci od wielkosci. Ja na 2-3 osoby używam:
        -około pół kilo mięsa mielonego
        -dwie spore marchewki
        -dwie małe cebule
        -ząbek czosnku
        -mały koncentrat pomidorowy
        -garść groszku ziolonego, najlepiej mrozonego, ale może też być z puszki
        -kostke rosołową, obojętnie jaką
        -olej do smażenia
        -kilka dużych ziemniaków
        -łyżka masła
        -odrobina czarnego pieprzu

        Przygotowanie:
        Mięsko wrzucam na gorący tłuszcz, obsmażam z cebulą i czosnkiem, żeby nie były surowe, dodaję bulion (czyli kostkę rozpuszczona w małej ilości wody). W międzyczasie obieram ziemniaki, kroję drobno, żeby sie szybko ugotowały, gotuję. Do mięsa dodaję koncentrat, próbuję, doprawiam ewentualnie pieprzem. W ostatniej chwili dodaję pokrojona w spore talarki marchew (w samym daniu ma być taka pół-twarda) i groszek (jeśli groszek jest z puszki dodaję go już do naczynia żaroodpornego, bo jak dodam wcześniej, to będzie z niego papka.) Całość przerzucam do naczynia żaroodpornego, wyrównuję i przykrywam całość puree ziemniaczanym (ziemniaki+masło+pieprz czarny). Na powierzchni robię poprzeczny wzorek widelcem. Jełi ktoś lubi, można posypać startym serem, my jemy bez.
        Wrzucam do piekarnika na okolo 40 minut lub jak ziemniaki będą zrumienione. Temperatura około 180 stopni.
        Podawać np z ogóreczkiem lub buraczkami.
        Smacznego:-)

        no to mam pomysł na jutrzejszy obiadek 🙂

        • aaagatka, a powiedz prosze, czy to ma sie na talerzu, po pokrojeniu trzymac kupy w jednym kawalku, czy rozpadac swobodnie?

          • Zamieszczone przez kantalupa
            aaagatka, a powiedz prosze, czy to ma sie na talerzu, po pokrojeniu trzymac kupy w jednym kawalku, czy rozpadac swobodnie?

            hmmhmmm no właśnie, ciekawe?
            ale podejrzewam że kupy to się trzymać nie będzie, pewnie się rozpadnie
            jutro napiszę jak mi wyszło

            • Na pewno zrobie. Mój mąż uwielbia mięso mielone pod każdą postacią, a mnie już pomysłów brakuje. Dzięki za przepis. Pewnie jest pyszne.

              • właśnie się zajadam 🙂 jest pyyyszne!!!
                mój Nikoś zadowolony, mąż coś marudził “że dziwny obiad” ale poprosił o dokładkę, więc mu smakowało 😀 😀

                nie wiem czy wyszło tak jak powinno, ale jest znakomite 🙂

                • Zamieszczone przez alina24
                  właśnie się zajadam 🙂 jest pyyyszne!!!
                  mój Nikoś zadowolony, mąż coś marudził “że dziwny obiad” ale poprosił o dokładkę, więc mu smakowało 😀 😀

                  nie wiem czy wyszło tak jak powinno, ale jest znakomite 🙂

                  i co, trzymalo sie kupy? tak jak moussaka? czy rozpadajace sie?
                  b dla mnie to, niestety, szalenie istotne
                  moje starsze dziecko nie ruszy niczego, co sie rozpada
                  a jak sie kupy trzyma, jest git:)

                  • Zamieszczone przez kantalupa
                    i co, trzymalo sie kupy? tak jak moussaka? czy rozpadajace sie?
                    b dla mnie to, niestety, szalenie istotne
                    moje starsze dziecko nie ruszy niczego, co sie rozpada
                    a jak sie kupy trzyma, jest git:)

                    wiesz co, szczerze to się kupy trzymała tylko część z puree i dlatego następnym razem zrobię troszkę inaczej, w naczyniu najpierw trochę puree, potem mięsko z warzywami i na to jeszcze raz puree, jak ono jest takie spieczone to nawet fajnie się nakłada

                    • Zamieszczone przez kantalupa
                      i co, trzymalo sie kupy? tak jak moussaka? czy rozpadajace sie?
                      b dla mnie to, niestety, szalenie istotne
                      moje starsze dziecko nie ruszy niczego, co sie rozpada
                      a jak sie kupy trzyma, jest git:)

                      w sumie to sie rozpada, ale jakbys miala ochote swoje dziecie troszke ‘oszukac’, to mozesz zawsze dla niej/niego zrobic w oddzielnej malej zaroodpornej foremce i w niej podac:-)

                      Znasz odpowiedź na pytanie: Cottage/sheperd’s pie

                      Dodaj komentarz

                      Angina u dwulatka

                      Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                      Czytaj dalej →

                      Mozarella w ciąży

                      Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                      Czytaj dalej →

                      Ile kosztuje żłobek?

                      Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                      Czytaj dalej →

                      Dziewczyny po cc – dreny

                      Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                      Czytaj dalej →

                      Meskie imie miedzynarodowe.

                      Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                      Czytaj dalej →

                      Wielotorbielowatość nerek

                      W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                      Czytaj dalej →

                      Ruchome kolano

                      Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                      Czytaj dalej →
                      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                      Logo
                      Enable registration in settings - general