czy tak właśnie wygląda krystalizacja miodu?

może głupie pytanie, ale pierwszy raz kupiłam prawdziwy miód i po dwóch miesiącach przechowywania po otwarciu (w ciemnej szafce w kuchni) wygląda tak:

czy ten biały “osad” jest normalny, to właśnie ta krystalizacja?
i proszę się nie śmiać, bo naprawdę nie mam pojęcia

20 odpowiedzi na pytanie: czy tak właśnie wygląda krystalizacja miodu?

  1. krystalkizacja to krystalizacja
    powinny sie pojawic krysztalki
    i kolor moze sie zmienic
    moze nawet musi
    na zdjeciu nie moge jednak rozpoznac czy to to o czym mysle
    moze dlatego ze krystalizowaly mi sie w inne wzorki moje miody 😉

    • Zamieszczone przez dorotka1
      krystalkizacja to krystalizacja

      dorotko, ujęłaś to perfekcyjnie 🙂

      • podgrzewaj miodek w gorącej wodzie – powinien wrócić do starej konsystencji
        wrrr jak ja nie lubię miodu

        • Na moje oko jest dobry. Jeżeli nie wkładałaś do miodu łyżki mokrej lub po czymś nie miał prawa się popsuć. Prawdziwy miód własnie się ścina i to odróżnia go od podróbek. A jak w smaku to białe? Jeżeli smak jest miodowy to taka reakcja moim zdaniem mogła zajść. Cięzko stwierdzic dokładnie po zdjęciu, jakbym zajrzała i pomacała to bym ci powiedziała 🙂

          A jeśli chcesz żeby był płynny musisz go włożyć w ciepłe miejsce.

          Czy tu gdzie jest białe to jest cienka warstwa na ściance?

          Krystalizacja przybiera najróżniejsze kolory w zależności od rodzaju miodu.

          U mnie dziadek i tata mają pszczoły i odbierają miód 🙂

          • Zamieszczone przez ania_st
            podgrzewaj miodek w gorącej wodzie – powinien wrócić do starej konsystencji
            wrrr jak ja nie lubię miodu

            Nie wolno podgrzewać bo straci swoje właściwości odżywcze. Niech wstawi do gorącej wody lub w ciepłe miejsce.

            A ja uwielbiam taki lejący się na kanapeczkę z masełkiem i jak ścieka po ręku mmmmmmm chyba jutro muszę sobie zrobić 🙂

            • Zamieszczone przez Victoria*
              Nie wolno podgrzewać bo straci swoje właściwości odżywcze. Niech wstawi do gorącej wody lub w ciepłe miejsce.

              Właśnie o to mi chodziło, by słoik wstawić do ciepłej wody
              Nie wpadła bym na to by miód jako miód wrzucić do wody i podgrzewać

              • Zamieszczone przez dorotka1
                moze dlatego ze krystalizowaly mi sie w inne wzorki moje miody 😉

                Bo to w zależności z czego jest miodek 🙂 sama w szafce mam trzy rodzaje i każdy inaczej się sciął.

                • Zamieszczone przez ania_st
                  Właśnie o to mi chodziło, by słoik wstawić do ciepłej wody
                  Nie wpadła bym na to by miód jako miód wrzucić do wody i podgrzewać

                  Oj jak ktoś się nie zna na miodach to wierz mi że może taka myśl przyjść do głowy

                  • Zamieszczone przez Victoria*
                    A jak w smaku to białe? Jeżeli smak jest miodowy to taka reakcja moim zdaniem mogła zajść.
                    Czy tu gdzie jest białe to jest cienka warstwa na ściance?

                    białe smakuje jak miód w sumie, tylko mniej intensywne jest i takie grudkowate jak cukier. Pachnie też jak miód 😉

                    To “coś” białe tylko przy ściankach się zrobiło, może ok. centymetr wgłąb – podobny “nalot” jest na szczycie słoika, tuż pod wieczkiem.

                    Zaczynam podejrzewać, że to jednak normalna reakcja 🙂

                    • Zamieszczone przez morena
                      białe smakuje jak miód w sumie, tylko mniej intensywne jest i takie grudkowate jak cukier. Pachnie też jak miód 😉

                      To “coś” białe tylko przy ściankach się zrobiło, może ok. centymetr wgłąb – podobny “nalot” jest na szczycie słoika, tuż pod wieczkiem.

                      Zaczynam podejrzewać, że to jednak normalna reakcja 🙂

                      To dla mnie jak najbardziej ok. Ja bym zjadła 🙂 Ogrzej sobie ten miód i już tego nie będzie 🙂 Smacznego.

                      • Zamieszczone przez Victoria*
                        Na moje oko jest dobry. Jeżeli nie wkładałaś do miodu łyżki mokrej lub po czymś nie miał prawa się popsuć. Prawdziwy miód własnie się ścina i to odróżnia go od podróbek. A jak w smaku to białe? Jeżeli smak jest miodowy to taka reakcja moim zdaniem mogła zajść. Cięzko stwierdzic dokładnie po zdjęciu, jakbym zajrzała i pomacała to bym ci powiedziała 🙂

                        A jeśli chcesz żeby był płynny musisz go włożyć w ciepłe miejsce.

                        Czy tu gdzie jest białe to jest cienka warstwa na ściance?

                        Krystalizacja przybiera najróżniejsze kolory w zależności od rodzaju miodu.

                        U mnie dziadek i tata mają pszczoły i odbierają miód 🙂

                        dokładnie. mój teściu z pszczołami działa. u nas tez kiedys kilka uli stało….

                        • zdecydowanie skrystalizowany ten miod
                          czyli dobry, choc juz tak samo jak plynny nie smakuje;)

                          • Zamieszczone przez kantalupa
                            zdecydowanie skrystalizowany ten miod
                            czyli dobry, choc juz tak samo jak plynny nie smakuje;)

                            Najlepiej smakuje taki zaraz z wirówki, dopiero co wyciągnięty z ramek.

                            A jak byłam mała to dziadek nam dawał wysysać z tego “wosku” ściągniętego z ramki co pszczoły zasklepiają. Żuliśmy to i miodek wysysaliśmy. Matko, ale mi wspomnienia wróciły

                            • Zamieszczone przez morena
                              może głupie pytanie, ale pierwszy raz kupiłam prawdziwy miód i po dwóch miesiącach przechowywania po otwarciu (w ciemnej szafce w kuchni) wygląda tak:

                              czy ten biały “osad” jest normalny, to właśnie ta krystalizacja?
                              i proszę się nie śmiać, bo naprawdę nie mam pojęcia

                              Wszystko w normie! Masz 100% miód. Nasz znajomy pszczelarz uczula nas właśnie – tylko naturalny miód się krystalizuje. Jeżeli pszczoły są pędzone na jakiś sztucznych preparatach otrzymuje się “miód”, który cały czas pozostaje płynny – nie wiem jak smakuje i wygląda ten “sztuczny” ale ponoć łatwo się nabrać.
                              Także, o ile lubicie i jesteście uczuleni, jedzcie na zdrowie

                              • Zamieszczone przez morena
                                białe smakuje jak miód w sumie, tylko mniej intensywne jest i takie grudkowate jak cukier. Pachnie też jak miód 😉

                                To “coś” białe tylko przy ściankach się zrobiło, może ok. centymetr wgłąb – podobny “nalot” jest na szczycie słoika, tuż pod wieczkiem.

                                Zaczynam podejrzewać, że to jednak normalna reakcja 🙂

                                Normalna
                                Mówię Ci to jako wnuczka pszczelarza 🙂

                                która całe dziecińswto (wbrew swej woli) pracowała w pasiece, też przy podbieraniu
                                wrrrr… jak ja tego nie lubiłam

                                prawdziwy miód zawsze się skrystalisuje
                                np. rzepakowy potrafi bardzo szybko i do tego robi sie biały (przypomina wtedy smalec :))
                                tak jak Ania pisała do ciepłej wody możesz wstawić (ale nie więcej niż 50 stopni)

                                • Zamieszczone przez Bep

                                  Także, o ile lubicie i jesteście uczuleni, jedzcie na zdrowie

                                  • A czytałyście, ze teraz miody w sklepach mają (niektóre) adnotacje “z miodów pochodzenia z UE i spoza UE” co de facto znaczy miody np. z Chin! I że jest to groźne (może być) dla zdrowia, bo obce pyłki itp. w tych miodach są. I alergie jak ta lala, nawet jak sam miód nigdy nie uczulał.

                                    Ja teraz będąc w Szcawnicy nakupiłam miodów na rok chyba od lokalnych pszczelarzy – spadziowy iglasty, malinowy, lipowy. Moje dzieci miód koooochaja 🙂

                                    • wg mnie tez jesli to tylko cienka warstwa to jest ok
                                      i u mnie poszedlby do slodzenia herbaty ten skrawek skrystalizowany
                                      a reszta bez uplynniania bylaby zszamana

                                      o chinach
                                      a wiecie ze polskie keczupy z chinskich pomirodow robione?
                                      niedlugo karpia w chinach nam wyhoduja

                                      czas sie z tym pogodzic….
                                      z innej beczki
                                      teraz straszna moda na super zdorwe miody z nowej zelandii
                                      albo na kazdym kroku miod z kalifornii 🙁
                                      i dlaczego miody nowozelandzkie sa zdorwe a chinskie nie?
                                      wie ktos o co chodzi?

                                      ja tam najbardziej lubie nasze: wrzosowy
                                      spadziowy
                                      im wiecej goryczki tym lepszy dla mnie
                                      ale z wygody czasem kupuje te wlasnie mniej plynne czyli lipowy np
                                      bo dzieciom nie splywa z kanapek tak latwo

                                      teraz mam gryczany
                                      tez mniam

                                      • Zamieszczone przez dorotka1

                                        o chinach
                                        a wiecie ze polskie keczupy z chinskich pomirodow robione?

                                        właśnie ostatnio się dowiedziałam, że z chińskiej pulpy pomidorowej robią mój ulubiony keczup włocławski. Może i oszczędnej im wychodzi, ale mi już się odechciało go jadać.

                                        • Tak jak dziewczyny pisały krystalizacja miodu świadczy o tym, że masz rzeczywiście
                                          prawdziwy miód 🙂

                                          A ja jeszcze wkleję to:
                                          “Krystalizacja miodu, tzn. przechodzenie od stanu płynnego do stałego jest zjawiskiem normalnym i nieuniknionym, decydująco wpływa na to glukoza, która bardzo szybko krystalizuje się, W miodzie rzepakowym krystalizacja przebiega szybko, to konsystencja jego jest mazista, drobnoziarnista.
                                          Przy krystalizacji powolnej powstaje krupiec drobnoziarnisty (np. miód gryczany).
                                          Krystalizacja nie jest procesem chemicznym, lecz wyłącznie fizycznym, który w niczym nie zmienia składu chemicznego miodu, a tym samym, nie zmniejsza ich wartości odżywczych i leczniczych”

                                          I dodam, że to jak szybko miód skrystalizuje zależy od wzajemnego stosunku
                                          glukozy i fruktozy jaka znajduje się w miodzie.

                                          Smacznego 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: czy tak właśnie wygląda krystalizacja miodu?

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general