Cukinia – co z niej robicie?

Właśnie czytałam o dyni…. ciekawe przepisy. W życiu nic z dyni nie jadłam:Wstyd:

Ach…prócz pestek;-)

A ja w tym roku wsiałam cukinię i obrodziła mi, ze hej!:Wow!:

Tylko, prócz smażonej jak kotlety /w jajku i bułce tartej/ na oleju i dodatku do leczo nie robiłam nic więcej…

36 odpowiedzi na pytanie: Cukinia – co z niej robicie?

mikusiowa2011-08-30 19:03:35

na grilla ją!

w sobotę przygotowałam cukinię w marynacie (olej, dużo przypraw jakie były pod ręką), pokroiłam na to kilka ząbków czosnku – trochę postało w lodówce
na grilla postaw w aluminiowej foremce lub na tacce
na to położyłam jeszcze kawałki ugrillowanej piersi z kurczaka – przepyszne
mąż jeszcze wczoraj dojadał 😀

jaiza2011-08-30 19:18:51

Zupę 🙂
Gotuję normalny wywar mięsny (ale można na samych warzywach), cukinię obieram, wydrążam pestki, resztę kroję w kostki i smażę na oliwie do miękkości. (w jeszcze innej wersji można z innymi warzywami – marchwią, pietruszką, selerem), potem łączę z wywarem, trochę gotuję razem i miksuję. Podaję z groszkiem ptysiowym.
Jak dla mnie trochę mało wyrazista w samku, ale moim dziewczynkom smakuje bardzo.

mamia2011-08-30 19:30:06

:Wow!: jutro zrobię zupkę – ciekawe czy dzieciom posmakuje. Tyle, że z grzankami, bo groszku to raczej nie dostanę:Hmmm…:

a w weekend będzie grillowana….kurcze muszę nabyć patelnię grilową:Hmmm…:

emi20262011-08-30 20:15:49

Możesz na zwykłej patelni usmażyć. Ja kroje w grupsze plastry na to kładę odrobinę czosnku drobno posiekanego i smaże na oliwie, po wyjęciu sypie pieprzem i solą pycha.

U mojego męża w rodzinie z cukini robią placki takie jak ziemniaczane. Cukinie ścierają na tarce dodają mąki i troche ziemniaka startego ale nie zawsze i smażą.

honey2011-08-30 20:54:30

Ja robię ją tak: przekrajam wzdłuż na połówki, wydrążam środek i do kosza z nim. W miedzyczasie gotuję ryż, podsmażam na patelni cebulkę, paprykę, pieczarki, pomidory, dorzucam ryż i mam taki gęstawy sosik. Przyprawiam go do smaku i wypełniam nim wydrążone cukinie. Wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, na wierzch kładę płatki masła, można posypać tartym serem lub wrzucić fetę – jak kto lubi i do piekarnika na 180 stopni, aż cukinia bedzie miękka.
Można dodać mielone mięso do sosu-wypełniacza, ale dla mnie to profanacja 😉
Smacznego! 😀

jaewa2011-08-30 21:00:10

Moi lubią cukinięw dużą kostkę ugotowaną w osolonej wodzie, a na to masło i już 🙂
Tak samo jedzą brokuła i kalafiora.

paolinka2011-08-31 06:01:27

gulasz z cukini dzisiaj właśnie robię pyyycha

mamia2011-08-31 06:18:20

MLASK!

jakie pyszności podajecie:Wow!:

2011-08-31 11:27:39

placki z cukinii !!!

cukinia obrana ze skórki i wydrążona; zetrzeć na tartce, posolić – niech tak postoi 15 min; wycisnąć, dodać mąkę, (ilość zależna od wielkości cukinii – na oko 1/4 objętości mąki i 3/4 objętości cukinii), jajka (ilość też na oko :)), pieprz; już nie solić, bo sól pozostała jeszcze w cukinii. Wymieszać (jeśli ciasto jest za lużne dodać mąki) i smażyć na oleju.

do tego podaję tzatziki

aggi2011-08-31 12:55:31

Hit lata.
Zapiekana z makaronu , cukinii, kiełbaski (wędliny, mięsa co tam macie.)

Makaron rurki. Cuknię zcieram na grubych oczkach, solę i wrzucam na patelnię. Dodaję czosnek, jak się tak podgotuje dorzucam mięso w dowolnej postaci- czyli raz kiełbaski pokrojone, raz kurczak, lub inne cuda zależy co mam w lodówce. Dorzucam dużo bazylii pokrojonej. Doprawiam pieprzem, łączę z makaronem i postypuję serem. Moja rodzina nazwała to spagetti z cukinii, brzuchy po tym nie bolą jak po mielonym mięsie a smakuje aż palce lizać. 🙂

2011-08-31 13:40:12

Zamieszczone przez ewkam:placki z cukinii !!!

cukinia obrana ze skórki i wydrążona; zetrzeć na tartce, posolić – niech tak postoi 15 min; wycisnąć, dodać mąkę, (ilość zależna od wielkości cukinii – na oko 1/4 objętości mąki i 3/4 objętości cukinii), jajka (ilość też na oko :)), pieprz; już nie solić, bo sól pozostała jeszcze w cukinii. Wymieszać (jeśli ciasto jest za lużne dodać mąki) i smażyć na oleju.

do tego podaję tzatziki

Oj tak to moje ulubione placki:D w domu jem je tylko ja z synkiem, wiec daje 0,5kg starkowanej cukini, 4 lyzki maki i jedno jajo. Rewelacja:Wow!: a ostatnio posypalam je startym serem:Wow!:

kiara2011-08-31 17:56:52

Oprócz tego co Ty:

Smaże placki – dodaje do ziemniaczanych, albo z samej cukinii.

Dusze z cebulką, doprawiając solą i pieprzem.

Robię sos warzywny do makaronu – pokrojona w kawałki cukinia (jak duża to bez pestek), papryka, starkowana marchewka, pokrojona cebula (krótkie piórka), pomidory bez miąższy pokrojone na kawałki. Duszę na odrobinie oliwy, doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaję śmietanę 18% łaciatą do sosów( pomarańczowy kartonik). Podaję z makaronem.

Robię tartę brunkową 🙂

mamia2011-08-31 18:10:12

No dobra….zrobiło się pyyyyyyyyyyyyysiutko :Wow!:

ale kto mi powie:
JAK PRZECHOWYWAĆ CUKINIĘ?
można mrozić np?

:Wstyd:… naprawdę nie wiem:)

2011-08-31 21:33:48

Zamieszczone przez mamia:No dobra….zrobiło się pyyyyyyyyyyyyysiutko :Wow!:

ale kto mi powie:
JAK PRZECHOWYWAĆ CUKINIĘ?
można mrozić np?

:Wstyd:… naprawdę nie wiem:)

koleżanki me wekują leczo

mam2011-09-01 09:03:53

Robie spaghetti z cukinia:D.

1) 1, 2 cukinie kroje na talarki, wrzucam na oliwe, dodaje czosnku soli, pieprzu troche bazylii, doprowadzam do miekkosci

2) w tym czasie gotuje makaroni

3) jak cukinia bedzie miekka dodaje pomidory z puchy ( wybieram te włoskie nie pamietam nazwy;)) czasem sa 2 puchy

4) makaroni odcedzam wrzucam na patelnie, dusze na koniec posypuje parmezanem, jest mniam:D.

Ciekawe przepisy wrzucacie zaraz sobie zapisze:Hyhy:

olusia2011-09-01 10:44:07

Uwielbiam pieczoną na grillu 😀

Wczoraj dałam na pizzę 🙂 Pyszna była.

eska332011-09-01 17:00:42

ja robię też placki ale takie na słodko 🙂
ciasto jak naleśniki trochę gęściejsze plus proszek do pieczenia. na koniec dodaje starkowaną cukinie i mieszam łyżką już. smażę na oleju.
na koniec posypuje cukrem pudrem. pycha.

albo łódeczki z cukinii.
łyżką wydrążam cukinię przekrojoną na pół (jak jest duża to obieram ze skórki, zresztą ostatnio obieram wszystkie).
na patelni smażę miesko mielone , dodaje warzywka jakie mam w domciu( cebula, papryka, kukurydza itp) ładnie się wszystko musi udusić.
wypełniam cukinię, posypuje startym serem i na jakieś kilka chwil do piekarnika – do miękkości cukinii i zapieczenia sera.
podaje polane sosem: beszamelowym, pieczarkowym, czosnkowym itp. w zależności od upodobań
mniam !

dorciasek2011-09-03 12:17:37

A ja robię zapiekankę z cukinii:D
cukinię, pomidory bez skórki i świeżego ogórka kroję w kostki, dość spore i wrzucam do naczynie żaroodpornego wcześniej wysmarowanego tłuszczem. Fetę kroję w małe kosteczki i mieszam z resztą w naczyniu.
Na patelni podsmażam cebulę (pióra) i szynkę (w kosteczkach) lub kiełbaskę i dorzucam usmażone do całej reszty, mieszam.
Soli dodaję szczyptę, dużo koperku świeżego i bazylii. Piekę ok. 25 minut:)
Polecam, bo robi się bardzo szybko!! I oczywiście w lato dość tanio wychodzi:)
Smacznego!

goooosia2011-09-03 15:36:59

Zamieszczone przez eska33:
albo łódeczki z cukinii.
łyżką wydrążam cukinię przekrojoną na pół (jak jest duża to obieram ze skórki, zresztą ostatnio obieram wszystkie).
na patelni smażę miesko mielone , dodaje warzywka jakie mam w domciu( cebula, papryka, kukurydza itp) ładnie się wszystko musi udusić.
wypełniam cukinię, posypuje startym serem i na jakieś kilka chwil do piekarnika – do miękkości cukinii i zapieczenia sera.
podaje polane sosem: beszamelowym, pieczarkowym, czosnkowym itp. w zależności od upodobań
mniam !

ja robię podobnie tj
dzień wcześniej mięso mielone (ostatnio namiętnie kupuję w biedronce mielone z szynki jest chude i naprawdę dobre-polecam) mieszam z wyciśniętym czosnkiem (dużo!);), solą, bazylią, oregano, papryką słodką i ostrą i pieprzem.
cukinię wydrążoną smaruję oliwą z oliwek wymieszaną z przyprawami (sól, papryka) nakładam do cukinii mięso mielone, zawijam w folię aluminiową i na 35-40 minut wkładam do piekarnika na 160st:) uwielbiamy 🙂
jutro robię :Hyhy:

paolinka2011-09-03 16:27:56

mniam pyszności muszę pospisywac przepisy :Wow!:

roksana2011-09-09 08:31:37

Ja robię spagetti z cukinią. Cukinię kroję w pół talarki i podsmażam na patelni z cebulką, aż zmięknie. Dodaję pomidory w puszcze, czosnek i przyprawy jak do spagetti. Często daję też kostkę rosołową do smaku i trochę cukru. Potem dokładam do makaronu spagettii i posypuję dużą ilością żółtego sera

Ale teraz muszę wypróbować placuszki 🙂

bep2011-09-11 11:02:05

Zamieszczone przez mamia:No dobra….zrobiło się pyyyyyyyyyyyyysiutko :Wow!:

ale kto mi powie:
JAK PRZECHOWYWAĆ CUKINIĘ?
można mrozić np?

:Wstyd:… naprawdę nie wiem:)
Mrożona, oczyszczona – pycha
Możesz mrozić kosteczkę, możesz zostawić połówki do nadziewania, możesz zostawić talarki do smażenia. Mrożona jest pyszna 😀

inez13032011-09-11 19:23:47

a ja robie jak schabowe

pokroić w talarki,
posolić,
popieprzyć,
obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej
piec na oleju do zrumienienia (czyli chwilkę z dwóch stron jak kotlety.) Pychaaaaaa

roksana2011-09-12 10:53:49

Ja próbowałam zrobić placuszki, ale ciasto wyszło mi strasznie mokre. Dopiero jak je odcedziłam dodałam jeszcze jedno jajo i kupę mąki to się jako takie zrobiło. W smaku rewelacja. Polałam kefirem pycha były

Sposób “na kotleta” też wypróbuję. Na pewno będzie łatwiej.

kevlar-girl2011-09-12 11:15:12

dla mnie hitem jest zapiekanka a`la Dziej [Zobacz stronę]

monikachorzow2011-09-16 15:42:09

dodaje do papryki jak robię leczo.bardzo dobrze smakuje 🙂

bep2011-09-16 19:40:19

Sos do makaronu
Ze 2-3 cebule podsmażyć na boczku wędzonym lub oleju i dodać czegoś wędzonego (trochę na smaczek) wkroić cukinie w kostce.
Dodać ze 2-3 serki topione i trochę śmietany. MLASK.
Doprawić odrobiną czosnku i innych ulubionych przypraw

Zupa ogonowa
Podsmażyć na wędzonce cebulę, dodać kostki cukinii. Zalać bulionem, wrzucić ogon, pokrojone w kostki ziemniaki, marchewkę, fasolkę czerwoną z puszki.
Jak warzywa zmiękną, a z cukinii zrobi się krem/papka dodać trochę przecieru/koncentratu. Doprawić solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami. Dla zaostrzenia smaku daję odrobinę suszonego czosnku. Zupa pyszna, zawiesista. Mój T był zachwycony 😉

gosia-19832011-09-18 11:29:13

ja mam właśnie 3 młodziutkie cukinie w lodówce i nie wiem co z nimi zdziałać :Hmmm…: Wasze przepisy brzmią pysznie, ale ja bardzo lubię surową i tak sobie pomyślałam, że może jakąś surówkę zrobię? :Hmmm…: tylko co będzie do niej pasowało? chyba papryka i pomidory będą ok? znacie jakieś przepisy?

agago2011-09-18 15:46:37

Zamieszczone przez agaa29:a ja robie jak schabowe

pokroić w talarki,
posolić,
popieprzyć,
obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej
piec na oleju do zrumienienia (czyli chwilkę z dwóch stron jak kotlety.) Pychaaaaaa

całe lato wcinałam panierowaną pycha (robiłam bez mąki)

roksana2011-09-19 07:33:37

Zamieszczone przez gosia 1983:ja mam właśnie 3 młodziutkie cukinie w lodówce i nie wiem co z nimi zdziałać :Hmmm…: Wasze przepisy brzmią pysznie, ale ja bardzo lubię surową i tak sobie pomyślałam, że może jakąś surówkę zrobię? :Hmmm…: tylko co będzie do niej pasowało? chyba papryka i pomidory będą ok? znacie jakieś przepisy?

Nigdy nie jadłam surowej. Szczerze mówiąc, zawsze myślałam, że nie można :Strach:

gosia-19832011-09-20 19:58:31

Zamieszczone przez Roksana.:Nigdy nie jadłam surowej. Szczerze mówiąc, zawsze myślałam, że nie można :Strach:

tak większość ludzi myśli, ale nic bardziej mylnego 🙂

roksana2011-09-21 09:43:50

gosia 1983 w takim razie, chyba najwyższy czas spróbować 😉 je się jak ogórka czy polecasz co dodać?

agullec2011-09-21 09:52:15

o widzę że temat dla mnie 🙂

jakiś miesiąc temu zastanawiałam się co zrobić z cukini, teraz już mam kilka rozwiązań.

1. cukinia faszerowana
2. plastry cukini w cieście “naleśnikowym”
3. krem z cukini
4. dżem z cukini o smaku agrestowym

jak ktoś zainteresowany to podam przepisy

A cukinia surowa pycha mój Młody uwielbia 🙂

ahimsa2011-09-21 14:06:31

Kroję cukinie w kostkę, daję pokrojone pieczarki i duszę to z dodatkiem oliwy ( sól, pieprz)
Potem daję czerwoną fasolę z puszki, koperek i łyżkę smietany. Pycha!:)

Znasz odpowiedź na pytanie: Cukinia – co z niej robicie??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Książka kucharska
Ciasto ucierane z owocami
[B][COLOR="Blue"]Ciasto ucierane z owocami[/COLOR][/B] [B]Składniki:[/B] 2 szklanki mąki 2 łyżeczki, 3 jajka, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, margaryna, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany, świeże owoce (mogą być truskawki, śliwki, rabarbar -
Czytaj dalej
Dla starających się
Babskie pogaduchy
Dziewczyny co wy na taki temacik? Czyli babskie pogadanki o pierdółkach, fryzurkach, modzie.. itp, itd [SIZE="2"][LIST]jak było to proszę skasować [/LIST][/SIZE]
Czytaj dalej