poszukuję pomysłów, sprawdzonych przepisów, na ciepłe dania z dodatkiem serów pleśniowych – coś ciekawego, oprócz nieśmiertelnych grillowanych / smażonych panierowanych camembertów 🙂
mój mąż uwielbia sery pleśniowe pod różnymi postaciami, a ja kompletnie nie mam pomysłów 🙂
22 odpowiedzi na pytanie: dania z serami pleśniowymi
wszelkie zapiekanki – to co zapiekasz z serem zółtym mozna i z plesniowym. ja ostatnio zrobiłam lasagne z cukini i polałam sosem beszamelowym z serem plesniowym lazur. wyszło pycha i dosc mocno czuć było ser.
Dodaje tez do sałatek. i dobre sa takie tosty (trójkąciki) w środku z serem, wędlina, pomidorkiem…
Jedno z moich ulubionych dań – makaron z brokułami i serem pleśniowym
jakiś gruby makaron (rurki, świderki itp)
brokuł
100 g opakowanie sera lazur (może być inny pleśniak)
duża smietana homogenizowana 12%
czosnek
pieprz, sól
Brokuły gotować kilka minut. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić różyczki brokuła na mniejsze części. Na patelnie przekładamy brokuły, wlewamy śmietanę, dodajemy wyciśnięty czosnek i starty ser pleśniowy. Na małym ogniu wszystko mieszamy, aż ser pleśniowy się rozpuści, przyprawiamy pieprzem, solą wg uznania. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię i mieszamy z sosem.
I już – można jeść. Zajmuje to ok. 20 min.
Ja dodaję do tego usmażony filet z kurczaka (smażę i do tego dodaję brokuły i resztę jak w przepisie).
ser pleśniowy z…winkiem 😉 ale to na zimno, więc się nie łapie…
Kilka dni temu jadłam pyszne danie w restauracji “Penne na zielono” – był to makaron rurki ze szpinakiem, czosnkiem, serem pleśniowym i małymi kawałkami kurczaka chyba grillowanego. Coś pysznego !!!!
U nas w domu ma wziecie pizza serowa – ciasto, sos pomidorowy, rozne gatunki sera (pleśniaki koniecznie), pomidory. Lubie tez w sosie do makaronu z brokulami albo szpinakiem (bylo juz wyzej).
Też miałam o tym pisać 🙂
ja robie tez takie sosy do makaronu – kurczak, szpinak, pieczarki, cebulka-szczypiorek, ser pleśniowy lub feta, smietana – konfiguracja dowolna…
dziękuję za wszystkie pomysły 🙂 a myślicie, że sery “ze skórką” też normalnie można dodawać do sosów itp? rozpuści sie ta skórka? powiem szczerze, że wiele z pleśniaków jest dla mnie po prostu za intensywnych w smaku, wolę delikatniejsze, typu camembert, brie, najbardziej mi pasują paczkowane, president. no i o ile do tostów, pizzy czy zapiekanki jest to w sam raz, to zastanawiam się czy w sosie nie będą mi pleśniowe skórki pływać 😉
właśnie wpadła mi do głowy tarta z pieczarkami, kurczakiem i serem pleśniowym, myślicie, że to może być dobry pomysł?
dobry 🙂
Ser typu lazur ma genialny smak na ciepło (pizze serową własnie z tego powodu uwielbia moja córka) – nie jest tak ostry. Zresztą są łagodne wersje lazura.
ja kocham zapiekanki z pleśniakiem i papryką
potrzebne są kajzerki ewentualnie paryska bułka, papryka i lazur
paprykę obsmażamy na patelni dość mocno,
potem wrzucamy na bułkę paprykę i ser pleśniowy i do pieca. mmmm muszę zrobić
do makaronu kiedyś robiłam mascarpone plus lazur rozpuszczałam i lałam na makaron, robie się pare minut przed podaniem
Ja robię filety rybne z lazurem.
Najpierw rumienię na patelni cebulkę, dodaję słodką smietankę, dorzucam zamrożone filety rybne, do tego ser lazur, pieprz, gałka i można się zajadać
Moje ulubione ostatnio:
Pomidory suszone w zalewie (moje ulubione to z rolnika)
Makaron penne
Pomidory w paski, rozgrzewać na patelni olej, wrzucić pomidory + pietrusza poszatkowana + czosnek na sam koniec
Polać tym makaron i pokruszyć serem pleśnoiwym
Na rzaie przechodzi do lamusa 🙁 bo dietę znów zaczynam
to jeszcze SER lazur w hamburgerach
mieso mielone wołowe lub jakies inne :). ja robie mix idyk-wieprzowina
duzo zieleniny – koperek i dymka, pokrojone. objętosciowo tyle co mięsa
sól i pieprz do smaku
łyzeczka musztardy
ser plesniowy starty na tatrce
wymieszac i zrobic kotlety – na grilu albo na patelni. tłuszczu duzo nei trzeba bo sie wytapia z sera i mięsa (na teflonowej)
mozn tez zamiast koperku dac pora – startego a samiast plesniowego sera zwykły żółty
niesamowite, na taki pomysł na pewno bym nie wpadła :))
zrobiłam tę tartę, wyszła boska!
robiłąm na cieście francuskim, zapiekłam je najpierw przez 5 minut samo, a potem rozłożyłam uduszone pieczarki z kurczakiem, plastry camemberta (president z pieprzem) i to zalałam śmietaną 12% roztrzepaną z jajkiem.
piekłam jeszcze 20 minut, polecam 🙂
fajny pomysł na te zapiekanki z serem pleśniowym – muszę wypróbować, bo u nas też wszyscy lubią.
ja ostatnio robiłam makaron kokardki z serem camembert (kupiłam naturalny president) i z brokułami – też wyszedł super, no i szynko się robi 🙂
lubie jako dodatek do pizzy: sos pomidorowy, anchovis, ser plesniowy, moze kawalki karczochow albo bialych szparagow marynowanych, czesto sypie troche orzeszkow piniowych
wychodzi przepyszna
co do serów president, to widziałam ostatnio w sklepie tej firmy właśnie takie jakby topione sery – creme de camembert chyba. ktoś je już jadł? co to za wynalazek?
ja jadłam, wynalazek ot taki, że to serek topiony o smaku sera pleśniowego – camemberta, brie itd. smakuje fajnie, bardzo podobnie do oryginałów, a można nim posmarować kanapki albo dodać do sosu zamiast śmietany – zagęszcza i dodaje smaku 🙂 ja dodaję np. do sosu z brokułami i łososiem.
ser plesniowy topimy i łaczymy ze słodka smietanka polewamy makaron i dorzucamy na wierzch sera zółtego najlepiej takiego parmezanu uwielbiam az mi slinka leci superszybkiew przygotowaniu a ija dodaje 2 zabki czosnku
i jeszcze do tego dodaj szpinak – to dopiero pychota!!!
właśnie to miałam dziś na obiad
Znasz odpowiedź na pytanie: dania z serami pleśniowymi