Crumble śliwkowe

Właśnie zrobiłam
I już wciągnęłam połowę
sama
K. jeszcze nie ma, jak szybko nie wróci to nie wiem co będzie z jego porcją
Wykonanie banalne, smak boski
polecam

Składniki:
śliwki,
pół łyżeczki cynamonu,
łyżeczka kardamonu,
trochę suszonej żurawny,

100 g masła,
100 g cukru,
200 g mąki.

Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki.
Formę na tartę wysmarować masłem, poukładać w niej śliwki,
posypać żurawiną, cynamonem i kardamonem.
Z masła, cukru i mąki przygotować kruszonkę.
Owoce posypać kruszonką – dość grubą warstwą,
ma być dużo pysznej, chrupiącej słodyczy.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut
aż kruszonka się pięknie zrumieni.
Można podawać na ciepło z kulką lodów śmietankowych lub na zimno.
I tak i tak smakuje bosko.

21 odpowiedzi na pytanie: Crumble śliwkowe

  1. Brzmi smakowicie:)

    • Ja tak wcinam z jabłkami

      • Zamieszczone przez Asik.

        I tak i tak smakuje bosko.

        A fota??

        • Zamieszczone przez Bep
          A fota??

          A proszszszę
          Tylko ja zdjęcia robię raczej kiepskie, więc nie wiem czy zachęcą do przygotowania crumble

          Ale co tam daję 😀

          • Zamieszczone przez Kasiasta
            Ja tak wcinam z jabłkami

            Bo to można wcinać w zasadzie z większością owoców 🙂

            • Zamieszczone przez Asik.
              Właśnie zrobiłam
              I już wciągnęłam połowę
              sama
              K. jeszcze nie ma, jak szybko nie wróci to nie wiem co będzie z jego porcją
              Wykonanie banalne, smak boski
              polecam

              Składniki:
              śliwki,
              pół łyżeczki cynamonu,
              łyżeczka kardamonu,
              trochę suszonej żurawny,

              100 g masła,
              100 g cukru,
              200 g mąki.

              Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki.
              Formę na tartę wysmarować masłem, poukładać w niej śliwki,
              posypać żurawiną, cynamonem i kardamonem.
              Z masła, cukru i mąki przygotować kruszonkę.
              Owoce posypać kruszonką – dość grubą warstwą,
              ma być dużo pysznej, chrupiącej słodyczy.
              Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut
              aż kruszonka się pięknie zrumieni.
              Można podawać na ciepło z kulką lodów śmietankowych lub na zimno.
              I tak i tak smakuje bosko.

              Z jakimi śliwkami to w GRUDNIU robisz ?

              • Zamieszczone przez kurczak
                Z jakimi śliwkami to w GRUDNIU robisz ?

                Mrożonymi 😀

                • Zamieszczone przez Asik.
                  Bo to można wcinać w zasadzie z większością owoców 🙂

                  Byle z lodami najlepiej waniliowymi na ciepłe ciasto

                  • Czy śliwki kładzie się mrożone czy trzeba je wcześniej rozmrozić?

                    Kiedyś kładłam mrożone do ciasta i zrobił się zakalec, więc teraz się zastanawiam

                    • Osobiście zawsze rozmrażam owoc do pieczonego ciasta.

                      • Zamieszczone przez Kasiasta
                        Osobiście zawsze rozmrażam owoc do pieczonego ciasta.

                        Dziękuję.
                        Chyba jednak też rozmrożę 🙂

                        • Zamieszczone przez marnat
                          Czy śliwki kładzie się mrożone czy trzeba je wcześniej rozmrozić?

                          Kiedyś kładłam mrożone do ciasta i zrobił się zakalec, więc teraz się zastanawiam

                          Nie rozmrażałam
                          z lenistwa 😉
                          wyjęłam z zamrażalnika, poleżały z 5 minut
                          ja w międzyczasie zrobiłam kruszonkę i już
                          Tutaj się nie zrobi zakalec bo nie ma z czego 😉
                          tylko owoce i kruszonka

                          • Zamieszczone przez Kasiasta
                            Byle z lodami najlepiej waniliowymi na ciepłe ciasto

                            I znów mam ślinotok

                            • Zamieszczone przez Asik.
                              A proszszszę
                              Tylko ja zdjęcia robię raczej kiepskie, więc nie wiem czy zachęcą do przygotowania crumble

                              Ale co tam daję 😀

                              O! Ty kusicielko… Wygląda tak, że mało monitora nie oblizałam.

                              • Zamieszczone przez Asik.
                                I znów mam ślinotok

                                Też bym sobie zjadła

                                Masz świetne naczynie do takich cudów!

                                • Zamieszczone przez Kasiasta
                                  Też bym sobie zjadła

                                  Masz świetne naczynie do takich cudów!

                                  Dostałam od Mikołaja pod choinkę 😀

                                  • Zamieszczone przez Kasiasta
                                    Ja tak wcinam z jabłkami

                                    Kasiasta a jak robisz z jabłkami?
                                    Surowe zasypujesz kruszonką czy trochę je najpierw podduszasz?

                                    • Od jakiegoś czasu w piekarniku siedzą mini crumble 🙂

                                      Wymieszałam mrożone owoce – jagody z malinami, posypałam cukrem waniliowym i cynamonem i napełniłam nimi papliotki do muffinek. Na to kruszonka oczywiście.
                                      Ależ w pachnie! 🙂
                                      kruszonkę samą w sobie uwielbiam, ale crumble robię pierwszy raz:)

                                      • Zamieszczone przez kiara
                                        Od jakiegoś czasu w piekarniku siedzą mini crumble 🙂

                                        Wymieszałam mrożone owoce – jagody z malinami, posypałam cukrem waniliowym i cynamonem i napełniłam nimi papliotki do muffinek. Na to kruszonka oczywiście.
                                        Ależ w pachnie! 🙂
                                        kruszonkę samą w sobie uwielbiam, ale crumble robię pierwszy raz:)

                                        Takie papierowe? Sprawdziły się?
                                        Ja zawsze robię w dużej formie na tartę,
                                        ale muszę sobie kupić mniejsze foremki, żeby każdy miał swoją osobną porcję 😉

                                        Ja zrobiłam w sobotę, truskawkowo-śliwkowe z lodami śmietankowymi 😀
                                        Pycha 🙂

                                        • Zamieszczone przez Asik.
                                          Kasiasta a jak robisz z jabłkami?
                                          Surowe zasypujesz kruszonką czy trochę je najpierw podduszasz?

                                          Teraz dopiero widzę to pytanie
                                          Surowe zasypuję, kawałki takie jak kto woli, ja ścieram na tarce na tym podłużnym otworze, mieszam z cukrem, kuroszonka [kruszanka] i do pieca.

                                          Ale bym sobie teraz zjadła z lodami waniliowymi

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Crumble śliwkowe

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general