czym się różni korniszon od ogórka konserwowego????

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 16)
  • Autor
    Wpisy
  • #115650

    superbasiek

    bo że nazwą to już wiem, że mają inną wartość kaloryczną to też się dogrzebałam (korniszon w 100g ma 15 kalorii a konserwowy 12)… czy ktoś może mi wyjaśnić różnicę???

    … bo jeżeli chodzi o kapustę to wiem, że kwaszona i kiszona to nie to samo, bo tę pierwszą zakwasza się octem, a ta druga kisi się w kwasie mlekowym który się wytwarza sam….

    no to jak to z tymi ogórkami jest??? ktoś mnie w końcu oświeci???

    Pozdrówki 🙂

    #5362646

    kas

    Korniszon jest taki malutki, a ogórek konserwowy może być słusznych rozmiarów.



    #5362647

    superbasiek

    więc jakim cudem 100g jednego i 100g drugiego ma inną wartość kaloryczną skoro to to samo???

    Pozdrówki 🙂

    #5362648

    maduxia

    korniszony maja więcej cukru?
    zastrzelilaś mnie tą kapustą, a w życiu nie wiedziałam

    #5362649

    gobin

    korniszon najpierw jest kiszony a potem dopiero wrzucany do zalewy octowej
    a konserwowy od razu w octowej
    dlaczego więcej ma jeden kalorii hmm więcej cukru daje się do korniszona może dlatego ? dziwne

    #5362650

    superbasiek

    Zamieszczone przez gobin
    korniszon najpierw jest kiszony a potem dopiero wrzucany do zalewy octowej
    a konserwowy od razu w octowej
    dlaczego więcej ma jeden kalorii hmm więcej cukru daje się do korniszona może dlatego ? dziwne

    o widzisz, teraz będę wiedziała :)…. a dziś zrobiłam powidła… ale te korniszony to zaintrygowały mnie,…. to by znaczyło, że chyba nigdy nie jadłam prawdziwego korniszona :Strach:

    Pozdrówki 🙂



    #5362651

    agaz

    Zamieszczone przez gobin
    korniszon najpierw jest kiszony a potem dopiero wrzucany do zalewy octowej
    a konserwowy od razu w octowej
    dlaczego więcej ma jeden kalorii hmm więcej cukru daje się do korniszona może dlatego ? dziwne

    Całe życie jem korniszony i myślałam ze to to samo co konserwowe.U mnie w domu tak sie mówi na te z octu
    Czego to sie człowiek na starość nie dowie 🙂

    #5362652

    dora

    Zamieszczone przez Agaz.
    Czego to sie człowiek na starość nie dowie 🙂

    Prawda?
    Ja też zawsze myślałam, że kapusta kiszona i kwaszona to to samo, a ogórek konserwowy i korniszon to synonimy. :Wstyd:

    #5362653

    kantalupa

    ale w jakichs polskich zrodlach sprawdzalas?
    bpo to chyba jest kwestia tego, jak sie je robi, a przepisy moga byc rozne
    korniszon musi byc malenki i zazwyczaj robiona z cukrem
    konserwowy moze miec rozne rozmiary
    choc np. w stanach wiele typow konserwowych (pickles) robi sie z cukrem

    #5362654

    gobin

    Zamieszczone przez kantalupa
    ale w jakichs polskich zrodlach sprawdzalas?
    bpo to chyba jest kwestia tego, jak sie je robi, a przepisy moga byc rozne
    korniszon musi byc malenki i zazwyczaj robiona z cukrem
    konserwowy moze miec rozne rozmiary
    choc np. w stanach wiele typow konserwowych (pickles) robi sie z cukrem

    źródło przetworu domowego :Hyhy:

    u mnie w domu i znajomych domach, do konserwowych zawsze daje się cukier dla przełamania smaku :Hmmm…:
    na korniszona potocznie mówi się jak jest mały ogórek ale zrobienie wygląda całkiem inaczej :Hmmm…:



    #5362655

    chopkola

    :Fiu fiu::Fiu fiu:zawsze myślałam,że to jedno i to samo:Wstyd:

    #5362656

    qr-chuck

    U mojej babci korniszony mówiło się na takie małe, bardzo kwaśne z octu w całości, a konserwowe to w plasterkach w takiej delikatniejszej, słodszej zalewie. Takie robiła moja babcia :).
    Nie wiem jak się to ma do „poprawności ogólnopolskiej ;)”



    #5362657

    chopkola

    Zamieszczone przez kurczak
    U mojej babci korniszony mówiło się na takie małe, bardzo kwaśne z octu w całości, a konserwowe to w plasterkach w takiej delikatniejszej, słodszej zalewie. Takie robiła moja babcia :).
    Nie wiem jak się to ma do „poprawności ogólnopolskiej ;)”

    My na te w plasterkach mówimy sałatka szwedzka,uwielbiam je

    #5362658

    nunak

    sałatka szwedzka to w occie i cukrze poszatkowane ogórasy

    pikle na ten przykład to z musztarda się robi, octem i gorczycą….. i najlepiej z takich ogórków już pożółkłych i takich bombek….

    co do korniszonów i konserwowoych – myślałam że to to samo…..

    ale że kapucha kwaszona to nie kiszona :Hmmm…: – no to ja sie chyba obraże….:Foch:

    #5362659

    nala

    Ło matko, jak ja nienawidzę jednych i drugich:roll:

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 16)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close