czerwona kapusta – MODRA?

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)
  • Autor
    Wpisy
  • #57214

    efik

    kochane poratujcie – jak zrobić normalną, czerwoną kapustę?? zupełnie nie mogę znaleść nic mądrego…… a w domu rodzinnym nie robiliśmy nic z czerwonej kapusty – amnie chcica naszła na taką pyszniuteńką……

    plizzzzki o przepisy

    pozdrawiam efik i Stefek (rok!)

    #732200

    anek

    Re: czerwona kapusta – MODRA?

    Ja robie tak:
    Czerwona kapustke kroje drobno i gotuje na miekko ale uwaga żeby nie rozgotowac. Potem studze i dodaje drobno posiekaną cebule a jak mam to szczy[piorek – ślicznie wygląda. Sole i pieprze do smaku, polewam odrobina oliwy z oliwek i kropie octem, wtedy jest pikantna i nabiera ślicznego koloru. Moja tesciowa nie stosuje octu więc posypuje kwaskiem. Wszystkie przyprawy musisz po prostu dostosowac do swojego smaku.
    powodzenia 🙂

    Ania i Oleńka ( 26.04.2003 )



    #732201

    margit

    Re: czerwona kapusta – MODRA?

    Do przepisu mojej poprzedniczki dorzuciłabym malutką ekstrawagancję w postaci dodania pokrojonych w kostkę, uprzednio sparzonych orzechów wloskich. Parzy się i odlewa wodę nawet ze dwa razy, bo nie są wtedy gorzkie.. Zaskoczysz rodzinkę, poważnie. Polecam, żebyś odłożyła sobie jakąś ilość surówki w miseczce, bo zanim podasz do stołu, to może już nic nie zostać dla Ciebie…

    #732202

    kantalupa

    Re: czerwona kapusta – MODRA?

    Zrobilam ostatnio modra kapuste z pampuchami (przepis polecany gdzies tutaj w Ksiazce). Poszatkowana kapuste, ugotowac do miekkosci z zielem angielskim i lisciem laurowym. Boczek pokrojony w kostke zrumienic z cebulka. Kapuste odcedzic, wymieszac z boczkiem. Sama dodalam troszke bulionu z kostki rosolowej i gotowalam jeszcze przez troszke. Przyprawic sola, pieprzem i octem. W wersji ulepszonej, mozna dodac troche rodzynek i jablek. W wersji dla nie-ogarnietych-obsesja-liczenia-kalorii (jesli jeszcze nie rzucili przepisu w kat ze wzgledu na boczek), mozna dodac rumiana zasmazke… A z tymi pampuchami po prostu niebo w gebie!!!

    #732203

    efik

    Re: czerwona kapusta – MODRA?

    Aniu dziękuję !!!!! pytanie mało inteligentnej:)) cebulka surowa czy parzona??

    a kapucha już się gotuje…… oj mniam mniam:))))

    pozdrawiam efik i Stefek (rok!)

    #732204

    efik

    Re: czerwona kapusta – MODRA?

    suuuper!!! dziękuję:
    ))) teraz robię taką tradycyjną wg przepisu Anek, ale że mam olbrzymia gówkę kapusty to podzieliłam na pół i z tej drugiej połówki będzie wg Twego przepisu….. co tam kalorie ja boczek zajadam:)))

    pozdrawiam efik i Stefek (rok!)



    #732205

    anek

    Re: czerwona kapusta – MODRA?

    surowa, surowa 🙂
    smacznego 🙂

    Ania i Oleńka ( 26.04.2003 )

    #732206

    magdzik

    Re: czerwona kapusta – MODRA?

    Można też na surowo kapustę czerwoną, tylko albo ją zetrzeć na tarce takiej jak do mizerii albo drobno pokroić. Do tego dodać pokrojone jabłko, cebulę, pieprz, sól i troszkę majonezu. Jak nawet troszke postoi to lepiej, bo kapusta medzie miększa. Tqk mi się teraz przypomniało, że dawno nie jadłam takiej surówki i chyba niebawem sobie zrobię

    Pozdrawiamy,

    Magda i Albercik ur. 8.09.03

    #732207

    magdzik

    Re: czerwona kapusta – MODRA?

    Chyba zrobię coś takiego i byc może małżonek przekona się do czerwonej kapusty!

    Pozdrawiamy,

    Magda i Albercik ur. 8.09.03

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close