Dziewczyny mam prośbę…. Czy któraś z was już piekła pierś z indyka na chlebek, bo mam zamiar się do tego zabrać, ale nie wiem……Jak długo się ją piecze?…. Czym przyprawić żeby maluszek mógł to jeść?……A może łopatkę wieprzową któraś z was piekła…….Jak tak to proszę napiszcie co z czym bo ja niestety nie za dobra jestem w tym fachu i nie wiem……z Góry Dzięki…. i pozdrawiam
Andzia i Kacperek ur 21.07.2003
7 odpowiedzi na pytanie: Czy piekłyście już pierś z indyka na chlebek ???
Agotowana szyneczka?
Czesc, wlasnie tez zamierzam sie niedlugo zabrac za jakies konkretne miesko dla Gabrysi. Sama jeszcze nie zaczelam, ale slyszalam, ze niektore mamy gotuja szyneczki.. Moze ktos ma jakis konkretny przepis?? I jakie miesko najlepiej kupic na poczatek?
Dana&Gabi 23.09.03
Re: Agotowana szyneczka?
no właśnie……ciekawe…….mam nadzieję że jakieś mamusie nam pomogą 🙂
Andzia i Kacperek ur 21.07.2003
Re: Czy piekłyście już pierś z indyka na chlebek???
qrcze. napisałam cały elaborat na temat pieczenia i mi się skasował.
no wiec pisze jeszcze raz.
Ja nie piekłam indyka dla dziecka – bo jest jeszcze za malutki – ale dla siebie jak byłam na bardzo ścisłej diecie.
Kilka godzin wcześniej soliłam mięsko (pierś z indyka) i odstawiałam żeby sobie tak poleżało. Potem związywałam sznurkiem i ewentualnie leciutko posypywałam ziołami typu tymianek. W sklepie można kupić papier do pieczenia, brałam arkusz takiego papieru i robiłam taki niby rękaw (z obu końców związywałam sznurkiem) i pakowałam tam zrolowanego indyka. Piekłam średnio 1 godzinę – taką porcję około 1 kg. Potem wyłączałam piekarnik i pozwoliłam żeby mięso wystygło, nie wyjmowałam z papieru!!!!.
To bardzo ważne, żeby nie wyjmować bo będzie suche (ten sposób jest na indyka, nie wiem jak w przypadku innych bardziej soczystych mięs). Potem rozwiązywałam ze sznurka i kroiłam na kanapki. Mi smakowało.
Indyk jest dobry na słodko ze śliwkami i morelami w środku (ale nie wiem czy dzieciaczki mogą to jeść).
Życzę powodzenia
justyna i staś (7,5 miesiąca)
Re: Czy piekłyście już pierś z indyka na chlebek???
Ja piekłam sobie piersi indyka mniej więcej tak jak napisała Tosia. Nacierałam ziołami i zawijałam w folie albo specjalny rękaw do pieczenia. Teraz przerzuciłam się na udziec z indyka – mi bardziej smakuje, jest trochę inne mięso, ciemne i nie tak kruche jak pierś. Teraz jak powoli przyzwyczaiłam synka do ewentualnego zapachu czosnku w mleczku to smaruję też czosnkiem. Potem do rękawa albo folii i do pieca na 1,5-2 h jak jest duża. Pychotka
Pozdrawiam
Anka i Staś (23.02.04)
Re: dzięki 🙂
dzięki dziewczyny……… No teraz to już mam jako takie pojęcie więc spróbuję……całuski dla maluszków
Andzia i Kacperek ur 21.07.2003
Re: Czy piekłyście już pierś z indyka na chlebek???
Ja piekę zarówno indyka(pierś) jak i wieprzowinę w prodiżu, tylko myję, solę i posypuję majerankiem i tymiankiem i wkladam do prodiża. Po godzinie przewracam na drugą strone i piekę jeszcze ok pół godzinki, wychodzi bardzo dobre. :)Pozdrawiam
Redzia i Michaś (2.09.2003)
Re: Czy piekłyście już pierś z indyka na chlebek???
A ja piekę karkówkę, łopatkę lub schab w rękawie. Myślę że indyka też tak można piec. Ok. 1 kg mięska szpikuję czosnkiem, nacieram solą, różnymi przyprawami i odstawiam do lodówki. Później obtaczam mięsko w mące i obsmażam. Wkładam do rękawa foliowego, dodaję 1/2 kostki margaryny, kostkę rosołową oraz warzywa np. cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, pieczarki, paprykę itp. Całość piekę ok. 50 min. w 175 st. C. Pychotka. Może to być mięsko do obiadu lub na zimno do chleba.
Justi
Znasz odpowiedź na pytanie: Czy piekłyście już pierś z indyka na chlebek ???