Cukinia – co z niej robicie?

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 37)
  • Autor
    Wpisy
  • #109557

    mamia

    Właśnie czytałam o dyni…. ciekawe przepisy. W życiu nic z dyni nie jadłam:Wstyd:

    Ach…prócz pestek;-)

    A ja w tym roku wsiałam cukinię i obrodziła mi, ze hej!:Wow!:

    Tylko, prócz smażonej jak kotlety /w jajku i bułce tartej/ na oleju i dodatku do leczo nie robiłam nic więcej…

    #4781335

    mikusiowa

    na grilla ją!

    w sobotę przygotowałam cukinię w marynacie (olej, dużo przypraw jakie były pod ręką), pokroiłam na to kilka ząbków czosnku – trochę postało w lodówce
    na grilla postaw w aluminiowej foremce lub na tacce
    na to położyłam jeszcze kawałki ugrillowanej piersi z kurczaka – przepyszne
    mąż jeszcze wczoraj dojadał 😀



    #4781336

    jaiza

    Zupę 🙂
    Gotuję normalny wywar mięsny (ale można na samych warzywach), cukinię obieram, wydrążam pestki, resztę kroję w kostki i smażę na oliwie do miękkości. (w jeszcze innej wersji można z innymi warzywami – marchwią, pietruszką, selerem), potem łączę z wywarem, trochę gotuję razem i miksuję. Podaję z groszkiem ptysiowym.
    Jak dla mnie trochę mało wyrazista w samku, ale moim dziewczynkom smakuje bardzo.

    #4781337

    mamia

    :Wow!: jutro zrobię zupkę – ciekawe czy dzieciom posmakuje. Tyle, że z grzankami, bo groszku to raczej nie dostanę:Hmmm…:

    a w weekend będzie grillowana….kurcze muszę nabyć patelnię grilową:Hmmm…:

    #4781338

    emi2026

    Możesz na zwykłej patelni usmażyć. Ja kroje w grupsze plastry na to kładę odrobinę czosnku drobno posiekanego i smaże na oliwie, po wyjęciu sypie pieprzem i solą pycha.

    U mojego męża w rodzinie z cukini robią placki takie jak ziemniaczane. Cukinie ścierają na tarce dodają mąki i troche ziemniaka startego ale nie zawsze i smażą.

    #4781339

    honey

    Ja robię ją tak: przekrajam wzdłuż na połówki, wydrążam środek i do kosza z nim. W miedzyczasie gotuję ryż, podsmażam na patelni cebulkę, paprykę, pieczarki, pomidory, dorzucam ryż i mam taki gęstawy sosik. Przyprawiam go do smaku i wypełniam nim wydrążone cukinie. Wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, na wierzch kładę płatki masła, można posypać tartym serem lub wrzucić fetę – jak kto lubi i do piekarnika na 180 stopni, aż cukinia bedzie miękka.
    Można dodać mielone mięso do sosu-wypełniacza, ale dla mnie to profanacja 😉
    Smacznego! 😀



    #4781340

    jaewa

    Moi lubią cukinięw dużą kostkę ugotowaną w osolonej wodzie, a na to masło i już 🙂
    Tak samo jedzą brokuła i kalafiora.

    #4781341

    paolinka

    gulasz z cukini dzisiaj właśnie robię pyyycha

    #4781342

    mamia

    MLASK!

    jakie pyszności podajecie:Wow!:

    #4781343

    Anonim

    placki z cukinii !!!

    cukinia obrana ze skórki i wydrążona; zetrzeć na tartce, posolić – niech tak postoi 15 min; wycisnąć, dodać mąkę, (ilość zależna od wielkości cukinii – na oko 1/4 objętości mąki i 3/4 objętości cukinii), jajka (ilość też na oko :)), pieprz; już nie solić, bo sól pozostała jeszcze w cukinii. Wymieszać (jeśli ciasto jest za lużne dodać mąki) i smażyć na oleju.

    do tego podaję tzatziki



    #4781344

    mamaala

    osobiście uwielbiam posmarowaną czosnkiem i upieczoną na grillu, dla rodziny robię leczo, ratatuj (przepis ściągnęłam z „pomysłu na…”) oraz , na życzenie męża robiłam ją ostatnio 5 razy w ciągu 2 tygodni ;), drobno pokrojoną cukinię używam też jako zagęszczacza do sosów

    #4781345

    Anonim

    Zamieszczone przez mamaala
    osobiście uwielbiam posmarowaną czosnkiem i upieczoną na grillu, dla rodziny robię leczo, ratatuj (przepis ściągnęłam z „pomysłu na…”) oraz , na życzenie męża robiłam ją ostatnio 5 razy w ciągu 2 tygodni ;), drobno pokrojoną cukinię używam też jako zagęszczacza do sosów

    takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam 😉



    #4781346

    aggi

    Hit lata.
    Zapiekana z makaronu , cukinii, kiełbaski (wędliny, mięsa co tam macie.)

    Makaron rurki. Cuknię zcieram na grubych oczkach, solę i wrzucam na patelnię. Dodaję czosnek, jak się tak podgotuje dorzucam mięso w dowolnej postaci- czyli raz kiełbaski pokrojone, raz kurczak, lub inne cuda zależy co mam w lodówce. Dorzucam dużo bazylii pokrojonej. Doprawiam pieprzem, łączę z makaronem i postypuję serem. Moja rodzina nazwała to spagetti z cukinii, brzuchy po tym nie bolą jak po mielonym mięsie a smakuje aż palce lizać. 🙂

    #4781347

    Anonim

    Zamieszczone przez ewkam
    placki z cukinii !!!

    cukinia obrana ze skórki i wydrążona; zetrzeć na tartce, posolić – niech tak postoi 15 min; wycisnąć, dodać mąkę, (ilość zależna od wielkości cukinii – na oko 1/4 objętości mąki i 3/4 objętości cukinii), jajka (ilość też na oko :)), pieprz; już nie solić, bo sól pozostała jeszcze w cukinii. Wymieszać (jeśli ciasto jest za lużne dodać mąki) i smażyć na oleju.

    do tego podaję tzatziki

    Oj tak to moje ulubione placki:D w domu jem je tylko ja z synkiem, wiec daje 0,5kg starkowanej cukini, 4 lyzki maki i jedno jajo. Rewelacja:Wow!: a ostatnio posypalam je startym serem:Wow!:

    #4781348

    kiara

    Oprócz tego co Ty:

    Smaże placki – dodaje do ziemniaczanych, albo z samej cukinii.

    Dusze z cebulką, doprawiając solą i pieprzem.

    Robię sos warzywny do makaronu – pokrojona w kawałki cukinia (jak duża to bez pestek), papryka, starkowana marchewka, pokrojona cebula (krótkie piórka), pomidory bez miąższy pokrojone na kawałki. Duszę na odrobinie oliwy, doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaję śmietanę 18% łaciatą do sosów( pomarańczowy kartonik). Podaję z makaronem.

    Robię tartę brunkową 🙂

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 37)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close