Dieta Montignac -przepisy na dania prosze

Dziewczyny, nie tyle sie odchudzam, co zdrowo odżywiam…
Niewiele wiem na temat tej diety…
Wiem, że zero ziemniaków, chleba, ryzu, gotowanej marchwii, braków, alkoholu, słodyczy…

Ale czy macie przepisy na gotowe potrawy, co Wy jadłyscie, moze macie menu na cały dzień??

ja dziś jadłam:
jogurt z musli (sniadaie)
zupa – krupniik (bez marchwii)
2 jabłka
2 jaja (kolacja)

skromnie, bo nie mialam nic w lodówce, dopiero lece na zakupy:)
dzieki z góry:)

Bruni i Filipek 19mcy!

10 odpowiedzi na pytanie: Dieta Montignac -przepisy na dania prosze

  1. Re: Dieta Montignac -przepisy na dania prosze

    tu sa jakies przepisy:

    tez sie przymierzalam do tej diety ale dla mnie to za duzo pilnowania sie…u mnie najszybsze efekty sa po odstawieniu chleba i slodyczy (slodycze to 90% mojej diety obecnie)…chudne natychmiastowo…tylko ze cholera znowu zaczelam jesc slodycze (a juz 3 tygodnie byl spokoj)… Ale to wszystko przez meza bo nie ma go po 14 godzin na dobe i wariuje z samotnosci…

    • Re: Dieta Montignac -przepisy na dania prosze

      no co Ty??? zadna dieta nie jest zdrowa:)

      Agniesia 07.07.02 + Adrianek 03.01.04

      • Re: Dieta Montignac -przepisy na dania prosze

        może [Zobacz stronę] też znajdziesz coś dla siebie

        • Re: Dieta Montignac -przepisy na dania prosze

          Bruni, znam kilka osob, ktore praktykuja… powoli wyrobisz sobie swoj rytm – bo nie kazdemu odpowiada np. wyeliminowanie tluszczu… innymi slowy dwie osoby na Montim moga miec zueplnie rozne jadlospisy… moja znajoma np. musiala od czasu do czasu zjesc zgodna z Motnim jajecznice…
          a schudla 20 kilo w 20 tygodni (oczywiscie Ty chyba tyle nie planujesz? 😉 )

          Wiem, ze jest nawet zgodny z Montim majonez – Kielecki (u mnie niestety niedostepny)
          Mozesz jesc makaron al dente z sosem na przecierze bez cukru, rozne rzeczy… poszukam czegos przykladowego…

          Uwaga – lece z przepisami od moich znajomych :

          PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS ZGODNIE Z METODĄ MONTIGNAC

          Śniadania:
          Białkowo-tłuszczowe bez chleba-np.smażone lub gotowane jajka,ser,chuda szynka i surowe warzywa(sałata,pomidor,ogórek,seler naciowy,pieczarki)
          Białkowo-węglowodanowe -np.chleb z mąki z pełnego przemiału,dżem bez cukru,chudy twarożek z ziołami,chude mleko,chudy jogurt z muesli bez cukru.
          W drugiej fazie diety,gdy nie masz juz nadwagi,każdy dzień zaczynaj od zjedzenia owocu albo wypicia soku z pomarańczy czy grejpfrutów. Po pół godzinie mozna zjeść śniadanie.

          1.DZIEŃ

          OBIAD- zupa selerowa,kurczak z woka
          Przygotowanie kurczaka:
          ząbek czosnku pokrój,podsmaż na łyżce oliwy z 10-15 dag pokrojonego fileta z kurczaka.Gdy mięso się zrumieni,dodaj 2 cebule pokrojone w krążki i 3-4 pokrojone w plasterki pieczarki.Krótko podsmaż.Dorzuć 2 łyżki zblanszowanego zielonego groszku.Dopraw cząbrem,solą i pieprzem. Posyp kiełkami lucerny.
          Zupa selerowa:
          Łyżkę pokrojonego pora podsmaż na łyżce oliwy.Dodaj 1/4 startego selera,łyżeczkę soku z cytryny i szklankę wrzątku.Gotuj 15 min.Zmiksuj,dopraw solą, wymieszaj z 2 łyzkami jogurtu.
          KOLACJA-ryż z zielonym sosem
          Przygotowanie: 1/4 szklanki pełnoziarnistego ryzu ugotuj w wodzie lub chudym bulionie.Dodaj pokrojona dymkę i duza szczyptę posiekanej natki pietruszki. Podaj z sosem z ugotowanych, zmiksowanych warzyw(10 dag brokułów i kalafiora,łodygi selera naciowego,1/4 pora,1/2 średniej cebuli,kawałka ostrej papryczki) doprawionych sola,pieprzem i gałką muszkatołową.

          2 DZIEŃ

          OBIAD-makaron z czerwonym sosem
          Przygotowanie:2 średnie pomidory pokrój w plastry.Ułóż w żaroodpornym naczyniu,posyp posiekaną ostrą papryczką(wystarczy 1/2 cm) i czosnkiem.
          Czerwona cebulę obierz,pokrój w krążki. Nałóż na pomidory.Oprósz pieprzem,solą,suszonymi ziołami prowansalskimi.Kilka pieczarek i bakłażan pokrój w drobną kostke,posyp cebulę. Piecz w temperaturze około 180 stopni,aż warzywa będą miękkie.7-8 dag makaronu z pełnowartościowej mąki ugotuj w chudym bulionie lub wodzie. Polej sosem warzywnym.
          KOLACJA-kurczak z czosnkiem i cytryną
          1duże lub 2 małe udka kurczaka(bez skóry) natrzyj sola i pieprzem. Na łyżce oliwy lekko podsmaż 3-4 przekrojone ząbki czosnku,gałązkę (lub 1/4 łyżeczki suszonych liści) tymianku i rozmarynu.Dodaj kurczaka,pokrojoną na ćwiartki niedużą cytrynę i 5 łyżek bulionu. Piecz 40-50 minut.Wyjmij kurczaka i cytrynę,sos przetrzyj przez sito. Podawaj z sałata.

          3.DZIEŃ

          OBIAD-poledwica wieprzowa w sosie serowym,smażona cykoria.
          Przygotowanie cykorii:4 małe cykorie przkrój wzdłuż,usmaż z obu stron na odrobinie oleju.Gdy sie zrumienią, zmniejsz ogień,dolej łyżkę wody i duś jeszcze 3-4 minuty.Oprósz sola,pieprzem i gałka muszkatołową.
          Polędwica wieprzowa w sosie serowym
          10-15 dag poledwicy usmaż na oliwie,wyjmij mięso,odstaw w ciepłe miejsce. Na tym samym tłuszczu lekko podsmaż pokrojony ząbek czosnku i kawałek posiekanej ostrej papryczki.Dodaj 2-3 pokrojone w plasterki pieczarki i 1/2 pokrojonej w piórka cebuli,smaż 3 minuty.Wymieszaj z łyżeczką rozkruszonego sera pleśniowego,4 łyzkami jogurtu i 3 łyzkami białego wina. Podaj z mięsem.
          KOLACJArisotto z grzybami
          Przygotowanie: 7-8 dag niełuskanego ryżu ugituj w chudym bulionie. Mały por,1/2 cebuli i ząbek czosnku drobno pokrój. Podsmaż bez tłuszczu,często mieszając.Wymieszaj z osączonym ryżem. Podgrzewaj 2-3 minuty na małym ogniu.Dodaj 3 łyżki chudego bulionu,3 łyżki białego wina i łyżke wody,w której moczyło się kilka suszonych grzybów. Podgrzewaj,aż prawie cały płyn odparuje. Połącz z pokrojonyminamoczonymi grzybami i 15dag pokrojonych w plasterki, zblanszowanych pieczarek.Dopraw sola i pieprzem. Posyp posiekana dymką iu natka pietruszki.

          4 DZIEŃ

          ODIAD-zupa cebulowa,czerwona sałatka
          Przygotowanie zupy:3-4 pokrojone cebule,por, ząbek czosnku ugotuj w 200ml chudego bulionu.Zmiksuj,dolej 200 ml bulionu,gotuj 2-3 minuty.Dopraw sola i pieprzem. Posyp pokrojoną dymką,natką pietruszki i grzankami z kromki chleba z mąki z pełnego przemiału.
          Czerwona sałatka:Duży pomidor obierz ze skórki,pokrój w kostke,usuń pestki.Wymieszaj z 1/2 rozdrobnionej czerwonej papryki,1/2 pokrojonej w krążki ostrj papryczki i małą posiekana szalotką.Dodaj łyżkę posiekanej pietruszki,1/2 łyżki soku z cytryny,łyżeczke oliwy.Dopraw pieprzem i solą,delikatnie wymieszaj.Ułóż na lisciach sałaty.
          KOLACJA-jajecznica z brukselka,tosty z bakłażanów.
          Przygotowanie jajecznicy:2 jajka roztrzep z 2 łyżkami jogurtu,odrobinę kminku,soli i pieprzu.Wlej na pokrojona brukselkę(15dag)podsmażona z 1/2 małej posiekanej cebuli. Smaż, aż masa się zetnie.
          Przygotowanie tostów:4 plastry bakłażana posyp solą.Opłucz po 30 minutach. Posmaruj twarogiem z czosnkiem.Złóż po 2 plastry,wsuń między nie po plasterku chudego żółtego sera.Zapiecz w tosterze.

          5 DZIEŃ

          OBIAD-papryka faszerowana
          Zieloną papryke przekrój wzdłuż na pół,oczyść z pestek.Obgotuj 5 minut,osącz.1/2 cebuli,10 dag mielonej cielęciny podsmaż na odrobinie oliwy.Wymieszaj z jajkiem,łyzką posiekanej natki,szczyptą soli i ziół prowansalskich. Nałóż do połóek papryki. Piecz 15-20 minut.

          KOLACJA-zupa pomidorowa,sałatka jarzynowa na ciepło.
          Przygotowanie zupy:1/4 pora i łodygi selera naciowego oraz 1/2 ząbka czosnku rozdrobnij,podsmaż na odrobinie oliwy.Dodaj 25dzg pokrojonych pomidorów.Duś na wolnym ogniu,aż warzywa będą miękkie.Zmiksuj,przetrzyj przez sito.Dodaj niewielką ilość wody,dopraw solą i pieprzem.Wymieszaj z łyżką jo9gurtu,posyp posiekaną bazylia i pokrojonym w kostkę małym pomidorem.
          Przygotowanie sałatki:10 dag fasolki szparagowej zblanszuj we wrzątku.1/2 selera obgotuj przez 3 minuty w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. Pokrój w słupki,wymieszaj z osączona fasolką.oprósz sola i pieprzem. Polej ciepłym sosoem z łyżeczki soku z cytryny i 1/2 pokrojonej czerwonej cebuli podsmażonej na łyżeczce oliwy.

          6.DZIEŃ

          OBIAD-tortilla z warzywami
          1/2 cebuli i 1/2 ząbka czosnku pokrój,podsmaż na odrobinie oleju z 1/2 z 1/2 pokrojonej zielonej papryki,1/3 małej cukinii i małą garścią pokrojonej fasolki szparagowej.Wlej jajko roztrzepane z łyżeczka jogurtu,posiekana natką,cząbrem,szczypta soli i pieprzu.Gdy spód sie zetnie,dopiecz w piekarniku.
          KOLACJA-ser feta w szpinaku
          Przygotowanie: na łyżce oliwy podsmaż posiekany ząbek czosnku i pokrojoną w drobna kostke szalotkę.Dodaj 25 dag szpinaku. Swieży szpinak duś,aż stanie się miękki,mrożony-aż odparuje większość płynu. Przełóż na sito,dobrze odciśnij.Z masy szpinakowej uformuj placuszki, z pokruszonej fety-małe kulki.Otocz je płaszczykiem ze szpinaku.Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym,na każdej kulce połóż wiórek masła. Posyp prażonym sezamem,piecz około 10 minut.Kulki przełóż na talerz,polej sosem z pieczenia. Podaj z pokrojonym na cienkie plasterki pomidoremposypanym szczypiorkiem.

          7.DZIEŃ

          OBIAD-tzatziki z pieczywem
          Przygotowanie:1/2 ogórka obierz.oczyść z pestek,pokrój w drobna kostkę.Wymieszaj z posiekana dymką, zmiażżonym ząbkiem czosnku,łyżką posiekanej natki pietruszki i 250ml gęstego chudego jogurtu.Dopraw sola i pieprzem.Zjedz z grzanką z chleba z pełnego przemiału i pomidorem lub papryką.
          KOLACJA-dorsz pieczony
          Do żaroodpornego naczynia cienko posmarowanego olejem nałóż 1/2 pokrojonego w talarki pora oraz oprószony sola i pieprzem filet z dorsza(około 15dag). Cebulę pokrój,lekko podduś na łyżeczce oliwy.Wymieszaj ze sporą szczyptą curry oraz 3-4 łyżkami śmietany(9% tłuszczu). Nałóż na rybę. Posyp łyżką startego chudego żółtego sera. Piecz 25-30 minut.2 pomidory posmaruj odrobina oliwy z dodatkiem zmiażdżonego czosnku.Zapiekaj przez 10 minut w temperaturze około 180 stopni. Podaj do ryby.

          inne przepisy

          RYZ Z WARZYWAMI

          ryz basmatii
          sos:
          cukinia
          paprykiprzynajmniej dwa kolory czerwona, zolta lub zielona
          zabek czosnku zgnieciony przez praske
          fasola:czarna biala moze byc light w sosie pomidorowym
          oliwa
          na oliwie przez 5 min podsmazamy pokrojone w kosteczke warzywa i czosnek
          dokladamy fasole i 3 lyzki smietany light czekamy az sie zagrzeje i jemy
          Acha oczywiscie sol pieprz curry do smaku.

          Monti podaje to z kurczakiem i czarna fasola o wlasnej produkcji salsa.

          ZUPA Z BROKULOW

          Gotuje wywar na kurczaczku dodaje troche soli, i warzywka oprocz marchewki oczywiscie. Jak przestygnie sciagam tluszcz(zalezy na czym gotujesz bo jak na piersi to nie ma go prawie) nastepnie na gotujaca sie wode dodaje brokuly same kwiatki i gotuje to pare sek. Pozniej wladam je do garnka z lodem. W ten sposob nie traca koloru. Wrzucam to do miksera i miksuje dodaje troche rosolku. Pozniej wszystko wlewam do rosolku i gotuje przez chwile. Taka zupe mozna zaprawic light smietana nie duzo. Jem to z zoltym starym serem light albo zoltym byle nie mial weglowodanow albo minimalne ilosci. traktuje ten stary ser jak makaron
          Mi tak przygotowana zupa bardzo smakuje. Zamiast sera mozesz dodac jajko

          SZPINAK Z RYŻEM
          Paczka szpinaku mrożonego,
          3 cebule pokrojone w krążki,
          1 szklanka ryżu,
          1 pęczek posiekanego koperku
          5 łyżek oliwy,
          sól, pieprz,
          sok z cytryny

          PRZYRZĄDZANIE

          Szpinak rozmrażamy w rondlu na średnim ogniu. Cebulę smażymy na patelni na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany koperek. Cebulę z koperkiem dodajemy do szpinaku. Jeśli ze szpinaku odparowała woda należy dolać około 2 szklanek. Wsypujemy opłukany ryż i dusimy pod przykryciem na małym ogniu mieszając co kilka minut aż do momentu kiedy ryż będzie miekki. Szpinak z ryżem podajemy polany obficie sokiem z cytryny…

          To ja podam przepis na salatkę z kurczaka i brokułów, strasznie mi smakuje i wszystkim polecam:-)

          Bierzemy piers z kurczaka, paczke mrozonych brokułów, paczkę płatków migdałowych, oczywiście sól,pieprz, pliwe z oliwek
          Kurczaka kroimy na małe kawałki, polewamy odrobina sosu sojowego i smażymy na oliwie, pozniej solimy, pieprzymy, brokuły gotujemy (krótko, zeby nie zrobiła się miazga zielona) migdały smażymy na oliwie z oliwek, pozniej wszystko razem mieszamy i poczekamy az sie przegryzie z aromatem migdałów.

          fasolkę szparagową.
          0,5kg fasolki
          2 łyż. oliwy z oliwek
          czosnek posiekany
          dymka posiekana
          ok.0,5 szkl.jogurtu nat.(w przepisie jest śmietana)
          przyprawy
          Fasolkę ugotować na pół twardo, w woku na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek
          dodać fasolkę,całość podgrzać i wlać śmietanę(uwaga jogurt może się zważyć)
          przyprawić do smaku.
          Ja na wierzch posypałam to startym rokpolem–pyszota

          FRUTTI DI MARE Z WARZYWAMI I RYŻEM.
          ============================
          – 2 szklanki mieszanki ryżu dzikiego i parabolicznego
          – 1 kg mrożonych owoców morza Frutti di mare / mieszanych/
          – 2 selerki,
          – 2 marchewki,
          – por,
          – oliwa z oliwek,
          – 100 g kukurydzy konserwowej,
          – 100 g groszku konserwowego,
          – przyprawy: czosnek, biały pieprz, sos sojowy.
          Sposób przygotowania:
          ===============
          Ryż ugotować /gotuje sie 20-30 minut na bardzo wolnym ogniu w dużej ilości osolonej wodzie/
          Warzywa umyć, oczyścić i pokroić w paski.
          Rozgrzać oliwę i mieszając smażyć warzywa aż będą kruche.
          Dodać owoce morza, kukurydzę, groszek, przyprawy i wymieszać.
          Całość smażyć jeszcze kilka minut i wymieszać z ryżem.
          Podawać natychmiast.
          Mieszankę taką można podawać jako danie samodzielne, jako nadzienie do dziczyzny i drobiu, a także odsmażać z dodatkiem warzyw i grzybów.
          Połączenie ryżu dzikiego i parabolicznego to wspanialy, niepowtarzalny smak i wysokie wartości odżywcze.
          Jest to wyjątkowa mieszanka szlachetnego ryżu rosnącego wyłącznie w Kanadzie i USA. Ale u NAS można go kupić.
          SMACZNEGO!!!!!!!!

          ryba z groszkiem
          Filety rybne
          groszek
          koperek
          2 lyzki mleka
          sol, pieprz, sok z cytryny, oliwa
          1 lyzeczka przyprawy do ryb

          Rybe pokroic na kawalki, dac do miski, dodac przyprawy, oliwe i sok. Wymieszac. Odstawic na pol godziny. Usmazyc. Pod koniec smazenia dodac groszek. Jajka roztrzepac z mlekiem, sola i koperkiem. Zalac tym cala rybe i smazyc dalej na wolnym ogniu jak omlet.

          KURCZAK PO MAROKANSKU
          potrzebne jest:
          – 3 lyzki oliwy z oliwek
          – 2 poszatkowane cebule
          – 3 duze zabki czosnku przetartego przez praske
          – kurczaka nozki w ilosci odpowiedniej (ja mialam cztery male) pokrojone na czesci
          – 1 limetka pokrojona na cwiartki
          – 2 lyzki wycisnietego soku z cytryny
          – 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
          – 2 lyzki utartego korzenia imbiru
          – 1 lyzeczka szafronu
          – 1/2 lyzeczki proszku “cumin” (nie kminek, ale cos w tym rodzaju)
          – 1/4 lyzeczki soli selerowej
          – 1/4 lyzeczki cynamonu
          – sol i pieprz
          – 2 1/2 szklanki bulionu albo rosolu domowej roboty
          – 1/4 szklanki pokrojonych zielonych oliwek
          – 1/4 szklanki pokrojonych czarnych oliwek

          W odpowiedniej wielkosci garnku nalezy rozgrzac oliwe i zrumienic cebule, czosnek i mieso. Dodac pozniej cwiartki limetki (ja mialam zwykla cytryne), sok z cytryny i przyprawy. Nastepnie bulion i to wszystko zagotowac. Przykryc pokrywka i na srednim ogniu dusic przez 40 minut. Jezeli jest taka potrzeba, mozna dodac wiecej bulionu w miedzyczasie zeby sie nic nie przypalilo. Na koniec dodac trzeba oliwki i gotowac jeszcze przez nastepne 15 minut.
          Smak na koncu byl dosyc interesujacy. Podalam mieso z sosem na plackach zrobionych z maki z ciecierzycy.

          CURRY Z RYBY

          Porcja dla 6 osob

          Potrzebne jest:
          – 1 kg bialej ryby
          – 500 g cebuli
          – 200 ml jogurtu naturalnego
          – 1 lyzeczka sproszkowanego imbiru
          – 1 lyzeczka curry
          – 1 lyzeczka slodkiej sproszkowanej papryki
          – 2 lyzeczki garam masala
          – 5 lyzeczek oliwy
          – zielona pietruszka i plasterki cytryny do przybrania

          Rybe trzeba oczyscic, oplukac, osuszyc. Pokroic na kawalki i zalac jogurtem. Odstawic na 30 minut.
          Cebule obrac, polowe pokroic na talarki, druga polowe zetrzec na tarce, oproszyc imbirem i dokladnie wymieszac.
          Rozgrzac nalezy oliwe i podsmazyc plasterki cebuli na zloty kolor. Polaczyc potem ze starta czescia cebuli, przyprawic sola i curry, wymieszac i podgrzewac przez 2-3 minuty na malym ogniu.
          Kawalki ryby z jogurtem przelozyc do cebuli, dodac papryke czerwona i garam masala, przykryc i dusisc przez 15 minut na malym ogniu. Ja dolewam zwykle jeszcze troche wody, zeby mialo co wyparowac.
          Podaje albo z makaronem sojowym albo z fasoli mung i jest bardzo smaczne.

          TWAROŻEK ZE ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI:
          SKŁADNIKI:
          250g chudego twarogu
          łyżeczka posiekanego szczypiorku
          3 łyżeczki posiekanych ziół do wyboru: natka pietruszki, selera, kolendry, cząbru, trybuli lub listki mięty (czosnek)
          pieprz i sól

          Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i doprawic do smaku pieprzem i sola. Do sitka wlozyc serwetke lub papierowy recznik, sitko powiesic nad miska, napelnic twarozkiem i pozostawic na conajmniej 6 godz. Twarozek przelozyc do zamykanego pojemniczka i przechowywac (maksimum 3 dni) w lodowce.

          TWAROŻEK Z SUSZONYMI ZIOŁAMI:

          SKŁADNIKI:
          250 g chudego twarogu
          1/2 łyżeczki mielonej papryki (ostrej)
          kilka ziarenek kminku; (ewentualnie czosnek)
          pieprz i sól

          Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Do sitka włożyć serwetkę lub papierowy ręcznik, sitko powiesić nad miską, napełnić twarożkiem i pozostawić na co najmniej 6 godz. Twarożek przełożyć do zamykanego pojemniczka i przechowywać (maksimum 3 dni) w lodówce.
          w fazie II można ewentualnie dodać 1/2 łyżeczki musztardy lub proszku musztardowego.

          TZATZIKI
          Tzatziki wyśmienicie smakują w posiłku węglowodanowym, na grzance z chleba pełlnowartościowego (z mąki z pełnego przemiału) z pomidorem i papryką.

          SKLADNIKI:
          1/2 ogorka
          1-2 cebule dymki, pokrojone na talarki,
          zabek czosnku, drobno posiekany
          1/4 litra chudego jogurtu
          lyzka drobno posiekanej kolendry lub natki pietruszki
          pieprz i sol

          obrac ogorek, lyzka usunac pestki i pokroic go w drobna kostke. Kawalki ogorka przelozyc do zamykanego pojemnika, wymieszac z cebula, czosnkiem, jogurtem i drobno posiekanymi ziolami. Miszanke doprawic do smaku pieprzem i sola.
          Tzatziki pozostawic w lodowceprzez godzine, aby nabrala smaku. Przechowywac nie dluzej niz 3 dni.

          GORĄCE ZAKĄSKI

          SAŁATKA JAJECZNA:
          (dla 4 osób)

          SKŁADNIKI:
          4-8 ugotowanych jaj niezupełnie na twardo

          DRESSING:
          1 dl białego wina
          2 żółtka
          100g tłustego twarogu (odsączonego)
          1/2 pęczka trybuli drobno posiekanej
          1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
          pieprz i sól

          DEKORACJA:
          sałata lodowa pokrojona w paseczki
          pomidor, bez skórki i pestek, pokrojony w paski
          sos vinaigrette

          w rondelku podgrzać wino aż wyparuje do objetości ok. 3 łyzek. W dużym garnku zagotować wodę. Na garnku z wrzącą wodą ustawić rondelek do którego wbić żółtka. Żółtka ubijać (“au bain marie”) z winem aż powstanie gesta piana jajeczna.
          Mieszając dodawać stopniowo twarogu, połączyć z trybulą i pietruszką doprawić do smaku pieprzem i solą.

          Ciepły dressing podawać do ugotowanych jaj. Potrawę uzupełniać sałatą lodową z pokrojonym pomidorem w sosoe vinaigrette.

          PRZEPIS NA SOS VINAIGRETTE:

          WARIANT A:

          SKŁADNIKI:
          2 łyżki soku z limonek
          6 łyżek oliwy z oliwek
          plsterek (ok 1 cm) korzenia imbiru
          ząbek czosnku

          wszystkie składniki wymieszać w zamykanym słoiczku i dobrze wstrząsnąć.

          WARIANT B:

          SKŁADNIKI:
          łyżka octu
          4 łyżki oliwy z oliwek
          ostra papryczka
          ząbek czosnku

          wszystkie skladniki wymieszać w zamykanym słoiczku i dobrze wstrzasnać.

          WARIANT C:

          SKŁADNIKI:
          łyżka octu (balsamico albo malinowego)
          4 łyżki oliwy z oliwek
          pieprz i sól

          wszystkie składniki wymieszać w zamykanym słoiczku i dobrze wstrzasnać.

          w fazie II można dodać do różnych rodzajów sosów vinaigrette łyżeczkę musztardy.

          GORACE ZAKASKI CD.

          SLONE BABECZKI JAJECZNE
          (dla 2 osob)

          SKLADNIKI:
          2 jaja
          lyzka kwasnej smietany
          lyzka tartego parmezanu
          pieprz
          olej lub maslo do natluszczenia foremek.

          DODATKI:
          2 plastry wedzonego lososia (lub szynki parmenskiej)
          2 lyzki swiezej smietany
          pieprz i sol
          sok z limonek lub cytryny
          kilka listkow bazylii

          DEKORACJA:
          salata lodowa
          2 pomidory pokrojone w plasterki

          Podgrzac piekarnik do temp. 180 C (ok 380- 395 F) Natluscic olejem lub maslem 2 foremki do ciastek lub male naczynia do sufletu. Wstawic do lodowki, dzieki temu jajeczne ciasto latwiej bedzie odchodzic od foremki.
          W miscerozbic jaja z kwasna smietana i doprawic mieszanke do smaku parmezanem i szczypta pieprzu. Mieszanke jajeczna wlozyc do foremek i piec ok. 10 minut. Babeczki jajeczne odstawic do ostygniecia a nastepnie wylozyc na talerzyk.
          Do swiezej smietany dodac sok z limonek pieprz i sol. Babeczki podawac z plasterkiem wedzonego lososia (salomon) lub szynki parmenskiej lyzka doprawionej smietany i listkami bazylii. Danie ozdobic pokrojona w paski salata lodowa i plasterkami pomidorow.

          BAKŁAŻANY Z JAJEM SADZONYM

          SKŁADNIKI:
          duży bakłażan lub 2 male
          3 łyżki oliwy z oliwek
          olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
          cebula (mogą być 2 szalotki) drobno posiekana
          ząbek czosnku drobno posiekany
          2 duże pomidory pokrojone na kawalki
          łyżka oregano drobno posiekanego
          3 lyzki posiekanej natki pietruszki
          pieprz i sól
          2-4 jaja

          DODATKI:
          kilka łodyg selera naciowego, obranego i pokrojonego na cienkie podłużne paski

          DEKORACJA:
          lyzka drobno posiekanej natki pietruszki

          Baklazany przeciac wzdluz na polowki ostrym nozem naciac rowki na wewnetrznej stronie. na Patelni rozgrzac oliwe i ulozyc na niej baklazany rowkami do spodu. Smazyc je ok. 10 min.
          Odrobina oleju natluscic naczynie zaroodporne. Podgrzac piekarnik do temp 200 C. Baklazany ostudzic nastepnie wydrazyc lyzka a wydrazony miazsz drobno posiekac.
          Ponownie rozgrzac oliwe i podsmazyc cebule
          , czosnek pomidory i drobno posiekany miazsz z baklazanow. Mieszanke doprawic pieprzem i sola i czescia oregano oraz posiekana pietruszka.
          Mieszanka wypelnic wydrazone polowki baklazanow, w srodku zrobic wglebienie. Polowki ulozyc obok siebie w naczyniu zaroodpornym. Kazde wglebienie wypelnic rozbitym jajem i wstawic naczynie do piekarnika. Zapiekac ok 15 minut. Zoltko moze byc troche miekkie.
          Przed podaniem posypac potrawe drobno posiekana natka pietruszki. Podawac z paskami selera naciowego.

          CUKINIA Z JAJEM SADZONYM
          Według podanego przepisu można przyrządzić potrawę z cukinii. Pozostałe skladniki są identyczne.

          MAKARON “TRZY SERY”

          Proporcje na 4 osoby
          Potrzebne jest:

          – 2 szklanki makaronu sojowego
          – 1 lyzka oliwy z oliwek
          – 1 1/2 szklanki przetartych pomidorow (ja uzywam z puszki)
          – 1 zabek czosnku przetartego przez praske
          – 2 lyzki posiekanej natki pietruszki
          – sol i pieprz
          – 1/2 szklanki sera cheddar
          – 1/2 szklanki sera mozzarella (lepiej taki odchudzony;)
          – 1/4 szklanki sera parmesan

          Makaron trzeba ugotowac w osolonej wodzie przez 10 minut, odcedzamy. Nastepnie mieszamy z pomidorami, czosnkiem, oliwa, pietruszka, solimy i pieprzymy. Wrzucamy to wszystko do naczynia zaroodpornego i pokrywami serami. W piekarniu rozgrzanym do temperatury 180 stopni pieczemy 30 minut.
          To wszystko:) prosto i smacznie:)

          Dobra, wysylam bo post bedzie za dlugi… zaraz lece dalej 😉

          • Re: Dieta Montignac -przepisy na dania prosze

            Mam nadzieje, ze wybacz to kopiowanie z innego forum – czasami moze byc w trakcie przepisu jakis tekst dziwny 😉

            no wiec cytuje dalej:

            INSTRUKCJE JAK I INNE INFORMACJE:

            Jeżeli chcemy “zgubić” dużo kg, musimy bardzo konsekwentnie przestrzegac okreslonych regul. Najwazniejsze jest to zeby spozywac potrawy skladajace sie z produktow zawierajace tylko dobre weglowodany i nie laczyc ich z tluszczami.
            Przejzysty jadlospis moze okazac sie bardzo pomocny. Proponujemy zestawy dan na pierwsze 6 tyg. odzywiania sie zgodnego z zasadami Metody. Jesli chodzi o sniadania i lekkie obiady dajemy kilka ogolnych wskazowek. Dania kolacyjne zostaly szczegolowo opracowane i opatrzone odnosnikami do przepisow.

            ŚNIADANIE:
            OWOCE
            Jezeli lubia panstwo owoce i soki owocowe, dobrze jest zjesc pomarancze albo wypic szklanke swezego soku z pomarnczy lub grejpfruta na pol godz. przed posilkiem. Mozna rowniez zjesc jablko, kiwi lub inne swieze owoce.Dopiero po pol godzinie powinno sie spozyc sniadanie.
            Jezeli wolicie jesc owoce o innejporze to koniecznie nalezy je spozywac na czczo: 3 godz. po posilku weglowodanowym lub 4 godz. po posilku tlustym. Po zjedzeniu owocow nalezy odczekac pol godz. zanim znowu cos zjemy.

            * decydujac sie na sniadanie weglowodanowe, zaleznie od osobistych preferencji, mamy do wyboru nastepujace mozliwosci:
            – Chleb z maki z pelnego przemialu (pelnowartosciowy) – ewentualnie grzanki – z dzemem bez cukru lub jezeli bardziej wolimy slone potrawy z odsaczonym twarozkiem ziolowym.
            – chudy twarog, chude mleko, chudy jogurt z ziarnami lub muesli, ale bez cukru czy miodu, dodatkiem lyzeczki deserowej dzemu bez cukru.
            Pijemy kawe bez kofeiny lub herbate.

            * decydujac sie na sniadanie tluste, mozna wybrac posilek sporzadzony na przyklad ze smazonych lub gotowanych jaj, sera i szynki(do wyboru), ale bez chleba, ktory mozna zastapic salata, pomidorem, ogorkiem, selerem naciowym i/lub pieczarkami. Jezeli chcemy “zgubic” duo kg lepiej zrezygnowac z owocow i soku owocowego przed sniadaniem. Nawet niewielka ilosc cukru (z owocow) moze spowodowac, ze trzustka zacznie produkowac insuline.
            UWAGA TYCH SNIADAN NIE POWINNO SIE ZJADAC CZESCIEJ NIZ 2 RAZY W TYGODNIU.

            LEKKI OBIAD:

            * potrawy weglowodanowe ni roznia sie wiele od sniadania. Bardzo smaczne sa np. kanapki ze slonym twarozkiem ziolowym i plasterkiem pomidora, zapieczone w tosterze.

            * W przypadku zecydowania sie na posilek tlusty, najwiecej propozycji znajdziemy w rozdzialach salatki, gorace zakski i zimne zakaski.
            Salate lub inne surowe warzywa mozna polaczyc z porcja sera lub chudej wedliny czy chudego miesa. Moze to byc gotowany lub pieczony kurczak, surowa lub gotowana szynka, mieso wedzone (rostbeef). Omlet ziolowy z szynka i serem lub jaja sadzone z salata sa jak najbardziej dozwolone.

            Nalezy pamietac ze posilki musza byc urozmaicone. Dotyczy to zarowno doboru warzyw jak i miesa czy nabialu.
            Radzimy aby tluste posilki byly poprzedzaneprzynajmniej jednym posilkiem welowodanowym. Jezeli sniadanie i lekki obiad beda skladac z potraw weglowodanowych to niezbedne proporcje zostana zachowane. Montignac radzi aby w fazie I spozywac cieply posilek weglowodanowy 2 lub 3 razy w tygodniu. W tym okresie trzeba ograniczyc picie alkoholu do jednego kieliszka wina podczas glownego posilku. Deser w fazie I sklada sie glownie z sera z salata, surowek lub odsaczonego nabialu. Po posilku weglowodanowym jedzenie sera jest oczywiscie zabronione. Mozemy jesc jedynie chudy twarog albo jogurt z dzemem bez cukru lub owocami jagodowymi.

            ALATKI

            SZPROTKI WEDZONE Z SALATA:
            (dla 2 osob)

            SKLADNIKI:
            16 wedzonych szprotek
            50g salaty (lub roszponki), umytej i odwirowanej
            1/4 ogorka pokrojonego na cienkie plasterki
            2 lodygi selera naciowego, pokrojonego w bardzo cienkie paski
            lyzka szczypiorku drobno posiekanego
            lyzka drobno posiekanej pietruszki

            DRESSING:
            lyzka majonezu (wg. przepisu ktory podalam wczesniej)
            lyzeczka soku z cytryny

            wymieszac dobrze skladniki dressingu
            W salaterce wymieszac delikatnie plasterki ogorka z selerem, szczypiorkiem i pietruszka.
            Calosc polacdressingiem
            Na koniec polaczyc z salata lub roszponka i nalozyc porcje salatki na talerze, a na niej ulozyc szprotki

            SALATKA Z TUNCZYKA Z BIALA KAPUSTA
            (dla 2 osob)

            Biala kapusta (podobnie jak papryka i dymka) wymaga czasu (ponad 2 godz.) w ciagu ktorego nabierze miekkosci a nastepnie przez godzine musi nabierac smaku po polaczeniu z innymi skladnikami. Trzeba wiec przeznaczyc co najmniej 3 godz. na przygotowanie. Proces ten mozna skrocic parzac kapuste wrzaca woda.

            SKLADNIKI:
            300 g bialej kapusty bardzo drobno poszatkowanej
            1/4 papryki pokrojonej w bardzo mala kostke
            2 dymki pokrojone w cieniutkie talarki
            1/4 lyzeczki kminku
            pieprz i sol
            100g tunczyka odcedzonego
            lyzeczka drobno posikanej natki pietruszki i/lub kolendry

            DRESSING:
            lyzka bialego octu lub soku z cytryny
            3 lyzki oliwy z oliwek

            DEKORACJA:
            2 duze cykorie
            kilka listkow natki pietruszki/kolendry

            Kapuste, papryke, dymke i kminek wlozyc do miski i posypac pieprzem i sola. Zrobic dressing i polac nim salatke. Naczynie z salatka (przykryta) odstawicw chlodne miejsce (do lodowki) i pozostawic na 2 godz. zeby nabrala smaku. Dressing spowoduje ze kapusta bardziej zmieknie.
            Na godz. przed podaniem do salatki dodac tunczyka i posiekana natke pietruszki i/lub kolendry
            Na srodek talerza nalozyc salatke i przyozdobic ja wokol listkami cykorii. Calosc posypac reszta posikanych listkow pietruszki i/lub kolendry.
            Salatke mozna jesc jak kanapke, na listkach cykorii.

            w fazie II mozna dodac do dressingu lyzeczke musztardy.

            SALATKA Z WEDZONEGO PSTRAGA LOSOSIOWEGO Z KOPREM WLOSKIM
            (dla 4 osob)

            Do wedzenia pstraga lososiowego w domu potrzebny jest specjalny piecyk. Wymaga to takze nieco uwagi i czasu. Wedzona rybe mozn oczywiscie poprostu kupic. Na osobe trzeba liczyc od 100 do 150 g ryby. Koper wloski nalezy conajmniej godz. marynowac w dressingu aby stal sie miekki i nabral smaku.
            Pstrag lososiowy nadaje sie swietnie do wedzenia tuz przed spozyciem w piecyku lub jednorazowym woreczku do wedzenia. Obie te rzeczy mozna kupic w specjalistycznych sklepach. Do piecyka potrzebne jest zrodlo ciepla. Najlepiej wedzic w ogrodzie lub na balkonie na gazowej maszynce turystycznej.
            Przygotowac piecyk wg. instrucji obslugi. Rybe dobrze osuszyc posypac gruba sola morska do srodka wlozyc galazke rozmarynu lub szalwi i polozycrybe na ruszcie w piecyku. Czas wedzenia zalezy od grubosci i wagi produktu ktory wedzimy. Przy duzym pstragu losoiowym trzeba przewidziec pol godz. na kazde 500 g ryby.

            SKLADNIKI:
            duzy pstrag lososiowy lub 2 male
            lyzka grubej soli morskiej
            galazka rozmarynu
            galazka szalwi

            SALATKA:
            2 zdrowe bulwy kopru wloskiego z zielenina, umyte i osuszone
            ser parmezan w kawalku (ok 75g)
            2 lyzki kaparow, odsaczonych

            DRESSING:
            cytryna dobrze umyta
            1dl oliwy z oliwek
            sol i pieprz

            DEKORACJA:

            kilka galazek zieleniny z bulwy kopru wloskiego

            Zaczynamy od przygotowania dressingu.
            Zetrzec na tarce slorke cytrynowa, wymieszac ja w naczyniu z oliwa i 3 lyzkami soku z cytryny
            Bulwe kopru wloskiego przekroic najpierw wzdluz a nastepnie pokroic polowki na cienkie paski.
            Koper wloski polaczyc z dressingiem i odstawic na godz. zeby nabral smaku, po tym czasie ulozyc go na talerzach.
            Przed podaniem ozdobic potrawe wiorkami parmezanu kaparami i drobno posiekana zielenina z bulwy kopru.
            Rybe wyjac z piecykado wedzenia usunac skore i osci. Do salatki z kopru wloskiego podawac porcje psrtaga.

            CARPACCIO Z SZYNKI PARMENSKIEJ I KALAREPY
            (dla 2 oob)

            SKLADNIKI:
            100 g salaty lodowej poszatkowanej na bardzo cienkie paseczki
            mala (bardzo mloda) kalarepa
            50 g szynki parmenskiej
            ser parmezan lub pecorino w kawalku (ok. 50 g)
            kilka listkow miety

            DRESSING:
            3 lyzki oliwy z oliwek
            lyzka soku z cytryny
            pieprz i sol

            Na talerzach ulozyc salate lodowa.
            Kalarepe obrac i pokroic w cieniutkie plasterki (za pomoca specjalnego noza lub obieraczki). Plasterki ulozyc w postaci “rybiej luski” na salacie lodowej.
            Szynke parmenskapokroic w waskie paseczki i ulozyc je na brzegach salaty.
            Za pomoca specjalnego noza przygotowac wiorki z parmezanu lub pecorino i posypac na plasterki kalarepy.
            Wymiszac dokladniedkladniki dodressingu, polac nim kalarepe i ozdobic danie kilkoma listkami miety.

            CARPACCIO Z SZYNKI PARMENSKIEJ I CUKINII

            osoby nie lubiace kalarepy moga przyrzadzic smaczny wariant tego dania zastepujac kalarepe cienkimi plasterkami cukinii.

            WEDZONA PIERS Z KURCZAKA Z SALATKA Z CYKORII
            (dla 2 osob)

            SKLADNIKI:
            150 g wedzonej piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie plasterki
            3 cykorie pokrojone w podluzne paski
            1/4 papryki pokrojonej w paski
            2 pomidory pokrojone w podluzne paski
            lyzka drobno posiekanego szczypiorku
            lyzka drobno posiekanej natki pietruszki

            DRESSING:
            lyzka soku z limonek
            2 lyzki oliwy z oliwek
            lyzka kwasniej smietany
            pieprz

            Plasterki kurczaka poukladac na talerzach nadajac calosci ksztalt okregu lub gwiazdy.
            W salaterce wymieszac lekko cykorie, papryke, pomidory, szczypiorek i pietruszke.
            Wymieszac skladniki do dressingu aby otrzymac gladki sos. Polac nim ostroznie salate i nalozyc ja na talerze, posrodku plasterkow kurczaka. Podawac natychmiast. Cykoria w polaczeniu z dressingiem robi sie gorzka

            Kurczak po chinsku

            Potrzebne jest:

            – 60 dag piersi kurczaka
            – 3 zabki czosnku
            – lyzeczka imbiru
            – seler naciowy w ilosciach jakie uwazasz za stosowne (ja daje trzy kawalki, a w przepisie jest duzo wiecej)
            – 2 cebule
            – 2 pomidory
            – ½ szklanki smietany (ja daje jogurt naturalny z kopiasta lyzka smietany i jest wystarczajace)
            – 1/3 szklanki bulionu z kostki
            – 6 lyzek masla
            – 2 lyzeczki curry
            – ½ lyzeczki papryki
            – sol

            Czosnek nalezy obrac, przecisnac przez praske. Piersi kurczaka oplukac, osuszyc, pokroic w kostke, wymieszac z czosnkiem, sola i imbirem.
            Cebule obrac, pokroic w kostke. Lodygi selera umyc, pokroic w platerki. Pomidory sparzyc, zdjac skorki, pokroic w kostke.
            Na patelni roztopic 4 lyzki masla. Wlozyc kawalki miesa, smazyc okolo 8 minut, az sie zrumienia ze wszystkich stron.
            Pozstale maslo stopic na drugiej patelni, wrzucic cebule i seler, przesmazyc az do zeszklenia. Dodac pomidory, wymieszac. Przyprawic sola. Dusic 5 minut.
            Smietane wymieszac z bulionem, curry i papryka, wlac do warzyw. Dodac mieso, dusic na malym ogniu 15 minut.
            Znajac zycie, musisz uwazac zeby sie nie przypalilo i jezeli potrzeba to dolej troszke wiecej wody w czasie duszenia (w zaleznosci ile chcesz i potrzebujesz plynu – sosu)

            Najsmaczniejszy ten kurczak jest chyba z ryzem. Ja wedlug Montignaca podaje go z makaronem sojowym i tez jest pyszne.

            Brokuły z pieczarkami au gratin

            500 g różyczek brokułów (może być kalafior)
            15 ml (1 łyżka) oliwy z oliwek
            1 posiekany ząbek czosnku (można więcej jak ktoś lubi)
            250 g pokrojonych pieczarek
            4 jajka
            600 ml mleka lub mleka rozcieńczonego wodą
            sól i pieprz
            50-75 g tartego sera, najlepiej cheddara

            1. Nagrzać piekarnik do 200 st. C
            2. Brokuły gotować na parze 5-7 minut.
            3. Rozgrzać oliwę, włożyć czosnek i pieczarki (użyć soli), smazyć na małym ogniu ok 5 minut.
            4. Wymieszać z brokułami, przełożyć do wysmarowanego, żaroodpornego naczynia (tak by nie było pełne)
            5. Jajka ubić (dodać przyprawy), wlać mleko, wymieszać (nie ubijać)
            6. Polać warzywa, posypać tartym serem i piec 45 minut – aż jajka się zetną.

            leczo

            2 papryki
            4 cebule
            2 ząbki czosnku
            1 cukinia lub dwie małe
            5 pomidorów dojrzałych
            olej do smażenia (ja używam z pestek winogron)
            sól, pieprz do smaku
            opcjonalnie kilka jaj

            cebulę pokroić w talarki lub półtalarki i podsmażyć dorzucić czosnek pokrojony w plasterki, paprykę pokroić w paski i lekko podsmażyć, zmieszać razem, następnie podsmażyć cukinię pokrojoną w grubaśną kostkę następnie dodać do cebuli i papryki (nie smażyć za długo), pomidory obrać ze skórki pokroić w ćwiartki rozprażyć na patelni i dorzucić do reszty – wymieszać wszystko razem a następnie chwilkę poddusić dodać przyprawy do smaku. Można wbić jajka ale ja wolę samo leczo.

            Wolowina w curry

            Potrzebne jest:

            – 500-600 g chudej wolowiny pokrojonej na male kwadraty
            – pieprz i sol

            Przyprawy:
            – lyzka octu winnego
            – 3 lyzki przyprwy curry
            – 3 duze zabki czosnku zmiazdzonego lub przecisnietego przez praske
            – kawalek startego korzenia imbiru lub ½ lyzeczki w proszku
            – lisc laurowy, pokruszony
            – 2 nasionka kardamonu, obrane (ja nie dodaje bo nigdy nie wiem co to jest po angielsku)
            – pieprz cayenne

            – 2 lyzki masla
            – 2 cebule pokrojone w drobna kostke
            – zielona papryka pokrojona w krazki
            – szklanka naturalnego jogurty
            – lyzka soku z cytryny
            – 200 g zblanszowanej fasolki szparagowej
            – 2 lyzki drobno posiekanej kolendry lub natki pietruszki

            Mieso oproszyc sola i pieprzem. Przyprawy wymieszac w duzym naczyniu z octem winnym. Dodac kawalki miesa i dokladnie wymieszac z mieszanka przypraw. Mieso odstawic na 2 godziny, aby nabralo smaku.
            W naczyniu rozgrzac maslo i zeszklic w nim cebule. Dodac ostra papryczke i pokrojone mieso. Podsmazyc do czasu, az mieso nabierze koloru, a plyn wyparuje. Wlac jogurt i sok z cytryny. Dusic pod przykryciem okolo 1 i pol na malym ogniu, mieso musi byc miekkie po prostu. Pod koniec dodac fasolke i poddusic jeszcze chwile.
            W czasie gotowania nalezy kontrolowac ilosc plynu, zeby sie przypadkiem nic nie przypalilo. W razie potrzeby podlac troszke woda.
            Wedlug Montignaca mozna takie danie jadac na przyklad z makaronem sojowym. W innych przypadkach polecam ryz.

            BAKLAZAN ZAPIEKANY Z POMIDORAMI

            Porcje: 6

            Potrzebne jest:
            – 2 duze baklazany
            – ¼ szklanki oliwy
            – 2 duze cebule, posiekane
            – 1 lyzczeka mielonego kminku rzymskiego
            – 1 szklanka dobrego bialego wina
            – 800 g pomidorow z puszki, rozgniecione
            – 2 zabki czosnku, przecisniete przez praske
            – 2 czerwone chilli, dorobno posiekane (dowolnie)
            – ½ szklanki (75g) rodzynkow
            – 3 lyzki posiekanej swiezej kolendry

            1. Pokroic baklazany w poprzek na krazki o grubosci 2 cm. Ulozyc i grubo posolic. Odstawic na 20 minut.
            2. W garnku rozgrzac 2 lyzki oliwy. Dac cebule i smazyc na srednim ogniu, az beda miekkie. Dodac kminek i smazyc mieszajac 1 minute. Wlac wino. Zagotowac, zmienjszyc ogien i gotowac 10 minut. Dodac czosnek, pomidory, chilli i rodzynki. Gototwac 5 minut, zdjac z ognia. Oplukac plastry baklazana, osuszyc w papierowym reczniku. Na duzej patelni rozgrzac reszte oliwy. Samzyc plastry baklazana na srednim ogniu 3-4 minuty. Osaczyc na papierowym reczniku.
            3. Ukladac warstwy bklazana i pomidorow w zaroodporenym naczyniu, posypac kolendra. Zakonczyc warstwa baklazanow. Piec 30 minut. Podawac z makaronem.

            Bez makaronu tez mozna zjesc ze smakiem.

            • Re: Dieta Montignac -przepisy na dania prosze

              To ja, bruni 😉 hihihi

              Dodam od siebie, po wysluchaniu kilku dysput o Montim – na pewno dostrzezesz sprzecznosci w tej metodzie, bo zmieniala sie ponoc z latami i są rozne jej interpretacje (a nawet sprzecznosci w kiazkach samego guru). Problemy z interpretacja sptkac mozesz w przypadku jedzenia ryb, nabialu (jogurty, kefiry), pieczywa chropkiego (wg niektorych jest zbyt przetworzone, poddane obrobce termicznej i jako takie – niewskazane – Monti preferuje wszystko, co naturalne, nieprzetworzone i przygotowane w domku).

              A jedna moja znajoma na Montim jadla tak:

              -Najpierw szklanka soku owocowego (pomarańcza lub grapefruit) pół godziny przed śniadaniem, lub jakiś owoc na godzinę przed. W pierwszej fazie nie jest to wskazane ( jak rowniez dosładzanie fruktozą).

              ** ŚNIADANIA

              -kanapka z pełnego chlebka z odtłuszczonym serem, lub dzemem bez cukru, lub z gotowaną rybą (tutaj sie spierałyśmy z dziewczynami, czy można, ale ja wyszperałam w książce, ze to dozwolone),

              -jajecznica z cebulka, lub z pomidorem, lub z kiełbaska, lub z fasolka, lub z innymi warzywami (to juz bez chlebka i nie czesciej niz raz w tygodniu), do tego świerze warzywa: sałata, pomidor, papryka itp.

              -omlecik z dżemem bez cukru (produkcja wlasna wg. przepisu z książki),

              -muesli z odtłuszczonym mlekiem lub jogurtem (ja to słodziłam fruktozą lub łyżeczką dżemu bez cukru),

              -ruloniki z szynki i sałaty,

              -sałatki z surowych warzyw.

              * OBIADY *

              -sałatka z surowych warzyw + kawałek miesa lub ryby (gotowane, pieczone w folii z ziołami) + porcja gotowanych warzyw (fasolka szparagowa, kalafior, brokuł, kalarepka), makaron sojowy, lub soja gotowana, ziołowa herbata bez cukru i/lub kawusia bez kofeiny,

              -omlet z warzywami i szynką (moje ulubione danko) + surówka + coś do picia, j/w,

              -sałata z warzywami i dowolnym serem, lub gotowanym mięsem, lub wędzonym kurczakiem, lub z jajkiem,

              -jajka sadzone a’la maison (czyli po domowemu ) z sałatą,

              -makaron al’dente (razowy lub spaghetti) z oliwa z oliwek, bazylią, lub z ulubionymi warzywami,

              -risotto z dzikiego lub nieoczyszczanego ryzu, z grzybami

              -fasolka po bretońsku bez wędliny,

              -wszelkie zupy warzywne, niezabielane (bez marchewki, buraków i ziemniaków).

              * KOLACJE **

              -śledź lub sałatka z tuńczyka, lub ryba z grilla, lub wędzona ryba (makrela, szprotki) z sałatką,

              -zupa z soczewicy (cebulowa, z kalarepki itp), z chlebem pełnym obłożonym odtłuszczonym serem i pomidorem z bazylią,

              -faszerowana papryka, jakas sałatka,

              -mozarella z pomidorami i z bazylią, do tego np. zupa z soczewicy,

              -wędzony kurczak z sałatą lub cykorią,

              -gotowane warzywa (np. fasolka szparagowa lub kalafior) z żółtym serem o niższej zawartości tłuszczu,

              No dobra, głodna sie zrobilam…

              • Re: Dieta Montignac -przepisy na dania prosze

                zajrzyj na blog dziewczyny która rewelacyjnie układa sobie menu. Jest na diecie Montiego i niesamowicie dużo już schudła. Ma tam świetne przepisy. Oprócz tego ma niesamowice dużą wiedzę nt.odżywiania wg.zasad montiego.
                Polecam.
                [Zobacz stronę]
                Ma ona tam też masę linków.

                Julcia

                • Re: Dieta Montignac -przepisy na dania prosze

                  poszperałam na tej stronie tam jest duzo przepisów,powodzenia


                  Gosia i Michałek 26.05.2004

                  • Re: Dieta Montignac -przepisy na dania prosze

                    Jezuniu, dzieki. Kiedy ja to przeczytaaaaaaammm???????????

                    Za dużo tego!!!! To ja juz dziekuje, nie jestem głodna…
                    Ech…

                    Na jutro na sniadanie mam jogurt (danone b/cukru ) i musli…
                    jabłko albo pumpernikla z serem białym… ja już sama nie wiem…
                    Nie wiem o co chodzi ze sniadanie tłustym i weglowodanowym, czy ja moge to łaczyc??? tzn. czesc ze sniadania jednego i czesc z drugiego?

                    ok, wlasnie popatrzylam na bloga, jestem nieco oswiecona, dzieki vieta:)

                    no cóż, słuchajcie, to nie żadna dieta to istne obzarstwo!!!!
                    jak mozna wtrzasnac na kolacje 1/4 kalafiora, dwa serki wiejskie i coś tam jeszcze?
                    ja bym wysiadla:)
                    hurraaaa
                    🙂
                    nie dosc ze bede zdrowa to i nie utyje a bede żrec za 3:)

                    zrobilam dziś zakupy….
                    tuńczyka, cytryny, musli, kasze gryczaną, oliwe z olwiek (czy oliwki tez moge jesc??) chude jogurty, jaja, pumpernikiel….
                    cały koszyk:) teraz biore sie do jedzenia, tzn. jutro:)

                    (jak widac po swojemu sobie nieco jem)

                    Bruni i Filipek 19mcy!

                    • Re: Dieta Montignac -przepisy na dania prosze

                      świetnie że Ci się spodobało
                      Simonka-właścicielka tego bloga świetnie komponuje swoje posiłki, dużo się je ale przede wszystkim inaczej.
                      Dla mnie jest ona wzorem.
                      musiałabyś poczytać, ona na swej stronce ma o montim dużo wiadomości.
                      to jest jej druga stronka-tam są wiadomości odnośnie odżywiania wg.montiego.
                      [Zobacz stronę]

                      Julcia

                      Znasz odpowiedź na pytanie: Dieta Montignac -przepisy na dania prosze

                      Dodaj komentarz

                      Angina u dwulatka

                      Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                      Czytaj dalej →

                      Mozarella w ciąży

                      Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                      Czytaj dalej →

                      Ile kosztuje żłobek?

                      Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                      Czytaj dalej →

                      Dziewczyny po cc – dreny

                      Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                      Czytaj dalej →

                      Meskie imie miedzynarodowe.

                      Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                      Czytaj dalej →

                      Wielotorbielowatość nerek

                      W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                      Czytaj dalej →

                      Ruchome kolano

                      Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                      Czytaj dalej →
                      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                      Logo
                      Enable registration in settings - general