DANIA BEZGLUTENOWE

Jako, że żywo zainteresowana jestem kuchnią bezglutenową (musze sie na nia przestawić ze względów zdrowotnych)
pozwalam sobie założyć wątek na ten temat.
Chciałabym móc czerpać inspirację z tego miejsca.
Wrzucajcie proszę Wasze przepisy.

Na początek daje bułki kukurydziane, przepis znaleziony w necie:

Bezglutenowe bułeczki kukurydziane

6 małych bułeczek

składniki:
– 1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
– 150 ml jogurtu naturalnego
– 2 jajka
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Piekarnik nastawić na 200 stopni
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Ciasto ma być w dotyku puszyste i trochę klejące się. Jeśli jest bardzo klejące, dodać trochę więcej mąki.
Z ciasta uformować małe bułeczki, za każdym razem przed nabraniem w dłonie ciasta, zwilżyć je wodą- będą się lepiej formować. Każdą bułeczkę położyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem naciąć każdą bułeczkę, robiąc krzyż.
Gotowe bułeczki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 20- 25 minut, aż się zarumienią.

Nie dodałam syropu klonowego – bo miały byc z założenia na słono – zamiast tego dodałam trochę soli jak do chleba.

38 odpowiedzi na pytanie: DANIA BEZGLUTENOWE

beamama2013-12-01 18:26:34

Nun, ja mam mojego starszaka już dwa lata na bezglutenie, pieczywo kupuję mu z Bezglutenu, mają chlebek świeży, jasny lub ciemny, który jest naprawdę smaczny, trzeba go tylko wrzucić na chwilę do tostera i podgrzać, sama nie piekłam, dlatego zainteresowałam się Twoimi bułeczkami 😉
Z miksów mąk wychodzą dobre naleśniki, nawet pierogi robię, niestety twardsze ciasto niż zwykłe, ale zjada 🙂
Kupuję makarony bezglutenowe, bułki tarte bezglutenowe itp – uprzedzam, że ceny masakryczne.
Robię desery – sernik, babka bezglutenowa z mąki ziemniaczanej – bardzo dobra, puchata.
Risotta różnego rodzaju, nie wiem, jaki przepis byś chciała….
O, np Kurczak na wschodnią nutę, bardzo lubi :

Pierś z kuraka pokrojoną w paski trzeba zamarynować na dwie godziny w zalewie z 4 łyżek oleju i 2 łyżki sosu sojowego+ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć garść sezamu aż zacznie pachnieć, wrzucić kuraka, podsmażyć, dodać sporo zielonej dymki i natki z pietruszki, mocno przesmażyć, dolać trochę bulionu i dusić. Na koniec przyprawić solą, pieprzem, podawać z chińskim makaronem ryżowym, Antek to bardzo lubi.

kantalupa2013-12-02 02:53:25

polecam niemal wszystko kukurydziane z kuchni meksyykanskiej – doszlam juz do etapu robienia wlasnych tortilli kukurydzianych – po trzech nkeudanych probach wlasnie doszlam do jakichs sensownych wynikow;)

stosuje diete bezlutenowa okresowo (tez ze wzgledow zdrowotnych) i naprawde daje sie zyc:)

nunak2013-12-03 14:06:56

Zamieszczone przez beamama:Nun, ja mam mojego starszaka już dwa lata na bezglutenie, pieczywo kupuję mu z Bezglutenu, mają chlebek świeży, jasny lub ciemny, który jest naprawdę smaczny, trzeba go tylko wrzucić na chwilę do tostera i podgrzać, sama nie piekłam, dlatego zainteresowałam się Twoimi bułeczkami 😉
Z miksów mąk wychodzą dobre naleśniki, nawet pierogi robię, niestety twardsze ciasto niż zwykłe, ale zjada 🙂
Kupuję makarony bezglutenowe, bułki tarte bezglutenowe itp – uprzedzam, że ceny masakryczne.
Robię desery – sernik, babka bezglutenowa z mąki ziemniaczanej – bardzo dobra, puchata.
Risotta różnego rodzaju, nie wiem, jaki przepis byś chciała….
O, np Kurczak na wschodnią nutę, bardzo lubi :

Pierś z kuraka pokrojoną w paski trzeba zamarynować na dwie godziny w zalewie z 4 łyżek oleju i 2 łyżki sosu sojowego+ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć garść sezamu aż zacznie pachnieć, wrzucić kuraka, podsmażyć, dodać sporo zielonej dymki i natki z pietruszki, mocno przesmażyć, dolać trochę bulionu i dusić. Na koniec przyprawić solą, pieprzem, podawać z chińskim makaronem ryżowym, Antek to bardzo lubi.

bea jakie mąki dajesz do naleśników?

podobną marynatę my robimy…… ale zamiastt ziemniaczanej dajemy kukurydziana jest boskie …. mięsko jest takie soczyste i zarazem chrupiące no czad…. co prawda soja jest wykluczona w Hashi ale co tam, raz na jakiś czas nei zaszkodzi

nunak2013-12-03 14:08:56

Zamieszczone przez kantalupa:polecam niemal wszystko kukurydziane z kuchni meksyykanskiej – doszlam juz do etapu robienia wlasnych tortilli kukurydzianych – po trzech nkeudanych probach wlasnie doszlam do jakichs sensownych wynikow;)

stosuje diete bezlutenowa okresowo (tez ze wzgledow zdrowotnych) i naprawde daje sie zyc:)
kurcze akurat tortille kukurydziane takie świeżo z meksyku przywiezione absolutnie mi nie podeszły ale jak samemu zrobić może inne wyjdą …
w końcu mąka niemeksykańska będzie …..

przepis poproszę:)

beamama2013-12-03 18:47:22

Zamieszczone przez Nunak:bea jakie mąki dajesz do naleśników?

podobną marynatę my robimy…… ale zamiastt ziemniaczanej dajemy kukurydziana jest boskie …. mięsko jest takie soczyste i zarazem chrupiące no czad…. co prawda soja jest wykluczona w Hashi ale co tam, raz na jakiś czas nei zaszkodzi

Do naleśników daję gotowe miksy, głównie Schara, próbowałam z samej kukurydzianki, ale twarde są i się łamią…

Ale za to dziś zrobiłam pyszne cytrynowe ciasteczka kukurydziane:
100g mąki kukurydzianej
3 łyżki kaszki kukurydzianej
3 łyżki cukru pudru + troszkę wanilinowego
100g masła
1 żółtko
skórka z połówki cytryny + sok z tejże
1 łyżeczka śmietany kwaśnej
odrobina proszku do pieczenia bezglutenowego
Wszystko zarobić jak zwykłe kruche, wrzucić na 15 min do zamrażalnika, wałkować, wycinać dowolnie (skorzystałam z foremek piernikowych), piec na papierze 20 min 180st.

nunak2013-12-03 19:23:18

Bea, a używałaś czegoś z firmy “bezgluten”? Dużo tego u mnie w markecie isie zastanawiam
Mają takie mieszanki właśnie naleśnikowo-pierogową np.
Masz doświadczenie?

domolka2013-12-03 20:37:23

Proja/chleb/ muffiny kukurydziane:

2 szklanki mąki kukurydzianej/kaszki kukurydzianej
1 szklanka grubej kaszy kukurydzianej
1 duża śmietana kwaśna
2 filiżanki oleju (rzepakowy, rzepakowy tłoczony na zimno – najsmaczniejsze moim zdaniem, oliwa, albo jakikolwiek inny)
1 łyżka płaska proszku do pieczenia
30 dag białego sera (najlepiej taki typu bałkańskiego, twaróg lub feta dadzą smak, ale się rozpuszczają całkiem, bałkański zostawia fajne grudki).
3-5 jajek (w oryginalnym przepisie jest 5, ja robiłam i z dwoma, też wychodziło ok)

Do dużej miski wbijamy jajka, mieszamy, dodajemy śmietanę, ser pokruszony, mieszamy, wlewamy olej, mieszamy, wsypujemy mąkę, kasze i proszek do pieczenia, mieszamy:). I potem dolewamy maślanki aż się zrobi dość rzadkie ciasto (jak nagęstsze naleśniki). Ciasto musi postać, tak z 30 min. żeby kasza nasiąkła (będzie twarda, jeśli się od razu wrzuci do piekarnika). Można robić taką “gołą”, albo z porem (surowy pokrojony), z suszonymi pomidorami, z pieczarkami (podduszonymi), tuńczykiem, szprotkami z puszki, boczkiem, serem żółtym w kosteczkach, właściwie ze wszystkim, na co się ma ochotę. Posolić do smaku. Następnie albo wylać całość do blachy lub żaroodpornego, albo do formy na muffinki (więcej roboty – z jednej takiej porcji koło 30 sztuk wychodzi ale bardziej atrakcyjne do podania). Piecze się aż się upiecze, na 220 zaczynam, potem zmniejszam, koło 20 minut w muffinkowej, z pół godziny do 40 min w blaszce. Można jeść i ciepłe i zimne.

beamama2013-12-04 08:09:41

Zamieszczone przez Nunak:Bea, a używałaś czegoś z firmy “bezgluten”? Dużo tego u mnie w markecie isie zastanawiam
Mają takie mieszanki właśnie naleśnikowo-pierogową np.
Masz doświadczenie?

Bezglutenu też używam czasem, jakoś tak Schar bardziej mi podszedł, ja jeszcze prócz tego że bez gluta to jeszcze bez skrobi pszennej wyszukuję, bo Antek na pszenicę uczulony…znalazłam jeden mix schara bez gumy guar.

nunak2013-12-04 10:34:20

Zamieszczone przez beamama:Bezglutenu też używam czasem, jakoś tak Schar bardziej mi podszedł, ja jeszcze prócz tego że bez gluta to jeszcze bez skrobi pszennej wyszukuję, bo Antek na pszenicę uczulony…znalazłam jeden mix schara bez gumy guar.

postanowione jak pójdę do marketu to nabędę specyfiki,
powiedz mi tylko co na początek?
myślałam o tej mieszance do naleśników-pierogów
i chciałabym cos co by zastąpiło mąke do ciasta ….. murzynka czy jakiegokolwiek innego ciasta…..
pomożesz?

beamama2013-12-04 19:54:46

Zamieszczone przez Nunak:postanowione jak pójdę do marketu to nabędę specyfiki,
powiedz mi tylko co na początek?
myślałam o tej mieszance do naleśników-pierogów
i chciałabym cos co by zastąpiło mąke do ciasta ….. murzynka czy jakiegokolwiek innego ciasta…..
pomożesz?

Nun, są mieszanki inne do chleba, inne do naleśników i pierogów, inne do ciast, są też uniwersalne.

Do ciast używam tej najczęściej:


Do naleśników i pierogów tej:

To jest przepis na najlepszy biszkopt bezglutenowy z mojewypieki.com:

Przepis 1
Najsmaczniejszy biszkopt bezglutenowy, w smaku nie do odróżnienia od biszkoptu na mące pszennej. Upieczony na gotowej mieszance mąk bezglutenowych. Bardziej delikatny od biszkoptu tradycyjnego, tylko lekko kruszący się. Pieczony z dodatkiem oleju, by nie był zbyt suchy. Nie polecam nasączania, ciasto jest zbyt delikatne. Wybierajmy do niego lekkie masy śmietankowe i kremy. W wersji kakaowej – odjąć 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki bezglutenowej i w to miejsce dodać 3 – 4 łyżki kakao. Składniki na biszkopt:

[LIST]
[*] 5 jajek
[*] 140 g drobnego cukru do wypieków
[*] 150 g (niepełna szklanka) mąki bezglutenowej*
[*] 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
[*] 15 g (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
[*] 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
[/LIST]
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek – wymieszać i przesiać; odłożyć. W misie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad. Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 170?C przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 równe blaty biszkoptowe. * Gotowa mieszanka mąki bezglutenowej. Użyłam – mieszanka mąk: ryżowej, ziemniaczanej, tapioki, mazeiny, gryczanej. Można użyć dowolnej mąki bezglutenowej, starając się znaleźć mieszankę bez żadnych dodatków chemicznych typu guma guar, bez sody lub proszku do pieczenia.

nunak2013-12-05 14:01:33

znaczy nabyc musze w sumie 3 rodzaje mąki (jeśli zamierzam zrobić chleb sama) i proszek do pieczenia….
schara u nas nie widziałam ……
ale jest ten bezgluten……. no…..
to do dzieła
dzięki za rozjaśnienie:)

beamama2013-12-05 14:24:09

Jak Ci się uda upiec dobry chleb to daj znać, mnie się nie udało, tzn takiego, który Antoni zjadłby ze smakiem.
Mieszałam różne mąki, gryczaną, ryżową, amarantusową, różne przepisy są w necie, a mnie wychodzą trociny :Hmmm…:

Schar jest wszędzie w sklepach ze zdrową żywnością, w zwykłych marketach nie widziałam nigdy.

nunak2013-12-06 09:29:20

od chleba to mój M jest specjalistą
juz mi obiecał że zgłębi temat…
i coś mi upiecze

kupiłam sobie chlebek wiejski bezglutenowy…..
no… szału nie ma….. podejrzewam że jest po prostu nieświeży
ale jako grzanki ujdzie…..
no i mąkę na nalesniki-pierogi nabyłam
oraz koncentrat mąki ….

beamama2013-12-06 17:46:21

Zamieszczone przez Nunak:od chleba to mój M jest specjalistą
juz mi obiecał że zgłębi temat…
i coś mi upiecze

kupiłam sobie chlebek wiejski bezglutenowy…..
no… szału nie ma….. podejrzewam że jest po prostu nieświeży
ale jako grzanki ujdzie…..
no i mąkę na nalesniki-pierogi nabyłam
oraz koncentrat mąki ….

Sprawdź datę ważności, chleby mają ważność 6 dni, podgrzałaś w tosterze?
Bez podgrzania niedobre, wszędzie wożę toster ze sobą 😉

nunak2013-12-09 11:53:23

Zamieszczone przez beamama:Sprawdź datę ważności, chleby mają ważność 6 dni, podgrzałaś w tosterze?
Bez podgrzania niedobre, wszędzie wożę toster ze sobą 😉

podgrzałam ….i jest ok.
gorzej jak mam zrobić z niego kanapki do pracy…..
naszczęście juz sie skończył i musze kupic nowy – już bogatsza w doświadczenia

beamama2013-12-09 12:10:40

Zamieszczone przez Nunak:podgrzałam ….i jest ok.
gorzej jak mam zrobić z niego kanapki do pracy…..
naszczęście juz sie skończył i musze kupic nowy – już bogatsza w doświadczenia

Robię Antoniemu kanapki do szkoły, fakt, że wystyga, ale Antek po prostu przywykł…..zjada bez oporów, pewnie też przywykniesz 🙂
Chcesz wyeliminować gluta całkowicie, czy ograniczyć?

nunak2013-12-12 16:31:40

Zamieszczone przez beamama:Robię Antoniemu kanapki do szkoły, fakt, że wystyga, ale Antek po prostu przywykł…..zjada bez oporów, pewnie też przywykniesz 🙂
Chcesz wyeliminować gluta całkowicie, czy ograniczyć?

mówisz żeby tostować te na kanapki szkolne? ja lece “na surowo” 🙂

póki co nie jem chleba, bułek – pieczywa, ciasta.
makaron tylko ryżowy -sojowego ze względu na hashimoto tez nie mogę
nie jadłam naleśników,placków i takich tam…..

ale zdarza mi sie zjeść jedno dwa cisteczka kruche…..
nic się nie działo

generalnie odczuwam dużą poprawę…..

beamama2013-12-12 19:12:58

Zamieszczone przez Nunak:mówisz żeby tostować te na kanapki szkolne? ja lece “na surowo” 🙂

póki co nie jem chleba, bułek – pieczywa, ciasta.
makaron tylko ryżowy -sojowego ze względu na hashimoto tez nie mogę
nie jadłam naleśników,placków i takich tam…..

ale zdarza mi sie zjeść jedno dwa cisteczka kruche…..
nic się nie działo

generalnie odczuwam dużą poprawę…..

Dziś w DDTVN była jakaś pani profesurka od endokrynologii, mówiła, że dieta przy hashimoto to mit :Niepewny::Hmmm…:
Tzn bezgluten owszem, bo celiakia b.często hashi towarzyszy, ale nie unikanie np brokułów czy soi….Ja się nie znam zupełnie, powtarzam tylko, co mówiła….

lilavati2013-12-12 19:59:10

Zamieszczone przez beamama:Dziś w DDTVN była jakaś pani profesurka od endokrynologii, mówiła, że dieta przy hashimoto to mit :Niepewny::Hmmm…:
Tzn bezgluten owszem, bo celiakia b.często hashi towarzyszy, ale nie unikanie np brokułów czy soi….Ja się nie znam zupełnie, powtarzam tylko, co mówiła….

Moja immuno i endo mówią podobnie do tego co piszesz bo DDTVN nie widziałam 😉
Twierdzą, że bezglut i owszem ale tylko wtedy kiedy jest rzeczywiście celiakia – z racji tego, że te autoagresje lubią występować wspólnie zwykle sprawdza się jedno przy okazji drugiej, dieta “na zaś” może więcej szkody niż pożytku przynieść – mało błonnika, problemy z żelazem, witaminą B (byłam swego czasu na bezglucie przez mylnie postawioną diagnozę)…

Nun piszesz o poprawie – a może to autosugestia?
Zwykle przy celiakii (nie piszę o diecie przy hasi bez nietolerancji bo zupełnie nie wiem po co taka dietę się stosuje) poprawa nie następuje tak szybko, tam czas idzie w miesiące, nawet do pół roku, kontrolne gastroskopie by ocenić kosmki jakoś po roku dopiero robią, ja miałam tylko podwyższone przeciwciała i też na kontrole ich dobre kilka miesięcy czekałam.

beamama2013-12-13 08:29:20

Zamieszczone przez lilavati:Moja immuno i endo mówią podobnie do tego co piszesz bo DDTVN nie widziałam 😉
Twierdzą, że bezglut i owszem ale tylko wtedy kiedy jest rzeczywiście celiakia – z racji tego, że te autoagresje lubią występować wspólnie zwykle sprawdza się jedno przy okazji drugiej, dieta “na zaś” może więcej szkody niż pożytku przynieść – mało błonnika, problemy z żelazem, witaminą B (byłam swego czasu na bezglucie przez mylnie postawioną diagnozę)…

Nun piszesz o poprawie – a może to autosugestia?
Zwykle przy celiakii (nie piszę o diecie przy hasi bez nietolerancji bo zupełnie nie wiem po co taka dietę się stosuje) poprawa nie następuje tak szybko, tam czas idzie w miesiące, nawet do pół roku, kontrolne gastroskopie by ocenić kosmki jakoś po roku dopiero robią, ja miałam tylko podwyższone przeciwciała i też na kontrole ich dobre kilka miesięcy czekałam.

Lil, przejrzałam sobie forum endokrynologiczne, ludzie przy schorzeniach tarczycy są
na ścisłych dietach i twierdzą, że im pomaga…
lista rzeczy dozwolonych lub nie jest inna w zależności czy to nad czy niedoczynność i jest długa :Hmmm…:
A opinie lekarzy inne, nie doczytałam, skąd ci ludzie mają info o szkodliwości niektórych produktów…

lilavati2013-12-13 08:48:48

Zamieszczone przez beamama:Lil, przejrzałam sobie forum endokrynologiczne, ludzie przy schorzeniach tarczycy są
na ścisłych dietach i twierdzą, że im pomaga…
lista rzeczy dozwolonych lub nie jest inna w zależności czy to nad czy niedoczynność i jest długa :Hmmm…:
A opinie lekarzy inne, nie doczytałam, skąd ci ludzie mają info o szkodliwości niektórych produktów…

Teraz na topie medycyna holistyczna, modne jest być na jakiejś diecie, ludzie wierzą, że to na nich działa, ale faktycznie bardzo często wiele teorii nie ma poparcia w medycynie akademickiej która na bank by z tego korzystała.
A dlaczego w takim razie ludziom pomaga? W moim przekonaniu ludzie którzy są na dietach zaczynają myśleć nad tym co jedzą i ostatecznie są lepiej odżywieni od tych co wciągają co popadnie. Bardzo często jak człowiekowi nic nie dolega, w miarę sie trzyma to je co popadnie, zapominamy, że trzeba jeść zdrowo, że dieta powinna być dostosowane do naszego wieku, strefy klimatycznej, do naszej aktywności codziennej, wielu z nas o tym na co dzień zapomina, je z doskoku, nie rzadko co popadnie, na koniec poprawi papierosem, zapije jakimś badziewnym koszmarnie słodkim sokiem, je o dziwnych porach, wielu ma zero ruchu. Na dietach (nawet tych internetowych) zaczynamy sprawdzać etykiety, wybieramy mniej przetworzoną żywność, pilnujemy pór posiłków, ilości tego co i o której wciągamy

nunak2013-12-13 11:07:15

OSTROZNIE PODchodze do diet i zaleceń jakichś for…..
ale walczyłam od nie wiem kiedy z brzuchem ….
usg, rtg, testy na celiakie, próby wątrobowe, trzustkowe…..
gastrolog stwierdziła że nic mi nie jest – że jelito wrażliwe….. raczej, że mam unikac surowych warzyw i owoców, cebuli, kapusty kiszonej itp…

to wzięłam i unikałam……
i nic
byłam już na takim etapie że mnie od chleba odrzucało….
to go odrzuciłam …… i bingo …… nie ma wzdęć, mielenia w jelitach bezustannego, rozwolnień itp…..
mało tego – jem bigosik i sałatkę jarzynową i nic…..

a skąd ludzie biora te informacje o wskazanych dietach przy nad i niedoczynności? ponoc z amerykańskich opracowań medycznych….
mój endo też nie sugerował diety…..
ani suplementacji ……
bo na forum endokrynologicznym zalecaja kosmiczne ilości suplementacji …. selenem, tranem zieloną herbata itp…..
Ja bym nie przesadzała…..

Ale z drugiej strony odczuwam w polskich lekarzach taką tendencje – zapisac hormon i do domu……. zapisac antybiotyk i won…..
nie ma mowy o dietach o wspomaganiu……. wynika to pewnie z tego że naród nasz mało się jeszcze interesuje zapobieganiem wszelkim chorobom …..

nunak2013-12-13 11:10:50

Zamieszczone przez beamama:Dziś w DDTVN była jakaś pani profesurka od endokrynologii, mówiła, że dieta przy hashimoto to mit :Niepewny::Hmmm…:
Tzn bezgluten owszem, bo celiakia b.często hashi towarzyszy, ale nie unikanie np brokułów czy soi….Ja się nie znam zupełnie, powtarzam tylko, co mówiła….

a….. chińszczyznę raz na dwa tygodnie zjem z sosem sojowym …… i nic….
pewnie jakbym jadła codziennie makaron sojowy, sos sojowy i inne takie rzeczy to by miało jakiś wpływ na tarczyce …. a tak to luz….
to samo tyczy się gorczycy – czyli musztardy …… zjem raz w tygodniu parówkę z musztardą i luz….

zdrowy rozsądek po prostu …..
a brokułów nie lubię i mam spokój……

lilavati2013-12-13 11:50:08

Zamieszczone przez Nunak:
a skąd ludzie biora te informacje o wskazanych dietach przy nad i niedoczynności? ponoc z amerykańskich opracowań medycznych….

A jakim cudem te opracowanie omijają poza-amerykańskich naukowców?
Ja wiem, że część lekarz ma wszystko w d….e i nic nie czyta, leczy wg starych standardów, leci po najmniejszej linii oporów ale na szczęście nie wszyscy lekarze, u nas też masę zdolnych ludzi, dużo dobrych lekarzy a jesli chodzi o zdrowe żywienie jakoś amerykańskie zapędy nie zawsze dobrze mi się kojarzą

[quote]
Ale z drugiej strony odczuwam w polskich lekarzach taką tendencje – zapisac hormon i do domu……. zapisac antybiotyk i won…..
nie ma mowy o dietach o wspomaganiu……. wynika to pewnie z tego że naród nasz mało się jeszcze interesuje zapobieganiem wszelkim chorobom …..[/quote]
nie no wg mnie duuuużo w tej kwestii się poprawiło
sporo programów edukacyjnych, w przychodniach, szkołach, sporo kampanii na temat zdrowego odżywiania
fakt faktycznie jednego dnia w szkole rodzice siedzą na wykładach z dietetykiem a kolejnego w ramach drugiego śniadania dziecku do kanapnika dosłownie bomby serwują 🙁

nunak2013-12-13 12:59:33

Zamieszczone przez lilavati:A jakim cudem te opracowanie omijają poza-amerykańskich naukowców?
Ja wiem, że część lekarz ma wszystko w d….e i nic nie czyta, leczy wg starych standardów, leci po najmniejszej linii oporów ale na szczęście nie wszyscy lekarze, u nas też masę zdolnych ludzi, dużo dobrych lekarzy a jesli chodzi o zdrowe żywienie jakoś amerykańskie zapędy nie zawsze dobrze mi się kojarzą

🙁
no nie wiem właśnie…..
i stąd mój sceptycyzm w tej kwestii

mój endo powiedział że jak mi dobrze z ograniczeniem glutenu to ok
dodatkowo jak będę brała tran też nic mi nie będzie …… więc rozsądnie do tego podchodze….

właśnie sobie przypomniałam że jak mnie tak zaczęło poniewierać brzusznie w lecie to piwo odstawiłam i gazowane rzeczy – definitywnie – no nie piłam nic z gazem do czerwca…….
chyba czas wypróbować coś gazowanego …….bo może mogę od czasu do czasu zgrzeszyć kolkom lub piwem:Fiu fiu:

gobin2013-12-22 17:13:39

Przeto ze rzadko ostatnio zagladam na forum to przeoczylam watek.
Nun dobrygy polecam make kukurydziana nawe dla calej rodziny jest o nieboo lepsza – najlepsza cena na ta make to tescobi macro firmy melvit. Nalesniki robilam z gryczana ale sama ta maka nie jest dobra bo trzeba nalesniki robic i jesc od razu. Do bknedli daje ryzowa i ziemniaczana.
Pizze robil mi moj M z ziemniaczanej
Ostatnio robilam murzynka z gryczana kukurydziana i ziemniaczana – o dziwo byl bardzobdobry.
Muffiny robie z gryvzanej i ryzowej pol na pol mielone daje selera zamiast bulki.
Nie uxywam gotowych mieszanej bo mi one srednio smakuja. Tarte robie, jak chcesz przepisy to wrzuce jak bede z komputera pisac. Polecam maki melvit bo nie znalazlam innych w dobrej cenie. Urzywalam wczesniej z ekologicznych sklepownale drogo wychodzilo. Auchan ma produktty belvitu chyba slodycze i makarony tez bardzo dobre. Do spagetii kukurydziany

beamama2014-01-02 11:52:55

Zamieszczone przez gobin:Przeto ze rzadko ostatnio zagladam na forum to przeoczylam watek.
Nun dobrygy polecam make kukurydziana nawe dla calej rodziny jest o nieboo lepsza – najlepsza cena na ta make to tescobi macro firmy melvit. Nalesniki robilam z gryczana ale sama ta maka nie jest dobra bo trzeba nalesniki robic i jesc od razu. Do bknedli daje ryzowa i ziemniaczana.
Pizze robil mi moj M z ziemniaczanej
Ostatnio robilam murzynka z gryczana kukurydziana i ziemniaczana – o dziwo byl bardzobdobry.
Muffiny robie z gryvzanej i ryzowej pol na pol mielone daje selera zamiast bulki.
Nie uxywam gotowych mieszanej bo mi one srednio smakuja. Tarte robie, jak chcesz przepisy to wrzuce jak bede z komputera pisac. Polecam maki melvit bo nie znalazlam innych w dobrej cenie. Urzywalam wczesniej z ekologicznych sklepownale drogo wychodzilo. Auchan ma produktty belvitu chyba slodycze i makarony tez bardzo dobre. Do spagetii kukurydziany

Spróbuj Schara, robiłam pizzę z tej mąki, wyszła zarąbista, dla niezorientowanego nie do odróżnienia od pizzy ze zwykłej mąki, naprawdę, przepis na opakowaniu jest.

Mąka gryczana nie każdemu podejdzie, tak jak i kasza, specyficzny smak ma.

nunak2014-01-02 16:00:10

zakupiłam chlebek i ciabatty do odgrzewania w piekarniku Schara ……. no i powiem że jest róznica….
i w smaku i w cenie niestety też…….

BEA – swoją drogą dziadkowie mogliby zmienić garderobę – w tamtym roku mieli takei same kurteczki :Foch:

monia8-22016-09-13 21:35:04

czy któraś z jadła może te gotowe dania bez glutenu z expres menu? Patrzyłam fajna sprawa szczególnie wyjeżdżając na urlop gdzie niestety w małej ilości restauracji można coś zjeść bez glutenu.

monia8-22016-09-27 19:22:16

zapukałam z ekpres menu kaszkę ryżową z rodzynkami i mlekiem kokosowym. I bardzo mi posmakowała. Na wyjazd jak dla mnie fajna sprawa, jedzenie fajnie zapakowane, dzięki czemu śmiało mogłam zabrać w plecak.

agusiabejbusia2016-10-11 19:56:32

lubię takie kaszki na słodko 🙂 Chyba wejdę na ich stronę i zobaczę co mają ciekawego bo jednak nie zawsze mam czas przyrządzić coś na następny dzień.

agusiabejbusia2016-10-11 19:57:59

lubię takie kaszki na słodko 🙂 Chyba wejdę na ich stronę i zobaczę co mają ciekawego bo jednak nie zawsze mam czas przyrządzić coś na następny dzień.

monia8-22016-10-27 21:50:55

są nowe produkty 🙂 kasza gryczana z morelami ciekawe jak smakuje, hmm.

agniecha-s2016-11-02 12:06:22

Tez miałam taki moment, ze wesżłam w te zdrowa zywnośc, ale jakos zupełnie mi to nie smakuje. Pamiętam jak byłam na otwarciu sklepu ze zdrowa zywnoscią i były tez rózne degustacje. Wiecie, burgery sojowe, jakas morska woda do picia 😀 Nie wytrzymałam i podeszłam do stolika w którym była taka mega dobra kiełbasa… Zostałam tam do końca 🙂

uzabella2016-11-10 20:37:39

Danie, bez którego nie mogę się obejść i jem przynajmniej raz w tygodniu to niestety pod tym względem bardzo mnie zaskoczył, ponieważ w niemal każdej restauracji mogę zamówić sobie burgera bezglutenowego. Burgery sojowe niezbyt mi smakują, niestety nie mają porównania z wołowymi

monia8-22016-11-27 22:02:53

agusiabejbusia i jak zamawiałaś coś w końcu z expres menu? Ja na razie próbuję zupy bo już wszystkie kaszki wypróbowałam hehe.

monia8-22016-12-22 22:29:45

ja robiłam naleśniki z mąki kurydzianej z masą orzechową, znalazłam helio ma akurat bez glutenu. Jednak do ciasta nie dodawałam jaj, bo pierwszym razem wyszły za twarde.

asia5482016-12-23 14:17:41

Ja takie masy robię sama. To wcale nie jest dużo roboty.

Znasz odpowiedź na pytanie: DANIA BEZGLUTENOWE?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mam z dzieckiem taki problem
ona ciągle płacze i płacze a ma już 3 latka
Hej w końcu muszę tu napisać i się was poradzić. Moja córka odkąd się urodziła nie spała prawie wcale, leżała gaworzyła jak była mała a ja żeby spać spokojnie w
Czytaj dalej
Leczenie niepłodności
Clo, Pregnyl
Witajcie dziewczyny, jestem tutaj nowa, w ubiegłym cyklu miałam robione HSG okazało się, że jeden jajowód mam niedrożny, mam też małą macicę, więc jeśli uda się zaciążyć od początku będę
Czytaj dalej