Zrobilam dzis duzy gar, wyszlo pycha,wiec dziele sie przepisem:
SKLADNIKI
-1 dynia pizmowa, obrana, bez pestek i pokrojona
-200g swiezego szpinaku
-puszka ciecierzycy
-puszka mleka kokosowego
-1 lub 2 puszki pomidoro
-1 cebula
-2 zabki czosnku
-papryczka chili jesli ktos lubi
-swieza kolendra (wg mnie bez tez jest ok)
-sok z polowy cytyny
-odrobina imbiru (ja kupuje marynowny tarty w sloiku)
-dwie lyzki oleju
PRZYPRAWY
-po lyzeczce kminu rzymskiego, kolendry, pol lyzeczki kurkumy, pol lyzeczki czarnego peprzu
WYKONANIE
Na oleju szklimy cebule, dodajemy czosnek, imbir i papryczke chilli, a po minucie przyprawy. Dorzucamy dynie,mieszamy dokladnie. Po kilku minutach dodajemy pomidory, mleko kokosowe, gotujemy do miekkosci dyni, dorzucamy ciecierzyce odsaczona i szpinak (cale liscie), a na koncu swieza kolendre i sok z cytryny. Serwujemy z ryzem i/lub clebem naan. Mozna tez dodac kazde mieso przesmazone, smacznego!!!
P. S.
Jesli komus naprawde zasmakuje, moge dorzucic przepis na curry z czerwona soczewica
6 odpowiedzi na pytanie: Curry z dyni pizmowej, szpinaku i ciecierzycy
heheh tylko skad wziac u nas ten gatunek dyni?
a zwykla nie da sie zastapic?
albo jakims kabaczkiem?
mysle, ze mozna zwykla dynia zastapic
suepr fajne curry wychodzi!
dzieki:)
oczywiscie ja dorzucilam wszystkiego ostrego w potrojnych ilosciach
no i koniecznie swieza kolendra u nas
ale naprawde pycha
daj ten przepis na curry z soczewica, pliiiiiz
Skad ja wiedzialam, ze Ty sie odezwiesz, Kantalupa??
znanam z obzarswa?
i sklonnosci do pikantnej kuchni?
nie, chyba mamy podobne kubki smakowe (lub ja tez znana z obzarstwa;))
Znasz odpowiedź na pytanie: Curry z dyni pizmowej, szpinaku i ciecierzycy